onsdag, mars 12, 2014

Sveriges innovationsminister presenterades på Småföretagsdagarna

Småföretagsdagarna arrangeras av Entreprenörskapsforum och brukar hållas i Örebro. I år är det i stället i Stockholm, och en dag. Samtidigt som man saknar lite att åka till Örebro, är det såklart smidigt att ha nära hem. Att SmåföretagsdagARNA i år bara är en dag förklarade VINNOVAs Jenni Nordborg med att småföretagare redan jobbar dubbelt så mycket som alla andra, och det därför inte är så konstigt att det hela effektiviseras.

Som vanligt innehöll programmet en blandning av forskning, politik och praktik. Ministrarna avlöste varandra på förmiddagen: finansmarknadsminister Peter Norman var först ut, följd av näringsminister Annie Lööf och senare utbildningsminister Jan Björklund.

Utan företag stannar Sverige, konstaterade Lööf. Björklund fyllde på med att det inte går att ha en välfärdsstat utan att också vara en företagsstat.

Annie Lööf kallade sig själv för innovationsminister och kommenterade bland annat Världsbankens rapport som kom i måndags. Den visade, som vanligt, ett Sverige i topp när det gäller innovation och konkurrenskraft.

- Men att vi ligger i topp nu, betyder inte att det är givet att vi gör det om tio år. Vi behöver kavla upp ärmarna för att fortsätta ligga i framkant. Det behövs fortsatta reformer för ett växande näringsliv, sa Lööf.

Som exempel nämnde hon ett regelverk som passar för både små företag som Klarna och jättar som Stora Enso. Även viljan till kommersialisering, tillväxt och internationalisering menade hon att Sverige behöver jobba med. Bland annat genom att göra det enklare för företag att hitta rätt personal. Lööf refererade här till regeringens nya utredning om personaloptioner, något som också föreslagits av oppositionen.

I den efterföljande panelen blev diskussionen stundtals riktigt spänstig. Här deltog VINNOVAs generaldirektör Charlotte Brogren, Charles Edquist, professor Circle, Lunds universitet, Fredrika Gullfot, vd Simris Alg och Gunilla Nordlöf, generaldirektör för Tillväxtverket.

Fredrika Gullfot menade att det statliga ”riskkapitalet” ofta missar målet.

- Jag har gett upp på statligt kapital, det är det privata som gäller. Vi är ett tillväxtföretag och jobbar med miljöinnovation, precis som alla politiker och myndigheter vurmar för. Jag trodde vi skulle mötas med öppna dörrar. Det är ett problem för oss innovatörer, vi funkar inte riktigt som myndigheterna tror. Vi har fått lite stöd från VINNOVA och lite från Innovationsbron, men det är marginellt i jämförelse med det privata, sa Gullfot.

Hon menade att det största problemet är att anställa, det måste vara enkelt. Och det måste vara enkelt att investera i små företag.

Tillväxtverket och VINNOVA menade båda att de jobbar med just de här frågorna nu, och att det ska bli enklare att hitta fram till de stöd som erbjuds – såväl nationella som de stora EU-stöd som finns att tillgå.

Charles Edquist kommenterade det här med att vi alltid hamnar i topp på alla listor:

Vi är ganska duktiga. Men inte så duktiga som många tror. Vi är alltid nummer ett när det gäller innovation, på exempelvis European innovation scoreboard. Men om man bara räknar på output ligger vi sämre till. Vi har mycket input, men inte lika mycket output, sa han. -

Annie Lööf:

- En av våra största utmaningar är just att jobba mer med kommersialiseringssidan. Vi är lite sämre på output och det är därför vi har lagt pengarna där nu framöver.

Det diskuterades också en del om innovationsstrategin och om att Sverige skulle skapa ett innovationsråd, direkt underställt statsministern. Något som många andra länder har.

Fredrika Gullfot menade att det här med råd och strategier säkert är bra på vissa plan, men det har inget med företagare och entreprenörer att göra.

- Det där fungerar inte särskilt bra för oss. Men det är helt ok, vi hittar andra vägar. Som att sälja produkter och ta in riskkapital. Det är ju egentligen den ”riktiga vägen” om man är ett privat företag. Men det är bra att det finns en välvilja, sa hon.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar