När solen nu, om än lite tveksamt, vaknar till liv, åker också kulpåsarna fram. Många skolbarn ägnar rasterna åt olika former av kulspel. På vägen till skolan häromdagen kom jag och Viktor, min son på 7 år, att prata om detta. Jag undrade lite försynt hur det gick med kulspelet. Jo då, det gick väl rätt bra. Han vann ibland och förlorade ibland.
Viktor tycker extra mycket om att ställa upp ”pyrrorna” eller ”dankar” av olika storlekar, för då kan man bestämma hur långt ifrån den som ska kasta får stå. Ju fler kulor, eller ju mer värdefull dank (stor eller fin är kriterierna), desto längre bort måste de som vill kasta stå.
Om man inte får några kunder, det vill säga om de tycker att de måste stå för långt bort från den presumtiva vinsten, får man helt enkelt göra erbjudandet mer intressant. Antingen genom att göra avståndet kortare, eller genom att ställa upp fler eller mer värdefulla kulor.
Sedan kan man även jobba åt någon annan och på så sätt tjäna ihop kulor om man inte har några med sig hemifrån just den dagen.
En ganska väl utvecklad verksamhet alltså, med regelverk och överenskommelser liknande de som finns i affärsvärlden.
Detta fick mig att börja fundera på behovet av entreprenörskap i grundskolan. Ofta förs diskussionen om att vi måste föra in entreprenörskap så långt ner som möjligt i grundskolan.
Undrar om frågan kanske är fel ställd. I stället bör vi kanske fråga oss: hur ska vi undvika att ta bort det entreprenörskap och den intuitiva förståelse för marknadsekonomin som våra barn verkar ha redan från början!
Det kanske inte är mer komplicerat än så med företagandet och förståelsen för hur arbete fungerar? Eller…
Magnus Aronsson, vd för ESBRI
onsdag, maj 31, 2006
fredag, maj 26, 2006
Helgens bästa recept - för tillväxt!
Häromdagen avslutade vi vår konferens ”The First Symposium on Growth Strategies for Women Entrepreneurs”. Entreprenörer, rådgivare till entreprenörer, finansiärer, forskare och policymakare från 15 länder samlades och diskuterade tillväxtstrategier.
En av huvudtalarna var professor Myra Hart från Harvard Business School. Hon delade med sig av erfarenheter från sin forskning, men även från att ha varit en av grundarna till Staples, en kedja affärer med kontorsmaterial i USA.
Till konferensen hade hon tagit fram ett nytt recept för framgångsrikt företagande som jag vill förmedla:
Ingredienser:
1 lysande koncept (great concept)
1 skalbar affärsmodell (scaleable business model)
1 praktiskt orienterad ”handlingsplan” (practical operational plan
1 nypa inspiration (pinch of inspration)
2-3 dedikerade teammedlemmar (committed partners)
koppar med pengar (cups of Cash)
Tillvägagångssätt:
Kombinera alla ingredienser i en bransch med hög tillväxttakt
Rör om grundligt
Låt vila över natten (eller längre)
Knåda omsorgsfullt
Baka en i ”pre-heated” ekonomi
Smaka av ofta
Garnera med optimism och entusiasm
Servera frikostigt
Tänk på att precis som med vilket annat bra recept, så:
- blir resultatet aldrig det samma vid olika tillfällen
och
- får erfarna kockar för det mesta ett bättre resultat.
Det jag vill tillägga till Myra Harts recept är att förutom en nypa inspiration krävs litervis av vätska (svett!). Mycket hårt arbete alltså!
Mer om konferensen kommer att läggas ut på ESBRIs hemsida efterhand.
Magnus Aronsson, vd för ESBRI
En av huvudtalarna var professor Myra Hart från Harvard Business School. Hon delade med sig av erfarenheter från sin forskning, men även från att ha varit en av grundarna till Staples, en kedja affärer med kontorsmaterial i USA.
Till konferensen hade hon tagit fram ett nytt recept för framgångsrikt företagande som jag vill förmedla:
Ingredienser:
1 lysande koncept (great concept)
1 skalbar affärsmodell (scaleable business model)
1 praktiskt orienterad ”handlingsplan” (practical operational plan
1 nypa inspiration (pinch of inspration)
2-3 dedikerade teammedlemmar (committed partners)
koppar med pengar (cups of Cash)
Tillvägagångssätt:
Kombinera alla ingredienser i en bransch med hög tillväxttakt
Rör om grundligt
Låt vila över natten (eller längre)
Knåda omsorgsfullt
Baka en i ”pre-heated” ekonomi
Smaka av ofta
Garnera med optimism och entusiasm
Servera frikostigt
Tänk på att precis som med vilket annat bra recept, så:
- blir resultatet aldrig det samma vid olika tillfällen
och
- får erfarna kockar för det mesta ett bättre resultat.
Det jag vill tillägga till Myra Harts recept är att förutom en nypa inspiration krävs litervis av vätska (svett!). Mycket hårt arbete alltså!
Mer om konferensen kommer att läggas ut på ESBRIs hemsida efterhand.
Magnus Aronsson, vd för ESBRI
onsdag, maj 24, 2006
Äntligen...
Den senaste månaden har varit hektisk och bloggen har tyvärr blivit lidande. Hädanefter blir det minst ett inlägg i veckan (cross my heart…).
Esbri har varit engagerade i en rad aktiviteter. Bland annat har vi, tillsammans med FSF, Forum för Småföretagsforskning, arrangerat en nordisk forskarkonferens om småföretagande.
Jag hade också nöjet att vara moderator för konferensen ”Innovation Society 2006” i förra veckan. Konferensen, som var ett initiativ från Stockholms Läns landshövding Mats Hellström, samlade representanter från 13 innovativa regioner i Europa. Tanken var att diskutera frågor kring hur innovativa regioner skapas. En reflektion från min sida så här i efterhand är att det pågår en hel del spännande satsningar, men att det inte finns något enkelt svar på frågan.
En sak som jag lyft fram i en tidigare bloggning är förmågan att sälja. Detta var även något som professor Klaus Gretschmann, Generaldirektör från EU Council of Ministers, pekade på som väldigt viktigt under ”Innovation Society 2006”.
Ett konkret resultat av konferensen blev skapandet av ett europeiskt nätverk
Magnus Aronsson, vd för Esbri
Esbri har varit engagerade i en rad aktiviteter. Bland annat har vi, tillsammans med FSF, Forum för Småföretagsforskning, arrangerat en nordisk forskarkonferens om småföretagande.
Jag hade också nöjet att vara moderator för konferensen ”Innovation Society 2006” i förra veckan. Konferensen, som var ett initiativ från Stockholms Läns landshövding Mats Hellström, samlade representanter från 13 innovativa regioner i Europa. Tanken var att diskutera frågor kring hur innovativa regioner skapas. En reflektion från min sida så här i efterhand är att det pågår en hel del spännande satsningar, men att det inte finns något enkelt svar på frågan.
En sak som jag lyft fram i en tidigare bloggning är förmågan att sälja. Detta var även något som professor Klaus Gretschmann, Generaldirektör från EU Council of Ministers, pekade på som väldigt viktigt under ”Innovation Society 2006”.
Ett konkret resultat av konferensen blev skapandet av ett europeiskt nätverk
Magnus Aronsson, vd för Esbri