fredag, januari 30, 2015

Kunden är både king och cash

John Mullins. Foto: Felice Hapetzeder.
I onsdags startade Estradvåren med en välbesökt föreläsning där professor John Mullins delade med sig av sin forskning om kundfinansiering.

Den spridda uppfattningen om företagande är att det gäller att komma på en toppenidé, skriva en affärsplan, få finansiering via änglar eller riskkapitalbolag, genomföra planen och sen snabbt som sjutton bli rik. Men så går det sällan till i verkliga livet.

Mullins menar att det inte alls är någon självklarhet att man ska söka riskkapital när man startar företag. Det är ofta en bättre idé att låta kunderna bidra med både såddkapital och tillväxtpengar. Han poängterade att det tar oerhört mycket tid att söka finansiering, något som många av företagarna i publiken höll med om. Den tiden kan man i stället använda till att utveckla företaget och ragga kunder.

Han har identifierat fem konkreta modeller för kundfinansiering, och alla handlar om att få kunderna att betala – i alla fall en delsumma - i förväg. Det här är inte alltid så lätt. Om kunderna ska vara villiga att betala i förväg måste du lösa ett viktigt problem för dem. Eller erbjuda en väldigt cool produkt. Men Mullins föreslog att vi skulle tänka så här:

”Om kunderna inte vill betala i förväg finns risken att de aldrig kommer att betala. Och när är det i så fall bäst att få veta det – förr eller senare?”

Får man snurr på verksamheten är det mycket lättare att få finansiering i ett senare skede, kanske i expansionsfasen. Då vet finansiärerna att det finns efterfrågan på tjänsten eller produkten.

Tycker du att det här låter spännande? John Mullins föreläsning finns nu att se via webb-tv.

Föreläsningen byggde på hans senaste bok, ”The Customer-Funded Business: Start, Finance, or Grow Your Company with Your Customers’ Cash” (Wiley, 2014). Vi har några överex till salu på kontoret, hör av dig om du vill köpa ett ex.

Ofta behöver också den första affärsidén finslipas och utvecklas – eller kanske helt bytas ut. Mullins stod på Estradscenen för några år sedan och då pratade han om just det, att gå ifrån den första (kanske tveksamma) affärsmodellen till en modell som verkligen fungerar.

Vi har fler spännande teman på gång under våren. Kolla in programmet och så hoppas jag att vi ses!

/Helene

PS:  John Mullins Sverigebesök fick också en kunglig twist. I torsdags besökte han kronprinsessparet som var intresserade av att höra om hans forskningsresultat.

onsdag, januari 28, 2015

What Entrepreneurs and Angels Should Do Before They Dance (part 2)

What Entrepreneurs and Angels Should Do Before They Dance (part 1)

måndag, januari 26, 2015

Se upp för skojarna!

Alastair Creelman är verksam vid Linnéuniversitetet och arbetar bland annat med nätbaserat lärande. Varje vecka sammanfattar han sin omvärldsbevakning kring bland annat IT, lärande, öppna data, sociala medier och utbildning i nyhetsbrevet Flexspaningar. Ofta mycket intressant och läsvärt, jag kan rekommendera en prenumeration.

I veckans nyhetsbrev tipsar han om den lista som Jeffrey Beall, University of Colorado Denver, varje år publicerar. Den innehåller oseriösa ”vetenskapliga” tidskrifter och förlag och funkar som en ledsagare genom det myller av journals med likartade namn som finns därute. ”Beall’s List of Predatory Publishers 2015” innehåller 693 förlag och kan vara vettig att kolla av – både för den som vill kontrollera en källa, och för den som är sugen på att publicera sig.

/Åse

fredag, januari 23, 2015

Optimala scheman en välkommen innovation

”Jag vill inte driva företag. Men vi har hittat människor som brinner för just det. Själv har jag förhoppningsvis bidragit till att förbättra något i samhället. Och dessutom fått en utmanande och otroligt lärorik resa på köpet.”

Det säger matematikern Elina Rönnberg som i dag är forskare vid Linköpings universitet. För några år sedan skrev hon sitt exjobb i optimeringslära, och det var då företagartankarna väcktes. Hon blev en av de första deltagarna på Research to Business (R2B), som vi på ESBRI genomför tillsammans med VINNOVA.

Uppgiften för exjobbet var att ta fram ett effektivt matematiskt system för schemaläggning inom vården. Systemet visade sig fungera bra i både teorin och praktiken.

Rönnberg startade Schemagi 2010. Företaget har i dag 15 anställda varav de flesta har gått på Linköpings universitet: ingenjörer, matematiker, personalvetare och sjuksköterskor. Men Elina Rönnberg själv har alltså återgått till forskningen inom optimeringslära. Nu med förstahandskunskaper om hur forskningsresultat kan förvandlas till företagande – kunskaper som kan återanvändas, eller förmedlas till studenter.

Läs gärna artikeln i LiU-nytt, jag tycker att Schemagi är ett kul och konkret exempel på hur ett akademiskt entreprenörskap kan se ut.

Trevlig helg!

/Åse

måndag, januari 19, 2015

Mullins drar storpublik

Förra veckan skickade vi ut en påminnelse om årets första Estradföreläsning som hålls 28 januari. Anmälningarna har rasat in och det är snart fullsatt. Jättekul!

Talare är professor John Mullins, och han poängterar att vi behöver komma ifrån fixeringen vid riskkapital som den enda lösningen. Under föreläsningen kommer Mullins att presentera fem konkreta modeller för kundfinansiering. Företag som Microsoft, Dell och Banana Republic har engagerade kunder att tacka för sin tillväxt, och Mullins hävdar att de flesta framgångsrika företag aldrig tar in externt kapital.

Föreläsningen bygger på hans senaste bok med titeln ”The Customer-Funded Business: Start, Finance, or Grow Your Company with Your Customers’ Cash” (Wiley, 2014).)

Förra gången John Mullins föreläste på Estrad var 2010, då pratade han om att utveckla nya affärsidéer och våga släppa sin ursprungsidé.

Vill du också höra Mullins? Anmäl dig snabbt som blixten för att försäkra dig om en plats.

Hoppas vi ses!

/Helene

tisdag, januari 13, 2015

Sverige har handelspotential

Invandrade entreprenörer är en outnyttjad resurs” skriver bland andra Maroun Aoun och Ali Najib på DN Debatt i dag. De kopplar samman integration, solidaritet och motivation, och menar att Sverige kan bli bättre på att uppmuntra gränsöverskridande entreprenörskap. Handelsutbyten utvecklar både ursprungslandet och det nya hemlandet.

Det här är frågor som vi på ESBRI har lyft fram vid ett flertal tillfällen, bland annat i Entré och på Estrad. Ett exempel är Andreas Hatzigeorgious och Magnus Lodefalks föreläsning i maj 2014. Deras forskning handlar om hur utlandsföddas kunskaper om olika länders affärskultur, politik, religion och språk, men också tillgång till nätverk och kontakter, kan underlätta affärerna för svenska företag.

Webb-tv och ett gäng artiklar finns samlade på vår temasida om företagare med utländsk bakgrund.

I det senaste numret av tidningen skrev vi också kort om en relativt ny bok, utgiven av Högskolan Väst. En av slutsatserna är att utrikesföddas företag växer snabbare – trots att de får mindre stöd än svenskföddas företag. ”Integration är inte en etnisk fråga utan en konkurrensfråga för Sverige och vårt näringsliv”, säger Thomas Winman som är en av författarna.

/Åse Karlén

onsdag, januari 07, 2015

Konkurrens för kanelbullen?

Stockholm och Sverige uppmärksammas rätt ofta i internationell press när det gäller IT och startups inom det området. En sak som också har uppmärksammats av Business Week är en USA-etablering i Sverige som är low-tech och kanske mindre nyttig, nämligen öppnandet av Sveriges första Dunkin’ Donuts-butik.

Inom något år får kanske kanelbullens dag konkurrens. Eller så går det som för Coca-Cola – som under många år försökt få oss att ersätta julmusten – mindre bra!

/Magnus

måndag, januari 05, 2015

Gästblogg: Asia at its peak!

Tillsammans med VINNOVA arrangerar ESBRI uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt. De lyckliga vinnarna i årets upplaga offentliggjordes i samband med VINNOVAs årskonferens 2 december. Pristagarna får resebidrag som ska utnyttjas i fortbildningssyfte. Förra årets tredjepristagare, Marc Hoogendoorn, valde att lägga sina vinstpengar på en resa till Asien. Nedan följer en gästblogg om hans upplevelser. / Jonas

In October I traveled throughout Eastern Asia’s economic hubs. This wonderful opportunity was offered to me as a study trip by ESBRI and VINNOVA for winning third price in the yearly Nytt&Nyttigt thesis competition. I visited Bangkok, Kuala Lumpur and Singapore where I went to the main economic areas and interviewed international and local business people.

I am personally working as a consultant in business intelligence with mostly major international companies. In the mean time I am in the development of an internationally focused new business. My current business focus and connections are in Western and Eastern Europe. For me a natural extension to my current experience was to obtain knowledge on business in Asia, mainly because of its continuously rising importance in the world economy. As I recall one of my interviewees said – ‘Asia is where it is happening right now’.

I had never seen this many high-rise buildings and construction areas in my life. Especially in Bangkok and Kuala Lumpur it seemed like there were mega projects being executed everywhere. Several of my interviewees were working in the architectural business and confirmed that construction in the area was in an enormous up rise. Shopping malls, office buildings, apartments, extremely luxurious hotels – it seemed like there was no end to it.

There was economic activity going on everywhere. From the airport to the hotel, to the business districts, there were people working all kinds of odd jobs, all the time. Shops closing at 6 and designated weekend opening times? Not there. As was explained to me, many shop holders and taxi drivers owned the assets of the company as a family and changed shifts in between. I was told that many taxi vehicles there were operational almost 24/7. Talk about work mentality!

An aspect of doing business in Asia that kept recurring in almost all the interviews and conversations I had was trust and networking. According to the people I interviewed this is the most important element to success for businesses in Asia. Good and trustworthy relations are considered highly valuable and are cherished. I was told that it is was not uncommon that the directors or owners of companies would intermingle, exchange gifts, celebrate and network together while not even discussing the actual topic, which would be handled by the subordinates.

Altogether the trip for me personally was educating and gave me vastly different and fresh perspectives. I think that it is very helpful to examine other cultures and reassess our own usual conduct. Especially the personal networking element was very insightful. In Asia it is so obvious and open but perhaps, under the surface, doing business in Europe it is not that much different.

/Marc Hoogendoorn