fredag, maj 25, 2012

Sociala entreprenörer tar examen

31 maj examineras de sociala entreprenörerna från SE Forums Outreach-program. De har genomgått ett intensivt åtta veckors-program i syfte att accelerera och utveckla sin affärsidé.

På examenskvällen får vi höra entreprenörerna pitcha sina idéer, som alla handlar om utvecklingsmarknader och fattigdomsbekämpning.

Under kvällen händer även mycket annat spännande, bland annat inledningstalar Emma Rung, som håller i Outreach, tillsammans med Johan Åkerblom från Sidas avdelning Business For Development. Ämnet är socialt entreprenörskap som verktyg för fattigdomsbekämpning. De har också bjudit in en panel som kommer att diskutera metoder för att mäta vilket genomslag sociala entreprenörer kan ha, och hur man som investerare resonerar kring avkastning på investeringar i socialt entreprenörskap. Kvällen avslutas med ett mingel.

Det hela går av stapeln 31 maj på Folkuniversitet på Kungstensgatan 45 i Stockholm, klockan 17.30–20.00.

För att anmäla dig, mejla till outreach@se-forum.se

Ett annat tillfälle att lära känna de sociala entreprenörerna inom Outreach är på ESBRIs konferens Global Symposium on Women's Entrepreneurship 1-2 juni. Här finns chansen att träffa representanter från två av Outreach-företagen: I Love Spam och Bridgit, som kommer dit som deltagare.

/Jonas

torsdag, maj 24, 2012

Matprat, jordgubbar och ekologisk välling

Mats Lönne, Märit Beckeman och Magnus Nilsson på Estradföreläsningen
"Matiga innovationer" 23 maj. Foto: Christina Eriksson
Vi på ESBRI har genomfört den sista Estradföreläsningen innan sommaren. Nu tar Estrad sommarlov, men du som vill veta när vi startar upp igen med vår uppskattade (gratis!) föreläsningsserie kan anmäla ditt intresse via vår hemsida.

Igår avslutade vi med trevligt mingel, jordgubbar och champagne i den vackra bankettsalen på Iva. Även föreläsningen hölls där eftersom vår vanliga lokal, Ivas Wallenbergsal, ska renoveras under hösten.

Först ut var Märit Beckeman, som jag intervjuade för Entré (#3 2011). Vi pratade då om hennes avhandling där hon bland annat diskuterar förutsättningar för nytänkande inom matbranschen i Sverige. Nu gav hon flera exempel på innovationer som redan genomförts. Hon lade även fram förslag på idéer som skulle kunna förändra branschen.

När Märits presentation var klar var det Magnus Nilssons tur. Han är verksam forskare vid CIRCLE vid Lunds universitet. Hans forskning fokuserar bland annat på innovation, regional ekonomisk tillväxt och policy. Han berättade bland annat om livsmedelsindustrins starka fäste i Skåne och den kunskapsinfrastruktur som finns tillgänglig där.

Sist fick vi ta del av en helt ny företagsidé som ligger i startgroparna just nu. Det var Mats Lönne, vd och grundare till Otto som ska sälja färsk, ekologisk välling, som berättade om sin bakgrund inom matbranschen. Han pratade om hur man jobbat med konsumentundersökningar och hur de sökt finansiering till projektet i ett år innan man slutligen, den här veckan, hittat rätt och kan dra igång på allvar.

Missade du Märit, Magnus och Mats kan du som registrerat dig se föreläsningen på vår webb-tv inom ett par dagar.

/Hanna

onsdag, maj 23, 2012

Matiga innovationer - Om potentialen inom svensk livsmedelsindustri

onsdag, maj 16, 2012

Globalt pris till Eisenhardt

I dag stod en prisutdelning på schemat. Global Award for Entrepreneurship Research 2012 delades ut till Kathleen Eisenhardt, professor vid Stanford University, USA. Ceremonin sköttes av Entreprenörskapsforums Pontus Braunerhjelm och VINNOVAs Charlotte Brogren, i samband med ett lunchseminarium på Grand Hotell i Stockholm.

I år är första gången som en ensam kvinna får priset (2007 delades det av de fem forskarna i Dianaprojektet) och Eisenhardt verkade väldigt glad och stolt över att ingå i de utvaldas skara.

Hon presenterade sin forskning om vad som kännetecknar framgångsrika entreprenörsföretag och framhöll bland annat vikten av heterogena team och förmågan att fatta snabba beslut. Läs gärna mer i den separata artikel om Kathleen Eisenhardts anförande som publicerats på ESBRIs webbplats.

Seminariet avslutades med en debatt om kunskap, entreprenörskap och innovationskraft. Paneldeltagare var Per Adolfsson, vd Microsoft, Charlotte Brogren, gd VINNOVA, Lars Leijonborg, regeringens samordnare av insatserna kring nedläggningen av Astra Zenecas FoU, Folke Meijer, vd KI Holding, och Hjalmar Winbladh, vd Wrapp.

Lars Leijonborg sa bland annat att det förmodligen finns en hel massa entreprenörskap hos de 1 200 personer som avskedats från Astra Zeneca i Södertälje. Han menade vidare att detta entreprenörskap kommer att blomstra i nya konstellationer, men man måste ge det tid. Även om det känns svårt och ovisst är det viktigt att inte direkt komma med direktiv uppifrån. I Entré nr 1-2012 hade vi en lång artikel på temat ”Läkemedelsindustrin i gungning – Samarbete är botemedlet”.

Hjalmar Winbladh talade om att vi i Sverige måste tänka internationellt direkt: ”Här är det startup.com istället för startup.se från dag ett”.

EDIT: Natalia Brzezinski (som är en av våra talare på Global Symposium on Women's Entrepreneurship) har också bloggat om prisutdelningen.

/Åse

tisdag, maj 15, 2012

Öppet mål för politikerna!

Mer lagstiftning kring företagens betalningstider kräver Dan Olofsson, it-entreprenör och grundaren av Sigma, på dagens DI Debatt. Ett liknande uttalande hörde jag från Swedbanks vd Michael Wolf för några dagar sedan.

Båda anser att det borde lagstiftas om maximalt 30 dagar betalningstid. I dag får allt för många mindre och medelstora företag fungera som bank åt storföretagen. Det innebär att de många gånger får betala in moms till staten redan innan de fått betalt för fakturan. De pressas alltså från två håll!

Om jag kommer ihåg rätt gjorde Storbritannien något rätt drastiskt i samband med finanskrisen 2008. De såg till att staten betalade alla sina leverantörer inom 14 dagar.

När de flesta politiker, oavsett parti, framhåller vikten av småföretag borde det vara rätt enkelt att få igenom detta i riksdagen. Och dessutom kostar det ju inte staten något budgetmässigt. Så det är väl bara att göra!

/Magnus

fredag, maj 11, 2012

Fokusera på passionen

I går avslutades Socap: Designing the future i Malmö. Socap är en årligen återkommande konferens och internationell mötesplats för samhällsentreprenörer, investerare och andra med ett intresse för sociala innovationer.

Det är andra gången Socap hålls i Europa. Ett av de lokala inslagen var en minikonsert med malmöiten Behrang Miri. Han presenterade sig som en persisk version av MacGyver och syftade på sina många roller: rappare, föreläsare, entreprenör... Mellan låtarna kommenterade han bland annat Malmös dåliga rykte utomlands: ”Medier från andra länder skriver om hur vi nästan har sharialagar här. Det är inte sant, det finns så otroligt mycket bra här.”

Behrang Miri medverkade även senare under eftermiddagen, i en panel på ämnet “Integrating immigrants and youth into the economic mainstream” Här pratade han framförallt om ungdomsorganisationen RGRA, Rörelsen gatans röster & ansikte, som han är initiativtagare till.

Att det är just en rörelse är viktigt, menade Behrang: ”Vi måste röra oss varje dag. Det som fungerade 2008 kanske inte fungerar i dag. För att skapa social förändring måste vi ligga i framkant. Socialt entreprenörskap för mig är social förändring, och för att nå förändring måste alla ha samma möjligheter.”

I panelen deltog också Ahmed Ali, Lise Bisballe och Erik Jansson. Lise Bisballe är verksamhetschef för Centre for Social Entrepreneurship vid universitetet i Roskilde, Danmark. Hon är från början textilkonstnär och en av de drivande krafterna bakom Underværket, ett 5 000 kvadratmeter stort handels- och kulturhus som huserar olika sociala entreprenörer, musikstudier, teatergrupper och caféer i en enda stor mix. Integration är en viktig beståndsdel i verksamheten.

Erik Jansson är projektledare för Bumerang i Halland som vill få personer som står långt ifrån arbetsmarknaden tillbaka till arbete med hjälp av socialt företagande.

Ahmed Ali är en av grundare till Social Coaching som jobbar med mentorskap och verkar som förebilder för ungdomar, med ungdomarna i fokus. Artister som bland andra Petter, och idrottsstjärnor har engagerat sig i Social Coaching.

Dagen och hela Socap avslutades med en panel som diskuterade vad de tog med sig hem från konferensen. Veronica D’Souza från Ruby Cup sa att hon hade blivit lite mindre rädd för investerare: ”Att ha ett möte med en investerare är läskigt för en social entreprenör. Men under Socap har jag insett att investerare är ganska lika entreprenörer. De värderar personerna och teamen de arbetar med, och det finns passion för projektet, snarare än fokus på siffror. Precis som entreprenörer! Jag är glad att vi pratar samma språk, även om jag fortfarande behöver översättningshjälp ibland – trots att jag har gått på handelshögskola”.

Kanske en uppmaning till alla investerare därute: lite färre modeller och fikonspråk och lite mer passionsfokus.

/Jonas

torsdag, maj 10, 2012

Välkommen på symposium

1-2 juni sjösätter vi ett nytt initiativ: Global Symposium on Women’s Entrepreneurship. Det bygger på det arbete som ESBRI gjorde under första halvan av 2000-talet tillsammans med de amerikanska forskarna bakom Diana-projektet. Det resulterade i ett nätverk av forskare som är intresserade av olika aspekter på kvinnors företagande.

Symposiet i juni genomförs av ESBRI, i samarbete med Tillväxtverket och VINNOVA samt med stöd från Regeringskansliet. Det utgör startskottet för det långsiktiga arbete som ska bygga ett globalt nätverk av ”thought leaders and action leaders” kring kvinnors innovation och entreprenörskap. I grunden handlar det om att dela med sig av erfarenheter och lära sig av varandra.

Under de två dagarna finns möjlighet att lyssna till, och diskutera med, en rad spännande personer. Bland annat kommer Divine Ndhlukula som 2011 utsågs till Årets Entreprenör i Afrika, och Laurie Fulton, USAs ambassadör i Danmark.

Vi kommer att diskutera erfarenheter av att bygga och finansiera tillväxtföretag, hur kvinnor som är företagare gör skillnad i olika länder och mycket mer. Vi kommer även att få ta del av hur olika privata och offentliga organisationer arbetar med de här frågorna.

Det blir två spännande dagar dit du är inbjuden. Anmäl dig senast 16 maj till pangpriset 700 kronor!

Har du idéer eller frågor? Hör av dig!

/Magnus

onsdag, maj 02, 2012

Workshop om kulturellt entreprenörskap

Nekku heter ett nätverk för entreprenörskap inom kulturella och kreativa utbildningar. Det ligger under regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar, koordineras av ESBRI och finansieras av Tillväxtverket. Deltagarna i nätverket är lärare och utbildningsansvariga från högre utbildningar inom kultur, konst och kreativa näringar.

I slutet på förra veckan var det dags för nätverkets andra workshop. Vi befann oss på Inter Arts Center i Mazettis gamla chokladfabrik i Malmö. Frågor som diskuterades var bland annat hur man kan implementera entreprenörskap i konstnärliga utbildningar, praktikens roll i utbildningen och olika hjälpmedel för lärande.

Vi fick också besök av Ester Barinaga, som berättade om sin forskning om socialt entreprenörskap, men också om sina erfarenheter från att bygga upp ett socialt entreprenörsprojekt: Förorten i centrum. Här kan du ta del av en föreläsning som Ester Barinaga höll tillsammans med Malin Gawell i januari.

I Nekku ingår representanter från 17 lärosäten runt om i Sverige.

/Christina