fredag, januari 30, 2009

...och mr Shane fick det stora

Amerikanen Scott Shane fick årets "Global Award for Entrepreneurship Research". Det offentliggjordes i går under Småföretagsdagarna i Örebro. Här finns en artikel om prisutdelningen. Och här finns en artikel om Scott Shane.
Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

onsdag, januari 28, 2009

Nyström fick ”lilla priset”



FSF och Nutek delar varje år ut ett pris till en ung, svensk entreprenörskapsforskare. Årets mottagare är nationalekonomen Kristina Nyström. Det fick vi reda på nyss här på Småföretagsdagarna i Örebro.

ESBRI skrev en artikel om hennes avhandling när den kom ut 2006. Här hittar du den. Nyströms forskning handlar om företags födelse och död i Sverige. Sedan 2007 är hon biträdande lektor i nationalekonomi vid KTH och även knuten till Ratio.

Priset är på 50 000 kronor och går vartannat år till en man, och vartannat till en kvinna.

I morgon får vi reda på vem som får det stora priset

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

måndag, januari 26, 2009

Äntligen grönt för webb-tv!

ESBRI har under årens lopp ofta fått frågan om vi inte kan arrangera fler entreprenörskapsevenemang på andra platser än i Stockholm. Tyvärr har vi sällan haft möjlighet till det. Men nu finns en lösning – webb-tv!

Från och med häromdagen kan ni titta på våra Estradföreläsningar var och när ni vill.

Du kanske är student och söker information om ett visst tema? Eller är lärare som vill ha inspiration till undervisningen? Kanske vill du ”bara” ha en uppdatering av vad som är på gång inom entreprenörskapsforskningen?

Då kan nog webb-tv vara en bra grej för dig. Sändningarna är dessutom helt gratis! Du registrerar dig här och kan sedan välja mellan ett stort antal titlar i vårat filmbibliotek (hittills 14 stycken, och vi jobbar oss bakåt).

Här är några exempel på teman som finns i biblioteket: gröna innovationer, kreativa industrier, akademiskt entreprenörskap, gasellföretag och riskkapital.

Har du förslag på vem du vill se på vår Estrad i framtiden? E-posta oss gärna om du har tips om en "ny" forskarförmåga, eller om du har förslag på ett tema.

Även om det här aldrig kan ersätta Estrad ”live”, med de goda nätverksmöjligheterna och möjligheten att prata direkt med föreläsaren, kan det ändå bidra till att Estrad blir tillgängligt, vare sig du bor i Kiruna eller Kuala Lumpur.

Helene Thorgrimsson, projektledare ESBRI

torsdag, januari 22, 2009

Klimatkompenserade hamburgare – en vinnare!

Vad kunde ha varit mer lämpligt än att vara med på Veckans affärers konferens Green Business igår!?

Dagen innan hade president Barack Obama installerats. I sitt installationstal sa han bland annat: ”The state of our economy calls for action bold and swift. And we will act not only to create new jobs but to lay a new foundation for growth. We will build the roads and bridges, the electric grids and digital lines that feed our commerce and bind us together. We will restore science to its rightful place and wield technology's wonders to raise health care's quality and lower its costs. We will harness the sun and the winds and the soil to fuel our cars and run our factories. And we will transform our schools and colleges and universities to meet the demands of a new age. All this we can do. All this we will do.” (Hela talet i text och video här.)

När det gäller energi och klimatfrågan har president Obama redan visat att han menar allvar genom att utse nobelpristagaren Steven Chu till energiminister.

Men tillbaka till konferensen Green Business.

En rad talare, inklusive klimataktivisten (enligt egen utsaga) Lars G Josefsson (Vattenfalls Vd), lyfte fram behovet av att agera nu. Mycket fokus i diskussionerna låg på hur utsläpp av koldioxid (CO2) ska minskas, och på vilken roll beslutsfattare i näringsliv och politik kan ha.

Personligen hoppas jag att vi inom en snar framtid får en bredare diskussion där det handlar om mer än CO2. Det är viktigt att ett brett grepp om hållbar utveckling kommer igen, där alla jordens resurser används och återanvänds smart!

Dagen avslutades med att ett nytt pris – Årets gröna kapitalist – delades ut. Den första mottagaren blev Max Hamburgerrestauranger där Richard Bergfors är vd.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

måndag, januari 19, 2009

Visa på mångfalden bland uppfinnande kvinnor


Quinnliga Uppfinnare i Sverige, QUIS, hade utställning på Formexmässan i helgen. Det är fantastiskt med alla dessa kluriga uppfinningar, men det är ändå lätt att bli lite fundersam när man ser vilken typ av uppfinningar det handlar om. Enligt PRV är endast 6 procent av landets uppfinnare kvinnor, och när man läser om utställningen verkar de flesta av dessa uppfinningar handla om prylar till hemmet, eller till barnen. Men är det verkligen så det ser ut? Uppfinner inte kvinnor även andra saker?

Det sägs att såväl kvinnor som män uppfinner utifrån den situation de befinner sig i. Om det stämmer så är det alltså situationen, och inte uppfinnarförmågan, som skiljer sig mellan män och kvinnor. Det är klart, det var inte mer än 87 år sedan som kvinnor fick börja studera vid tekniska högskolor, så männen ligger väl före på det området…

Men när man tittar på Tekniska Museets förteckning över kvinnors uppfinningar hittar man även andra exempel. Här finns bland annat en säkerhetslina mot plånboksstöld, stöldskydd för datorer, en defibrillator, ett virtuellt tangentbord och nikotinfritt snus.Det vore roligt om man även lyfte fram den här typen av ”kvinnouppfinningar” i större utsträckning. Det är naturligtvis inget fel i att uppfinna vardagsgrejor, men det skulle skapa en bättre balans och visa på mångfalden bland våra uppfinnande kvinnor.

Helene Thorgrimsson, projektledare ESBRI

fredag, januari 16, 2009

Avgående Wood både tackad och prisad

Har precis kommit från ett seminarium som näringsminister Maud Olofsson bjudit in till för att tacka av USA:s ambassadör Michael Wood. Hans chef avgår ju som bekant nu på tisdag... För Maud Olofsson själv blev seminariet en besvikelse, hon hade med kort varsel blivit tvungen att åka till Bryssel för att diskutera bilindustrins framtid.

I hennes ställe var det statssekreterare Ola Alterå som gav ambassadör Wood lovord för hans arbete med The One Big Thing. Och Alterå försäkrade att arbetet med One Big Thing kommer att fortsätta och även förstärkas. One Big Thing har inneburit en rad samarbeten kring forskning inom energiområdet mellan Sverige och USA. Men även till en rad konkreta affärer.

Två företagsledare vars företag (Chemrec och Swedish Biofuels) finns med på ambassadör Woods lista berättade om sina erfarenheter och vad det inneburit i form av uppmärksamhet och affärer med USA.

Ambassadör Wood berättade avslutningsvis att One Big Thing har blivit mycket större än vad han kunnat föreställa sig, framförallt vad gäller finansiering av intressant teknologi som faktiskt kan bli företag. I början var ambitionen att skapa en lista för att presentera intressanta objekt för amerikanska riskkapitalister. Första listan presenterades i Silicon Valley våren 2007, och jag hade förmånen att vara där.

Sedan visade det sig att det bland amerikanska departement och myndigheter fanns en rad program med pengar för just detta. Och dessutom en rad delstater som satsar hårt på alternativ energi, exempelvis Michigan och Kalifornien. På amerikanska ambassadens webbplats finns en pressrelease där ambasasadör Wood lyfter fram 12 framgångshistorier från One Big Thing.

Extra kul var att den avskedspresent som statssekreterare Ola Alterå överlämnade till ambassadör Wood var ett foto från ESBRI-evenemanget Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum med en personlig hälsning från näringsminister Maud Olofsson. Vid forumets avslutning överraskade vi på ESBRI ambassadör Wood med att förära honom ESBRI-priset med Maud Olofsson som utdelare av priset. Här kan du se ett filmklipp från prisutdelningen.

Magnus Aronsson, vd ESBRI

onsdag, januari 14, 2009

Elfenbenstorn eller innovationsfabrik?

Vad är egentligen universitetens uppgift i dagens samhälle? Ska de bli vid sin traditionellaste läst, och fokusera på grundforskning och utbildning, ganska avskärmade från samhället? Eller, ska de satsa på att vara samhällsnyttiga och lägga mer krut på att kommersialisera sin forskning, och på att driva fram nya innovationer?

En aktuell frågeställning, inte minst i ljuset av regerings forsknings- och innovationsproposition som las fram i höstas, och där innovationsinriktningen ges stor plats.

Gårdagens Estradföreläsning med Mats Benner, Forskningspolitiska institutet och CIRCLE, Lunds universitet, handlade om just detta ämne. Benner menade att dagens inställning, där många verkar förespråka att universiteten ska ägna sig åt en ”jakt på ett nytt Google”, är minst sagt ensidig. Det leder till orimliga förväntningar på vad som ska komma ur akademin, och även till att annat, icke-akademiskt entreprenörskap hamnar i bakvattnet.

Realtid skriver om föreläsningen här.
DI skriver om föreläsningen här.

Jonas Gustafsson, redaktör ESBRI