måndag, augusti 29, 2016

Innovation in health care – Lessons from the venturesome economy

fredag, augusti 19, 2016

Välkommen tillbaka Amar!

Amar Bhidé är professor på Tufts University i USA och en ganska flitig Sverigebesökare. 2008 porträtterade vi honom i Entré som en ”framtidsoptimist som sticker ut hakan”. Nu är han på ingång igen och vi på ESBRI är glada över att han vill komma och föreläsa om sin nya forskning på Estrad. 29 augusti är datumet, och föreläsningen markerar starten på Estradhösten.

Temat denna gång är innovationskraft (eller bristen på sådan) inom hälsosektorn. Amar kommer att presentera sin pågående forskning om medicinska innovationer, och diskutera den i skenet av ”the venturesome economy”, ett begrepp som han har använt i många år och även skrivit en bok om.

Detta blir hans andra Estradföreläsning, 2010 talade han på temat ”Financing the Venturesome Economy”. 2011 deltog han i ett seminarium arrangerat av ESBRI och näringsdepartementet. Då konstaterade han bland annat att ”porrindustrin har spelat en jättestor roll för utvecklingen av den moderna IKT-industrin”. 29 augusti får vi veta om även hälsoindustrin kan tänkas få en skjuts från oväntat håll.


/Åse

måndag, augusti 08, 2016

Med fokus och vilja kan man göra vad som helst

Jag har precis läst den engagerande boken ”I huvudet på en välfärdsentreprenör”. Boken ger en bild av hur företaget AlphaCE startade och utvecklades till en snabbväxande aktör med syfte att hjälpa individer i olika typer av utanförskap att komma in på arbetsmarknaden.

Författaren Maria Mattsson Mähl beskriver en verklighet som alltför många känner igen. Många arbeten förmedlas via kontakter och de som saknar kontakter har svårt att få jobb. Det kan vara en nyanländ flykting som behöver hjälp, en svenskfödd ungdom som letar en anställning eller någon som har varit arbetslös länge. Alla behöver hjälp och stöd för att komma in på den svenska arbetsmarknaden. AlphaCE erbjuder tjänster som underlättar jobbmatchningen.

Att starta och driva företaget har varit tufft, både att skaffa finansiering och få till stånd nödvändiga samarbeten. Motgångarna har varit fler än framgångarna, men i dag är AlphaCE verksamma över hela landet och har 360 anställda. Maria menar att belöningen för allt slit har funnits i att se hopp i en deltagares ögon när de har lyckats hjälpa honom eller henne till ett arbete.

Boken handlar om ledarskap och entreprenörskap, om uppoffringar och hur man når sina drömmars mål. Men framförallt är det en bok om hur man genom fokus och vilja kan få ägna sig åt det man älskar mest. Bra!

/Helene

måndag, augusti 01, 2016

Så funkar Entré

”Hej, jag fick precis ett pressmeddelande om din avhandling. Den låter intressant! Har du möjlighet att skicka ett tryckt ex? Vi skulle gärna vilja titta närmare på den för att se om vi kan skriva om den, exempelvis i tidningen Entré.”

Den här typen av mejl skickar Jonas och jag ut hela tiden, och ganska ofta blir svaret något i stil med: ”Vad kul! Självklart, jag skickar ett ex i dag. Hör av dig om du undrar något om min forskning.”

Men sedan finns det en del som vi får jaga rätt länge innan vi får kontakt. Jag förstår såklart att man har en del att stå i kring sin disputation. Men tänker samtidigt att om man har jobbat i flera år för att författa en avhandling, inom ett ämne som man förhoppningsvis brinner för, borde man bli galen av glädje om någon visar intresse för arbetet. Förutom att det såklart ligger i linje med alla tankar kring samverkan, ”tredje uppgiften” etcetera Men kanske kan det kännas lite jobbigt att bli kontaktad av en påstridig journalist? Som att det räcker med att handledare, opponenter, studenter och kollegor sliter i en för att man ska prestera texter, kurser, rättade tentor och annat?

Om du som läser detta är en nydisputerad forskare som har fått ett mejl av oss kan jag lugna dig: Du behöver nästan inte göra något! Bara skicka din avhandling till oss, ställa upp på en telefonintervju, rota fram en bild och sedan korrläsa artikeln när den är klar (för vi är väldigt måna om att forskningen presenteras på ett rättvisande sätt).

Sedan publicerar vi artikeln i Entré (upplaga 18 000 ex) och på vår webbplats, och vips har din forskning fått en mycket större publik än genomsnittsavhandlingen. Bra va?

/Åse