onsdag, september 28, 2011

Den entreprenöriella evolutionen tar tid

Randy Mitchell har stor erfarenhet av att arrangera entreprenörskapsforum runtom i världen. I går var han i Stockholm, i dag är han i Umeå och på fredag i Göteborg.
Igår deltog jag i seminariet ”Creating policies for innovation and entrepreneurship” som leddes av Randy Mitchell och Martin Kenney. Det blev en öppen och bitvis livlig diskussion om hur man bäst stödjer entreprenöriella kulturer och formulerar en innovationspolicy . Om det nu verkligen är nödvändigt att ha en sådan policy – alla deltagare var inte övertygade.

Randy Mitchell som deltagit i Sweden-U.S Entrepreneurial Forum nästan varje år menade att han såg en stor skillnad (till det bättre) i dag jämfört med för åtta år sedan. Attityden till entreprenörskap har blivit mer positiv i Sverige.

Martin Kenney redogjorde för entreprenörskapsevolutionen i USA: Till exempel hur försvarsmakten köpte in ny teknik, hur man började ta vara på forskning från MIT och hur riskkapitalindustrin växte fram. Han poängterade att detta är en utveckling som skett under lång tid. Det är viktigt att hålla i minnet när vi i Sverige sneglar avundsjukt på USAs entreprenöriella ekosystem.

Under seminariet berördes också en mängd andra ämnen, t ex det amerikanska SBIR-programmet, intraprenörskap, förekomsten av riskkapital, nätverket Silicon Vikings, husbelåning, sociala medier respektive design som innovationsdrivare, samt hur vi pratar företagsamhet med våra barn – i skolan och kring köksbordet.

Efter seminariet fick jag en pratstund med Martin Kenney, en trevlig prick som bland annat berättade om hur han i sin ungdom letade rubiner i Thailands djungler. Hans kärlek till Kalifornien (där han växt upp och nu verkar) går inte att ta miste på, men han pratade också om Silicon Valleys baksidor: Visst, du får misslyckas. Men du måste kunna visa att du lärt dig något, och inte upprepa misstagen. Annars stängs alla dörrar illa kvickt, och du är körd.

I ett kommande nummer av Entré kan du läsa mer om Martin Kenney och han forskning.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar