tisdag, juli 14, 2015

Inspiration från 101 unga entreprenörer

Jag har precis läst en mycket inspirerande bok: ”101 unga entreprenörer. Drömmar och drivkrafter hos framtidens företagsledare”. Den innehåller intervjuer med ett hundratal unga företagare. Gemensamt för dem alla är att de startade sitt första företag när de var väldigt unga, och att de drivs av en passion för det de gör. De är verksamma inom vitt skilda branscher, exempelvis e-handel, mode och design, olika typer av tjänster, hållbarhet, webb, reklam och media samt event. Boken vill ge inspiration till dem som funderar på att starta företag, och även ge makthavare, beslutsfattare och kommunpolitiker en inblick i hur unga entreprenörer upplever sin vardag.

I boken delar de med sig av sina erfarenheter, och de har också tips på vad som behövs för att underlätta för framtida tillväxt. Här kommer några förslag:
  • Inför ett CSN-liknande upplägg för entreprenörskap. Det skulle ge fler möjlighet att testa sin idé och ändå veta att de har pengar till mat och boende.
  • Skapa ett kvalitetssäkrat mentorprogram med en genomtänkt och bra matchning mellan mentorer och adepter.
  • Förenkla administration och pappersarbete för små företag. Då blir det enklare att komma igång.
  • Sänk avgifter och skatter under en uppstartsperiod och ge företagen chans att komma igång, bli lönsamma – och överleva. Det tjänar alla på.
  • Satsa ännu mer på entreprenörskap i skolan, ge möjligheten att driva projekt redan i grundskolan.
  • Förändra attityderna till företagande, se möjligheterna att skapa jobb i stället för att söka jobb. Lyft fram förebilder.
Många av företagarna i boken startade i mindre skala, samtidigt som de studerade. Då hade de studielån och klarade på så sätt den första svåra tiden tills de fick snurr på företaget och kunde ta ut lön. Det kan naturligtvis vara svårt att få tiden att räcka till för både studier och företagande, men om man brinner för sin idé tycker de flesta att det är värt slitet.

Det är inte alltid en dans på rosor att driva företag, i boken beskrivs många tuffa situationer då det har varit svårt att fortsätta. Det kan ha varit avtal som inte gått i lås, kompanjoner som man inte kommit överens med och fakturor som inte kunnat betalas. Men något som nästan alla framhävde som positivt var friheten. Friheten att styra sin egen tid och sin egen verksamhet ansågs som mycket värdefull.

Känner du någon ung person med funderingar på att starta företag? Det här är den perfekta presenten till honom/henne.

/Helene