lördag, december 26, 2009
Här är det nödvändigt med entreprenörskap!
Jag befinner mig just nu på resa i Colombia, för att semestra och fira jul med min sambos släktingar. Förutom ett myller av människor, bilar och militärer finns alla typer av småföretagare i det här landet.
Det skyddande system som vi är vana vid saknas, alla måste på ett eller annat sätt skaffa mat för dagen.
När vi landade på flygplatsen fick vi snabbt och smidigt hjälp att kryssa med vara väskor genom passkontroll och tull, och det betalade vi naturligtvis för. Sedan åkte vi taxi till hotellet, och så fort vi stannade vid ett trafikljus var det fullt med försäljare mitt bland trafiken. Några tvättade vindrutor eller kollade lufttryck i däcken, och på ett par ställen fick vi se akrobater som riskerade livet med sina konster mitt bland bilarna. De tog snabbt betalt för miniföreställningen och skyndade åt sidan när det slog om till grönt.
Det är också oerhört vanligt att driva små butiker hemma eller sälja mat på verandan till förbipasserande. Det gör min sambos syster varje kväll. Hon säljer sydamerikansk snabbmat: friterad kyckling, piroger och majsbröd. Det blir inga stora pengar, men det blir ändå ett tillskott till familjens utgifter.
För mig har resorna till Colombia gett nödvändighetsentreprenörskap ett ansikte, man gör vad man måste för att överleva.
Hasta luego!
Helene, semestrande projektledare på ESBRI
fredag, december 18, 2009
Tips på julläsning till våra kungligheter och politiker
Så här i jultider vill vi på ESBRI komma med lite lästips till några av de kungligt och politiskt uppsatta i landet (vi hoppas att ingen tar illa upp – det vi rekommenderar är på riktigt läsvärt, för dem och alla andra).
Till Kung Carl XVI Gustaf rekommenderar vi ”Karl IX – Företagarfursten och envåldshärskaren”. Lennart Hedberg tecknar ett spännande porträtt av Karl IX, som enligt författaren inte bara var kung utan även företagare och entreprenör.
Kronprinsessan Victoria vill vi uppmana att börja läsa på om generationsskiften. Christine Tidåsens avhandling ”Att ta över pappas bolag”, som vi skrev om i Entré nr 2-2009, är en bra början.
Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin får en gemensam rekommendation. Eftersom båda är ledare för varsin ”start-up” med flera inblandade parter, handlar det om team. De rödgröna är bara några månader gamla. Allians för Sverige har ju funnits längre, men kan nog fortfarande räknas som en start-up. Det finns säkert lärdomar från entreprenörskapsforskningen som dessa båda teamledare kan ha nytta av. I Entré nr 3-2009 lyfte vi fram flera avhandlingar som har studerat entreprenörskap i team.
Till Maud Olofsson rekommenderas en bok om kvinnor som driver företag med tillväxtambitioner. Boken ”Clearing the Hurdles” av ESBRIs vänner i Dianaprojektet är det självklara valet.
Till Jan Björklund vore det enkelt att rekommendera något om ordning och reda. I stället hoppas vi att han läser Amar Bhidés bok ”The Venturesome Economy”. När han läst färdigt får han gärna passa den vidare till forskningsminister Tobias Krantz. Egentligen borde den faktiskt vara obligatorisk julläsning för samtliga partiledare och ministrar: boken handlar om innovation på ett globalt plan, och har fått många utmärkelser och internationella rekommendationer.
Göran Hägglund vill vi gärna tipsa om ”Samhällets entreprenörer – En forskarantologi om samhällsentreprenörskap” för lite nya och bra idéer om hur vi kan tackla sociala utmaningar i samhället.
Maria Wetterstrand och Peter Eriksson vill vi rekommendera att läsa ”Innovating for sustainability – green entrepreneurship in personal mobility” (som väl talar för sig själv, och känns extra viktig såhär i sluttampen på Köpenhamnsmötet…).
Till Lars Ohly har vi ett riktigt färskt lästips – en avhandling från Göteborgs universitet som vi precis har fått i brevlådan: ”Entrepreneurship in Russia” som handlar om att det är svårt att exportera västvärldens marknadsekonomi till Ryssland. Håll utkik efter Entré nr 1-2010, där publicerar vi en artikel om avhandlingen.
För Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, och för alla som funderar på att rösta på hans parti, borde ”Invandrare som resurs 1540-1820” vara obligatorisk läsning. Frågor på det?
Till Feministiskt initiativs mest kända talesperson, Gudrun Schyman, vill vi rekommendera boken ”Women and their Money 1700-1950 – Essays on women and finance”.
En bok som borde passa Rickard Falkvinge från Piratpartiet är ”Patent Failure – How Judges, Bureaucrats, and Lawyers Put Innovators at Risk”.
Ett aktuellt lästips till alla ovanstående, och givetvis till alla er andra också, är det nya numret av Entré som börjar trilla ner i brevlådorna i dag. I det skriver vi bland annat om Laxsalamin - innovationen du inte fick smaka. På vår webb kan du teckna en kostnadsfri prenumeration om du inte redan har en.
God jul och gott nytt år från oss som skriver på esbribloggen
onsdag, december 09, 2009
Världspremiär på Estrad
På Estrad i går kunde vi, förutom den traditionella glöggen, bjuda på en liten världspremiär. Linköpingsforskarna Magnus Klofsten och Charlotte Norrman presenterade för första gången BizLoupe, ett verktyg de utvecklat för att hjälpa företagare och affärsutvecklare att ta tempen på utvecklingen i nya företag. Intresset var mycket stort, föreläsningssalen var fylld till bristningsgränsen.
BizLoupe bygger på den forskning som Klofsten presenterade i sin avhandling 1992, och som han har fördjupat sig i sedan dess. Norrman har bland annat dragit igång en inkubator, och har stor erfarenhet av teknikbaserat företagande. Tillsammans har de båda forskarna också utbildat uppemot 500 entreprenörskapsstudenter som har bidragit med värdefull input.
Klofsten och Norrman konstaterade att det är alltför vanligt att färska företagare snöar in på tekniken. De måste lära sig att se till helheten, och där kan BizLoupe vara till hjälp. Verktyget ger företagaren 69 påståenden att ta ställning till. Resultatet visar hur pass utvecklat företaget är när det gäller åtta kritiska hörnstenar: idé, produkt, marknad, organisation, kompetens, drivkrafter, kunder och övriga relationer.
Företagaren måste ägna sig åt alla dessa områden om företaget ska ha en chans att överleva. En idé är inte värd någonting om den inte har någon marknad. Och att uppvakta fel kunder ger heller inget klirr i kassan.
Vill du veta mer? Inom kort hittar du hela föreläsningen på ESBRIs webb-tv-sida. Ett referat från föreläsningen kommer också att publiceras på webben
Åse Karlén, redaktör på ESBRI
tisdag, december 08, 2009
Fullsatt på estrad!
Över 200 pers på Estradföreläsningen i dag. Magnus Klofsten och Charlotte Norrman föreläser om hur man klarar de första hundåren som företagare. Efter föreläsningen blir det glögg.
/ Jonas
måndag, december 07, 2009
Det är drag i förebilderna!
ESBRI har under årens lopp arbetat mycket för att främja kvinnors företagande. Den förra Estradföreläsningen handlade om attityder till – och förebilder för – kvinnliga företagare.
Vi hade bjudit in både en forskare (Patricia Greene, Babson College), en representant från policysidan (Gunilla Thorstensson, Tillväxtverket) och en kvinnlig företagare (Kristina Theander, Middagsfrid).
En av de sakerna som jag minns från Estradföreläsningen var Kristinas berättelse om att hon mött mycket motstånd när hon startade Middagsfrid. Hon trodde dock stenhårt på sin affärsidé och företaget är numera mycket framgångsrikt. Hade hon lyssnat på de negativa rösterna hade hon aldrig lyckats.
Jag skulle vilja lyfta fram ett annat exempel på att allt är möjligt om man brinner för det. YoMama crew ska vara en inspiration för oss kvinnor, att agera, att ta för sig!
Rosie Millberg från YoMama crew var den första kvinnan i Sverige som tävlade i dragracing, året var 1974. Hon vann sensationellt över grabbarna i många dragracingtävlingar, men tyvärr blev hennes karriär kort eftersom hennes son föddes med en hjärnblödning och tiden helt enkelt inte räckte till. Som ensamstående mamma och mormor återupptar Rosie nu sin dragracingkarriär.
Hon fortsätter där hon slutade för 30 år sedan och förverkligar sin dröm. I sommar ska hon köra för att vinna, både för att utmana sig själv och bevisa att livet inte tar slut efter 50. Hon har bestämt sig för att ha roligt nu och utmana både sig själv – och andra mormödrar.
Nästa gång jag tvekar inför ett stort projekt i livet – det kan vara i arbetet eller privat, då ska jag tänka: kan hon så kan jag!
Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI
PS: Nästa Estradtillfälle blir nu på tisdag, 8 december. Föreläsningen har titeln ”Håller företagsidén? – Så klarar du hundåren”, och den är glädjande nog helt fulltecknad! Om du inte haft turen att knipa en plats får du besöka vår webbplats om några dagar för att ta del av föreläsarnas klokskap via webb-tv, referat och presentationsmaterialet.
torsdag, december 03, 2009
ESBRI inspirerar studenter
3-4 december genomförs Sacos Studentmässa i Stockholm, på Stockholmsmässan i Älvsjö. ESBRI finns på plats med material som ger studenterna inblick i hur det kan vara att verka som småföretagare, entreprenör eller innovatör. Besök gärna vår monter! Mässan är öppen 9-18 i dag torsdag, och 9-16 i morgon fredag.
Åse Karlén, redaktör på ESBRI