onsdag, oktober 31, 2007

Globalisering är inget nytt - En konservkungs liv och leverne

Håller precis på att läsa boken Konservkungen av Per T Ohlsson, journalist på Sydsvenskan. Initialt har han med ett citat som jag tycker är bra:

"När vi stigit upp på morgonen går vi in i badrummet, där sträcker vi oss efter en tvättsvamp som tillhandahållits av en öbo i Söderhavet. Vi sträcker oss efter en tvål som skapats åt oss av en fransman. Handduken kommer från en turk. Sedan, när vi satt oss till bords, dricker vi kaffe från en sydamerikan, eller te från en kines, eller kakao från en västafrikan. När vi går till arbetet står vi i skuld till mer än halva världen."
Martin Luther King, Jr

Citatet ger en bra bild av globaliseringen, och fungerar som en påminnelse till att vi alla behöver varandra för bibehålla en dynamisk ekonomi. Boken handlar om "Konservkungen" Herbert Felix (1908-73) och hans liv och ger en smak av tiden före och under andra världskriget. Men det är även en intressant skildring av entreprenören och invandraren Herbert Felix. Vi får också många andra exempel på hur viktigt inflödet av människor från andra länder har varit för utvecklingen av nya företag.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, oktober 30, 2007

ESBRI sprider kunskap om entreprenörskap inom politiken

Dagen började med ett frukostmöte med Annie Johansson, riksdagsledamot för Centern och flitig bloggare. En kort stund efter vårt möte fanns det kommenterat på hennes blogg.

En viktig del i ESBRIs arbete med att öka kunskapen om entreprenörskap är att våra förtroendevalda i riksdag, landsting och kommuner tar del av det vi gör.

Därför var det mycket glädjande att höra att Annie under helgen hade läst det senaste numret av Entré (tidningen som ESBRI publicerar). Dessutom använder hon regelbundet vår Kunskapsbank för att hitta information om entreprenörskap. Roligt!


Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, oktober 29, 2007

Uppslag för tekniköverföring

Hur kan universiteten bli bättre på tekniköverföring? Ofta framhålls stora amerikanska jättar som Stanford och MIT som förebilder. I en ny rapport finns exempel från flera mindre kända universitet. Här finns en exekutiv rapport att ladda hem (pdf).

Rapporten innehåller många intressanta rekommendationer på hur tekniköverföring kan gå till. En sak som framkommer är att de mindre universiteten spelar en viktig roll eftersom de är väl förankrade i ett regionalt ekosystem för innovation.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, oktober 26, 2007

”Världsklass!”

I efterdyningarna till årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum har vi fått mycket positiv feedback.

Vår medorganisatör U.S. Department of Commerce , som representeras av Randy Mitchell från International Trade Administration, uttrycker det så här i ett brev till oss:

”Congratulations for another outstanding Forum. Of 26 Entrepreneurship Forums catalyzed around the world by the International Trade Administration, I am delighted to reiterate that the Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum of 2007 was the best we have done yet.”

Redan förra årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum klassades som bäst i världen av U.S. Department of Commerce, men då hade ”bara” 19 Forum hunnit genomföras totalt. Att vi lyckades vara världsbäst även i år känns riktigt roligt!

Vi på ESBRI niger och bockar, men vill också passa på att framhålla våra medorganisatörer: näringsdepartementet och statssekreterare Jöran Hägglund respektive amerikanska ambassaden och ambassadör Michael Wood, våra huvudpartners: Innovationsbron, Nutek och Vinnova, våra partners: Energimyndigheten och Sheraton Stockholm samt vår mediepartner: tidningen Entreprenör. Tack för ert goda samarbete – tillsammans är vi världsmästare!

Vi vill också tacka alla engagerade talare och deltagare som verkligen lyfte Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2007.

För dig som missade att vara med på Forumet finns än så länge en kort artikel här
Mer generell info om Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum finns här

Trevlig helg!
Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, oktober 25, 2007

Har företagen råd att bli miljövänliga?

I denna veckas TIME Magazine (29 oktober, 2007) finns deras årliga firande av hjältar. Inte helt oväntat handlar det i år om personer som på olika sätt arbetar med miljöfrågor. Här finns en rad spännande personporträtt, bland annat av en nobelpristagare. Och då tänker jag inte på Al Gore (även om han nämns), utan på Wangari Maathai som fick Fredspriset 2004. Han var den förste miljökämpen att få Nobelpriset (Här kan du hitta porträtten).

Även Business Week (29 oktober, 2007) hakar på miljötrenden och toppar omslaget med rubriken ”Little Green Lies”. En desillusionerad miljökämpe inom ett turistföretag är en av de som kommer till tals i artikeln. Grundtesen är att företag tänker för kortsiktigt och att många insatser av typen ”renewable energy credits” inte minskar utsläppen.

Efter att ha läst den senare artikeln började jag fundera på om vi verkligen ger företagen råd att bli miljövänliga? Om vi ser till den senaste floden av kvartalsrapporter får företagen ofta kritik för att vinsterna (de ekonomiska) är lägre än förväntat. Och företagen ”bestraffas” med sänkt aktiekurs. Hur ska det då gå för företag som vill bli mer miljövänliga, och därmed kanske i det korta perspektivet måste öka sina kostnader?

Antagligen är det bara vi konsumenter som i slutändan kan påverka detta, genom att visa i handling att vi uppskattar de miljömedvetna företagen. Frågan är om finansmarknaden kan se det här och börja ta hänsyn till det i sina analyser…

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, oktober 24, 2007

I begynnelsen behövs entreprenörer…

Fortune Magazine (nr 18-2007, Europe edition) innehåller ett citat som är värt att begrunda:

"The Words 'Venture' and 'Europe' have not gone together for decades. You have to have entrepreneurs before you have venture capital"
Mark Heesen, President of the National Venture Capital Association, USA.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, oktober 23, 2007

När Slösa blir nätentreprenör

Minns ni Lyckoslanten? Tidningen har kommit ut sedan 1926, med serien "Spara & Slösa" som stadigt inslag, och är still going strong!

För er som inte har barn i skolåldern måste jag berätta om Sparas och Slösas senaste upptåg. Tyvärr har jag inte fått tillstånd att lägga ut en PDF med serien, och den finns ingenstans på nätet, så här kommer ett kort referat:

Spara och Slösa är på bondauktion och Slösa köper massor med saker. På väg hem säger Spara förnumstigt ”…bara skräp och inga pengar kvar. Typiskt dej, Slösa! Se på mej, jag har mina pengar kvar så jag kan köpa BRA saker…”

Hopp till nästa serieruta: Där ser vi Slösa framför datorn. Hon erbjuder sina nyinköpta fynd på E-bay och Tradera.

Nästa serieruta utspelar sig några dagar senare: Slösa ropar till Spara: ”Skynda dej Spara! Shoppingtime!” Spara svarar: ”Men du har ju inga pengar och du får INTE låna av mej…igen.”

Hopp till sista serierutan: En bild på Slösa som har händerna fulla med sedlar och säger ”Vem har sagt att jag behöver låna?!”

Vilken sedelärande entreprenörshistoria. Att se en möjlighet, investera i den och se till att sälja! Kanske dags att byta namn på Slösa, eller?

Jag hoppas verkligen att Swedbank och Sparbankerna som står bakom Lyckoslanten gör sina "Spara & Slösa" tillgängliga på nätet!

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Globaliseringsrådets första rapport

Den första rapporten från Regeringens Globaliseringsråd handlar om kunskapsdriven tillväxt. Där konstateras bland annat att: "svenska småföretag har svårt att växa och miljön för nyföretagande är mindre gynnsam." De uttrycker även att "entreprenörskap behöver stimuleras". Inte minst för att de stora globala företagens "roll i växande grad behöver kombineras med ett dynamiskt nytt företagande och förutsättningar för mindre företag att växa till större".

Det ska bli intressant att se när de återkommer med skarpa förslag om hur detta ska
åstadkommas.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

fredag, oktober 19, 2007

Innovation handlar om att skapa värde

Många sätter ett likhetstecken mellan innovation och uppfinning. Det är ett felaktigt synsätt. Visst, en ny uppfinning ligger ofta till grunden för en innovation, men det är bara en liten del av det hela.

Ämnet tas upp i senaste numret av ”The Economist” som innehåller en klart läsvärd specialrapport om innovation. Dessvärre kostar det pengar att ladda ned rapporten. Däremot finns en intervju med Vijay Vaitheeswaran, redaktör för specialrapporten, att lyssna på gratis. Där säger han bland annat :

"The natural instinct is to think that innovation has to do with invention. That's the smallest part... the real essence of innovation is fresh thinking that connects with value creation."

Ett annat citat från artikeln i The Economist som känns aktuellt efter ESBRIs senaste aktivitet, "The Sweden-US Entrepreneurial Forum", med temat "Access to Capital" är:

"The link between venture capital and innovation is a strong one. Samuel Kortum and Josh Lerner, two American academics, have shown that 'a dollar of venture capital could be up to ten times more effective in stimulating patenting than a dollar of traditional corporate R&D'".

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

torsdag, oktober 18, 2007

En bit kvar till världens bästa företagsklimat

Nyligen kom Världsbanken ut med sin årliga rapport "Doing Business" I den jämförs 178 länder vad gäller ett antal faktorer som påverkar företagsklimat, till exempel hur enkelt det är att starta och avveckla företag, eller hur lätt eller svårt det är att få krediter. Flexibilitet på arbetsmarknaden är en annan faktor som beaktas. Till slut görs en sammanvägd rankinglista över alla länder. Sverige återfinns på 14 plats.

Det är alltså en bit kvar tills regeringen uppnår sitt mål att Sverige ska ha världens bästa företagsklimat.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

onsdag, oktober 17, 2007

En företagare blir Årets Ruter Dam

Var med stor glädje jag i dag läste att Signhild Arnegård Hansen, ordförande för Svenska Lantchips och Svenskt Näringsliv, fått utmärkelsen Årets Ruter Dam

Just värdet i att en entreprenör och företagare får priset ska inte underskattas. Vi behöver fler positiva förebilder i Sverige. Så ett stort grattis till Signhild som jag ser som en bra förespråkare för ett mer företagsamt Sverige.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

tisdag, oktober 16, 2007

Ur askan i elden

Efter ESBRIs 10-årsfirande 24 september fick jag följande vänliga ord från Karin Pilsäter, riksdagsledamot för Folkpartiet och ordförande för näringsutskottet:
”Vet du att jag satt i Södra Teaterns publik mellan 13 och 17 (ja, jag var ju uppe på scenen en stund och så var det kaffe-mingel) i ett sträck utan att det var det minsta tråkigt en enda sekund! Det är extremt sällsynt, jag deltar ju ofta i intressanta föredragningar och föreläsningar men jag kan inte påminna mig att jag suttit i det närmsta 4 timmar utan att börja drömma mig bort nån stund, så hände inte förra måndagen. Grattis, grattis inte bara till jubileet utan till en jättebra eftermiddag!

Både på den kortare kaffepausen och på minglet efteråt hade jag möjlighet att få tala med väldigt många människor, varav en hel del uppenbarligen förberett sig för att kontakta mig, i och med att de hade förberett material etc, det var mycket inspirerande, i själva verket behövde jag inte mingla alls själv utan stod precis still så minglade andra på kö för att få framföra olika idéer och presentera verksamheter för mig! Vilket skulle bevisa vilken viktig roll Esbri har som plattform, nätverk och länk! Synd att jag inte fick tillfälle att redovisa just det intrycket från scenen!

Att jag dessutom som bonus fick tillfälle att träffa ett antal personer som jag känt tidigare, skolkamrater och arbetskamrater från mitt tidiga yrkesliv, som nu uppenbarligen har jobb som gör att dom kommer till Esbri var en rejäl bonus, kort sagt - jättekul!”
Förutom från Karin Pilsäter har vi fått glada tillrop från en massa andra kalasgäster. Det tolkar vi som att firandet blev mycket lyckat, vilket glädjer oss alla på ESBRI.

Direkt efter 10-årsfirandet var det dags att ta tag i årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum som hölls i slutet av förra veckan. Det blev också två lyckade dagar där energinivån var hög.

Nu ser vi fram emot jubileumsårets sista aktiviteter: lärarworkshopen 5-6 november, Estrad 7 november och 11 december, samt Diana-symposiet 3-4 december!

Mer info om samtliga aktiviteter hittar du på www.esbri.se
I Entré nr 3-2007 (som når prenumeranterna i veckan) finns dessutom en artikel med många bilder från 10-årskalaset.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI