I tisdags föreläste docent Robin Teigland på ESBRI:s Estrad. Hennes presentation handlade om virtuella världar, typ Second Life.
Virtuella världar har blivit ett sätt att interagera med människor över hela världen. Det är i dag möjligt att äga både ett virtuellt företag med kunder över hela världen, och en virtuell bank (med statlig bankgaranti). Dessutom kan man tjäna massor av verkliga pengar.
Hittills under 2009 har de virtuella världarna gjort 2 miljarder dollar i vinst. Det finns virtuella butiker där man kan gå in och handla i form av en avatar (alter ego). I dag är ungefär 579 miljoner människor anslutna till olika virtuella världar. Tänk om en hundradel av dessa köper din vara och betalar en dollar var. Det blir lite pengar i plånboken…
Det är också möjligt att ha anställda över hela världen, i och med det öppnar sig en helt ny arbetsmarknad. För dagens tonåringar är detta helt naturligt, även om det kanske känns främmande för oss som är något äldre...
Andra användningsområden av virtuella världar är simulering av katastrofsituationer och operationer som är riskabla eller svåra att genomföra i verkliga livet. Virtuella miljöer används redan nu i undervisningssituationer – Handelshögskolan i Stockholm har till exempel ett eget virtuellt campus.
En fördel med att starta företag i exempelvis Second Life är att inget hindrar att du försöker igen om du misslyckas. I verkliga livet kan det vara svårt, man är ”körd” efter en konkurs. Åtminstone har det länge varit så i Sverige.
Visst låter det spännande? Ta del av föreläsningen via webb-tv här
Robin Teiglands presentationsmaterial finns också på webben
Hur ser det ut i framtiden när det gäller utvecklingen av den här typen av miljöer? Ja, det är nog ingen som vet.
Vad som händer på ESBRI framöver vet vi inte heller. Kanske kommer vi att hålla Estradföreläsningarna i vår egen virtuella värld om några år. Pax för att välja avatar först!
Helene Thorgrimsson, projektledare på ESBRI