tisdag, januari 31, 2012

Det är inte bara att bestämma sig….


I går arrangerade ESBRI en Estradföreläsning om socialt entreprenörskap. Ester Barinaga och ”vår” Malin Gawell presenterade både forskning och praktiska exempel. De pratade inför en välfylld lokal och det var kul att se så många nya ansikten i publiken.

Det var också intressant att höra om de olika exemplen på socialt entreprenörskap. När Malin berättade om sin forskning med KRIS och Kreativa Hederliga Företagare kom jag att tänka på en diskussion som jag och Malin hade för ett par veckor sedan.

Vi pratade om hur svårt det kan vara för människor med kriminell bakgrund att bära skulden för det de ställt till med. Hur kan man då klara av att bli en Kreativ Hederlig Företagare? Malin sa på föreläsningen att ”Det är inte så enkelt som att bara bestämma sig”, och det kan man verkligen förstå. Det gäller att ha ett stödjande nätverk och kanske hjälp att bearbeta det man varit med om. Ofta har dessa människor ett tungt känslomässigt bagage med sig från sin uppväxt. De kan också ha stora skadestånd att betala av.

I vårt samhälle är det fortfarande så tabu att misslyckas. Om man förutom detta motstånd också möter misstänksamhet för att man varit kriminell och/eller drogberoende måste det kännas oerhört svårt. De som lyckas komma ur kriminalitet och beroende, och kanske till och med startar företag, gör en beundransvärd bedrift. De blir positiva förebilder för andra som kanske funderar på att bryta sig loss från kriminalitet och missbruk. Eller kanske bidrar till att några aldrig hamnar där.

Under föreläsningen fick vi också höra om Förorten i Centrum, ett projekt för att engagera ungdomar i samarbeten kring muralmålningar. Initiativtagare är Ester Barinaga, som alltså förenar sin forskning med ett socialt entreprenörskap.

Nyfiken på föreläsningen? Den finns på Bambuser och kommer inom kort även att finnas i ESBRIs välfyllda webb-tv-bibliotek.

/Helene

måndag, januari 30, 2012

Socialt entreprenörskap (del 2)

Socialt entreprenörskap (del 1)

fredag, januari 27, 2012

Personalchef klår entreprenör

Fotograf, pilot, äventyrare eller musiker? Ja kanske det, men hellre entreprenör. Och allra helst – personalchef!

DN uppmärksammar en undersökning genomförd av Manpower och Kairos Future. De har frågat 6 000 svenskar om deras drömjobb och fått fram följande topplista:
  1. Personalchef
  2. Entreprenör
  3. Ingenjör
  4. Författare
  5. Läkare
  6. Äventyrare
  7. Fotograf
  8. Managementkonsult
  9. Pilot
  10. Musiker
Undersökningen visar också att entreprenörer är mest nöjda med sin arbetssituation. 31 procent av entreprenörerna säger att de redan arbetar med sitt drömjobb. En ganska låg siffra ändå kan jag tycka, men den bottnar kanske i att entreprenörerna sällan är nöjda? De vill hela tiden testa nya idéer, utveckla sina företag och växa.

Splittar man upp undersökningen på kön ser man att männen har större entreprenöriella drömmar. De placerar entreprenör överst på listan, och uppfinnare kvalar också in på deras tio-i-topp.

För kvinnor hamnar entreprenör först på tionde plats, efter exempelvis veterinär, trädgårdsmästare och inredningsarkitekt. Lite deppigt kan tyckas, men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Och det är väl den omedelbara invändningen mot studien – att entreprenör klassas som ett yrke vid sidan av exempelvis ingenjör, fotograf och inredare. Den som hoppas på en anställning som äventyrare eller författare får nog drömma vidare!

/Åse

torsdag, januari 26, 2012

Växlande molnighet inleder Estradåret



Äntligen! På måndag kör Estrad igång igen med den första föreläsningen i vårens program: ”Socialt entreprenörskap – Både solskenshistorier och orosmoln”. Forskarna Ester Barinaga och Malin Gawell står på scenen och kommer att belysa socialt entreprenörskap på olika sätt. Den här typen av företagande ligger mig varmt om hjärtat, och jag ser fram emot en spännande eftermiddag med givande diskussioner.

Föreläsarna kommer att redogöra för hur man ser på socialt entreprenörskap inom svensk och internationell forskning. Sedan lyfter de fram konkreta exempel från sociala entreprenörskapsinitiativ som Fryshuset, Förorten i Centrum och KRIS. Malin och Ester menar att det inte alltid är så enkelt att driva ett socialt företag. Bortom de godhjärtade hjältar som gärna lyfts fram i medierna, finns även en tung och svår vardag.

Det finns platser kvar så du har fortfarande chansen att knipa en stol!

Om du inte har möjlighet att delta i Stockholm livesänds föreläsningen via Bambuser. Du hittar sändningen på ESBRIs webbplats Efter några dagar lägger vi ut den som webb-tv (i högre kvalitet och med föreläsarnas presentationsbilder inklippta). Ställ gärna frågor till oss via Twitter. Vi använder hashtaggen #estrad

Hoppas vi ses på måndag!

/Helene

Krögare lär av sina nära


Ferran Adria, spansk kändiskock som i dag driver El Bulli Foundation, är ingen förebild för svenska kockar.   

I går intervjuade jag forskaren Magdalena Markowska. Hon disputerade vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping i december. Och det känns som att hon valde helt rätt lärosäte att doktorera vid: Markowska kommer ursprungligen från Polen, gick i tysk gymnasieskola, har arbetat i Tyskland och Storbritannien, och har i dagarna börjat sitt nya jobb i Barcelona. Däremellan har hon också hunnit med att arbeta som översättare i egen regi, sälja Oriflameprodukter och driva ett flingföretag tillsammans med sin pappa.

Magdalena Markowskas forskning handlar om gourmetkrögare på den svenska landsbygden, och om hur de får sin entreprenöriella kompetens. Förebilder visar sig vara en viktig källa till lärande. Men kanske inte de förebilder man föreställer sig. Internationella stjärnkrögare som Ferran Adria och Gordon Ramsay står sig nämligen slätt mot inspirationskällor och ”läromästare” på närmare håll, som en tidigare chef eller någon ur familjen.

Läs mer om Magdalena Markowska i nästa nummer av Entré.

/Jonas

tisdag, januari 24, 2012

Innovation i fokus på Västerbottensdagarna


Landshövding Chris Heister och Erik Bergkvist, regionsstyrelsens
ordförande medverkade under invigningen av Västerbottensdagarna.



Om inte berget kommer till Muhammed får väl Muhammed komma till berget. Lite så är nog tanken bakom de årliga Västerbottensdagarna, som hålls på Grand Hotel i Stockholm. Under tre veckor med start i går arrangeras massor med aktiviteter av olika offentliga aktörer och företag från Västerbotten. Årets tema är innovation.

Att på några rader få med allt det kloka som sades under gårdagens invigning är omöjligt. Så det är tur att evenemanget filmades och kommer att läggas ut på webbplatsen www.vasterbotten.nu

Några inlägg och reflektioner tänker jag dock göra.

Chris Heister, landshövding i Västerbottens län (snart landshövding i Stockholms län), inledde med att hon arbetat för att västerbottningarna ska bli bättre på att berätta hur bra de är. Alltså komma bort från den klassiska svenska återhållsamheten.

Huvudarrangörerna för veckorna, Länsstyrelsen i Västerbotten och Regionförbundet i Västerbotten hade lyckats locka dit smålänningen och näringsministern Annie Lööf som öppningstalare.

Hon lyfte hur viktigt det är med förmågan att förändra, utveckla och förädla för att hävda oss i den ökade globala konkurrensen. Hon lyfte även fram vikten av tillväxt i hela Sverige och den roll som universitet och högskolor har.

På en fråga om riskkapital från den rappa moderatorn Steffo Törnquist svarade Annie Lööf att de 17 miljarder som staten har vikt för detta inte arbetar så bra de borde ute i verkligheten. Hon efterlyste bättre effektivitet och samverkan mellan de statliga aktörerna.

Ett medskick till Annie i det arbetet kom under den avslutande panelen. De medverkande investerarna, Gunnar Ekström, Ekström Management Investment, och Gunnar Olofsson, vd för Inlandsinnovation, menade att offentliga investerarna ofta bidrar till att unga innovativa bolag får en alldeles för hög värdering alldeles för tidigt. De önskade i stället mer villkorslån från det offentliga.

Innovation och finansiering var även huvudfrågor i höstas då ESBRI besökte just Västerbotten och Umeå med Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2011.

Efter Annie Lööf var det en rad intressanta talare från Västerbotten som pratade om företagande, innovation, kultur och akademi. Så låt oss hoppas att arrangörerna så snart som möjligt lägger ut alla presentationer på webben!

Att Västerbottensdagarna lockar en del av etablissemanget i Stockholm är klart. Har dock sett i twitterflödet på #vbtn2012 att det är ganska dåligt med uppmärksamhet om veckorna i västerbottnisk media så här långt.

Men det är väl som vanligt svårt att bli profet i sin egen hembygd…

/Magnus

måndag, januari 23, 2012

Sverige bästa företagslandet?

”Sverige sämsta företagslandet” ropar en rubrik på SvD-webbens etta i dag. Underrubriken är lite mer nyanserad: ”Sverige sämst i Norden i Världsbankens rankning”. Läser man hela artikeln bekräftas visserligen att Sverige ligger risigt till i en nordisk jämförelse – men vi hamnar trots allt på plats 14 av 183 undersökta länder. Därmed slår vi Tyskland, Japan, Schweiz, Frankrike, Israel och några till…

Det pratas en del om att attityderna till företagande är viktiga. Jag funderar lite över vilka attityder till företagande man får av den nuvarande rubriken? Utifrån Världsbankens undersökning känns det som att ”Sverige bästa företagslandet” faktiskt hade varit mer rättvisande.

En annan global rankning av entreprenörsklimatet är GEM, Global Entrepreneurship Monitor. I den senaste mätningen tittade man särskilt på intraprenörskap. Då briljerade Sverige! ”Bland 54 undersökta länder är svenska löntagare de mest entreprenöriella enligt GEM Global Report 2011”, skriver Entreprenörskapsforum.

/Åse

torsdag, januari 19, 2012

Balansera risk och belöning


Från ett möte till ett annat, och sedan vidare. Näringsminister Annie Lööf på blixtvisit.


Så skapar vi tillväxt – Vad driver och vad hindrar akademikers företag att växa? Det var rubriken på den konferens som jag och min kollega Åse tillbringat stora delar av dagen på. Då konferensen finns att se på Saco Play tänkte jag bara göra några reflektioner.

Att Saco är Sveriges tredje största företagarorganisation tänker nog inte så många på. Men runt 40 000 av Sacos medlemmar är företagare, ibland på heltid men ofta som bisyssla till sin anställning.  Det var en av de saker som Göran Arrius, Sacos ordförande, inledde med.

En viktig komponent om det ska bli ett tillväxtföretag är teamarbete och att det är rätt personer involverade. Detta var något som Leo Grünfeld, grundare av Menon Business Economics i Norge, berörde. Han berättade om sin egen resa från akademiker till företagare och konstaterade krasst att ju mer akademisk man är, desto viktigare är det att hitta extern kompetens som kompletterar de egna bristerna. Han och hans medgrundare hade bland annat tidigt rekryterat en extern vd. Leo Grünfeld menade att alltför många är fega när de rekryterar. De rekryterar inte de bästa och därmed hindras potentiell tillväxt.

Konferensen besöktes även av näringsminister Annie Lööf som höll ett föredömligt kort tal och hade avsatt mycket tid för frågor. Det var nog fler än jag som var oroliga att de utsatta 45 minuterna skulle innebära ett långt tal. Annie inledde med att poängtera att det i grunden handlar om den enskilde företagarens vilja att växa.

Annie berättade att regeringen jobbar på att utjämna skillnader mellan företagare och anställda i det offentliga trygghetssystemet. Detta som en del i att skapa ett klimat där människor vågar starta företag och även anställa. Utmaningen i det anser jag är att hitta en fungerande balans mellan risk och belöning. Om du tar risken att starta ett företag ska det finnas möjlighet till en belöning i framtiden om det går bra.

Annie berörde även arbetet med den kommande innovationsstrategin för Sverige och betonade att innovationsbegreppet måste breddas och inkludera mer än bara de tekniska innovationerna. Jag håller med om detta, men hoppas samtidigt att begreppet inte blir urvattnat. Detta lyfte jag fram i min ledare i ESBRIs tidning Entré i höstas.

/Magnus

Jag mötte Mette



Deltog i dag i Saco-konferensen ”Så skapar vi tillväxt”. En av huvudtalarna var professor Mette Mönsted från Copenhagen Business School. Jag fick en pratstund med henne, resultatet av den intervjun kommer förmodligen i Entré nr 1-2012.

Under konferensen gick Mette igenom resultaten från en studie av akademiska entreprenörer i Sverige, Norge och Danmark. Hon visade bland annat att akademikerna inte skapar snabbväxande företag i den utsträckning som man kanske skulle hoppas. Ett annat intressant resultat är att samhällsvetare är flitiga företagare i Danmark, medan tekniker och naturvetare dominerar i Sverige och Danmark.

Mette återkom flera gånger, både under konferensen och intervjun, till att det är viktigt att kombinera till exempel ingenjörer och ekonomer i företagsteam. Hon poängterade att en teknisk nyhet inte är en innovation förrän den nått marknaden – och många ingenjörer saknar det affärstänk som krävs. Mette vill se mer forskning inom detta område, men också mer praktik. Hon har därför varit en drivande kraft i etableringen av CIEL, Copenhagen and Innovation Lab. Det är ett samarbete mellan Copenhagen Business School, University of Copenhagen och Technical University of Denmark som stödjer entreprenöriella aktiviteter i de tre skolorna. Lite som SSES här i Stockholm, men ändå annorlunda!

/Åse

fredag, januari 13, 2012

ESBRI blickar inåt och framåt

"Jag vet, vi ställer upp några akvarier med hungriga fiskar och låter dem äta på konferensdeltagarnas fötter!" Alla entreprenöriella idéer är bra utom de dåliga, eller? Under ESBRIs planeringsdagar såg vi att pedikyrfiskarna hade många nöjda kunder.

Vad vill du uppnå under 2012? Vi på ESBRI avslutade veckan med att diskutera och planera vad vi ska göra i år. Under två dagar gick vi igenom alla de aktiviteter som vi redan har igång, ett par nyheter som kommer att lanseras och en rad andra projekt som vi hoppas kunna sjösätta. Det känns som väl investerad tid, och nu är vi laddade för att sparka igång året på allvar.

Webben ska utvecklas, artiklar skrivas och talare bokas. Närmast i tiden ligger Estrad om socialt företagande 30 januari. Föreläsare är ESBRIs egen Malin Gawell tillsammans med Ester Barinaga från Copenhagen Business School. Det finns fortfarande platser kvar.

I vårt utvecklingsarbete vill vi också gärna ta hjälp av dig! Vad tycker du om ESBRIs verksamhet? Hur kan vi förfina våra aktiviteter? Vilken nytta har du av de resurser vi tillhandahåller? Tyck gärna till om Estrad, Entré, e-Entré, esbribloggen, Vem gör vad?, Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, policyseminarierna, Kunskapsbanken och resten av webbplatsen, webb-tv samt vår närvaro på Facebook, Twitter, Bambuser och YouTube. Vi blir jätteglada över att höra dina åsikter, du kan lämna dem i kommentarsfältet nedan eller mejla någon av oss.

Stort tack på förhand.
/Åse