Ett av problemen är att det tar lång tid att få skuldsanering. Den som går i konkurs riskerar att vara borta från arbetsmarknaden i upp till tio år. Och då är det såklart väldigt svårt att komma tillbaka in i matchen. Ett annat problem är att bankerna ensidigt har möjlighet att säga upp sina låneavtal med företag på ganska lösa grunder, som exempelvis allmän osäkerhet eller att de har för mycket kapital uppknutet i en bransch. ”Det är som att stänga av dialysapparaten på en människa”, sa Karl Wennberg.
Wennberg berättade även lite allmänt om sin forskning kring entreprenörskap och tillväxtföretagande. Han menade bland annat att vi inte ska stirra oss blinda på att skapa fler företag. Det är inte nödvändigtvis bättre för tillväxten och det sociala välståndet. De tyska forskarna Michael Fritsch och Alexandra Schroeter har visat att det finns en optimal nivå av antal nystartade företag i samhället.
Vi borde snarare fokusera på att få befintliga företag att växa, enligt Wennberg. Ett fåtal snabbväxande företag står nämligen för majoriteten av alla nya arbetstillfällen: ”Ett eller två till snabbväxande företag skulle göra mer än alla starta eget-bidrag tillsammans”, sa Wennberg. Apropå starta eget-bidrag, läs gärna denna artikel, med pågående kommentarsdebatt på ESBRI:s webbplats.
Att ha en positiv attityd till tillväxt är den absolut viktigaste förutsättningen för att företagen verkligen ska växa. Näst viktigast är tidigare erfarenhet av företagande. Vi borde alltså jobba mer på att främja företagandeerfarenhet. Karl Wennberg nämnde bland annat Handelshögskolans inkubator, SSE Business Lab, som ett gott exempel. Men han vill gärna att det går ännu längre ner i åldrarna: ”Man ska prova tidigt, det brukar jag säga till dagisfröknarna också”.
/ Jonas
"stänga av dialysapparaten” kanske låter som att jag betraktar Entreprenörer som handikappade, men snarare kan man likna det vid att sno insulinet från en i annan bemärkelse fit diabetiker. Ett företag som tuffar på och har okej orderingång men säg att kundkrediterna växer på hög om man säljer till storföretag som är kända för att klämma dit underleverantörer i konjunkturnedgångar, då kan kassaflödet hotas också kommer banken helt sonika och säger upp checkkrediten p.g.a. exogena faktorer som att de gjort bort sig i sina utlandsinvesteringar eller att deras låneportfölj behöver omstrukturerar. Det borde fasen i mig innebära avtalsbrott! Tänk vilket ramaskri det skulle bli i media om bankerna gjorde likadant med alla egna-hem ägare vid en konjunkturnedgång...
SvaraRaderaTack för din medverkan och smarta frågor!
Karl
Det är väl i och för sig så att det är skillnad på commited och uncomitted credit facileties. Bolagen gör generellt en kostnadsbedömning där man utvärderar om man tycker det är värt att betala en premium för att ha säkrat sin finansiering. Har man betalat en comittment fee så är det avtalsbrott om banken säger upp krediten utan förekomen anledning.
SvaraRadera