tisdag, september 06, 2011

Globalisering är en möjlighet, inte ett hot

I går arrangerade vi en Estradföreläsning med Elizabeth Gatewood där hon pratade om både de kommersiella och sociala sidorna av företagande i utvecklingsländer. Hon visade en rad olika exempel på hur ett sådant företagande kan se ut. Det finns en mängd mikroföretagare eller nödvändighetsföretagare som driver företag enbart för sin egen försörjning, och det finns också företag som expanderar snabbt och riktar sig till en global marknad.

För att hjälpa människor som inte kan få finansiering på annat sätt startade nobelpristagaren Muhammad Yunus den första banken som tillhandahåller mikrolån, Grameen bank. Efter det har flera andra liknande verksamheter startats, exempelvis Kiva.

Orent vatten, avfallshantering och brist på elektricitet är några av de problem som människor i många utvecklingsländer brottas med. Men det finns lösningar:

Ett enkelt elsystem med solenergi förändrar tillvaron totalt för människor i byar helt utan elektricitet. De kan till exempel studera på kvällen, eller tillverka produkter för försäljning även efter mörkrets inbrott.

En enkel vattenreningsanläggning kan, med hjälp av solen, förebygga sjukdomar och rädda många liv.

Avfallshantering är ett stort problem i många länder. Med en enkel kompostanläggning omvandlas avfallet till gödning. På det sättet värnar man även om miljön eftersom användningen av kemiska gödningsmedel minskar.

Enligt Elizabeth Gatewood är det inte meningsfullt att försöka separera det kommersiella från det sociala entreprenörskapet – och utvecklingsländerna behöver både och. Det gäller att hitta en fungerande struktur där både ekonomisk vinning och sociala aspekter får plats. Det finns många olika varianter på detta och hur man gör är snarare en strukturell fråga än en filosofisk.

Om det här låter intressant kan du redan nu både kolla in OH-bilderna och se hela föreläsningen.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar