fredag, maj 29, 2015

Brand new blir brand used

Mats Williander och Thomas Nyström.
Häromdagen arrangerade vi den sista – välbesökta – Estradföreläsningen för våren. Vi hade bjudit in Mats Williander och Thomas Nyström för att presentera sin forskning om cirkulära affärsmodeller.

Under föreläsningen framhöll de vikten av att ändra vårt konsumtionsmönster. Med dagens tillväxt ökar resurskonsumtionen – och därmed avfallet – lavinartat. I en traditionell linjär affärsmodell gäller det att maximera vinsten vilket medför att billiga produkter med kort hållbarhet tillverkas i låglöneländer. När de går sönder är det oftast dyrare att reparera än att köpa nytt, och då köper man såklart en ny produkt.

I en cirkulär affärsmodell är avsikten istället att återanvända så mycket värde som möjligt i produkterna. Man kan återanvända, renovera, återtillverka och slutligen mala ner dem och tillverka nya varor.

Föreläsarna menar att vi behöver uppnå en resurseffektivisering på 80 procent, och det är faktiskt görbart. Men då behövs en förändring av kundernas sätt att tänka. Vi måste acceptera en affärsmodell där man som kund får tillgång till en produkt, istället för att köpa den och äga den.

Redan i dag finns framgångsrika former av delandeekonomi, ett exempel på en sådan modell är bilpooler. Men när förarna inte är ägare finns en risk att de är ovarsamma. Då kan slitaget på bilarna öka och det blir nödvändigt att byta ut dem snabbare än om de var privata fordon. Om man kunde tillhandahålla mer hållbara bilar skulle resursutnyttjandet bli mycket effektivare.

Att gå från linjärt till cirkulärt kräver ofta ganska mycket av företaget. Dels behövs logistik för att hantera återflöden, dels fler anställda för att återanvända produkterna. Det kan bli kostsamt. Men skatteväxling i form av högre skatt på råvaror och lägre skatt på arbetskraft skulle kunna lösa det problemet.

Det finns även andra utmaningar med cirkulära affärsmodeller. Kunderna ändrar beteende och produkten blir omodern eller onödig. Teknologier ändras också i en rasande takt och medför att det till sist inte går att använda produkterna längre. Men genom att öka kunskapen om utmaningarna och möjligheterna med en cirkulär affärsmodell kan man hitta lösningar för problemen.

Nyström och Williander bjöd in tillverkningsföretag att ingå i ett nytt projekt: ”Designmetoder för estetiskt, funktionellt, tekniskt, socialt och ekonomiskt adaptiva produkter”. Låter det intressant? Mejla thomas.nystrom@viktoria.se om du vill veta mer.

Jag hoppas att det går snabbt och smidigt att ställa om till cirkulära affärsmodeller och säger som föreläsarna sa avslutningsvis: ”Det är bråttom”. De här förändringarna kan ge oss en tidsfrist för att lösa miljöproblemen. Men tillväxten kommer ändå att orsaka stora problem i framtiden så ”keep up the good work”!

Vill du se hela den spännande föreläsningen? Den finns nu i vårt webb-tv-arkiv

/Helene

tisdag, maj 26, 2015

Cirkulära affärsmodeller – möjligheter och utmaningar för svensk tillverkningsindustri

fredag, maj 22, 2015

Cirkularitet och bubbelmingel

På tisdag kör vi vårens sista Estradföreläsning, och om du är nyfiken på det här ”cirkulära” som alla pratar om tycker jag att du ska anmäla dig. Föreläsare är forskarna Thomas Nyström och Mats Williander från Viktoria Swedish ICT.

De kommer att reda ut begreppen kring buzzwords som delandeekonomi, collaborative consumption, cirkulära affärsmodeller och återvinning. Förhoppningarna är stora, men kan den cirkulära ekonomin verkligen greja fler jobb, högre resursproduktivitet, starkare konkurrensförmåga och ekonomisk tillväxt – samtidigt? Och är det cirkulära alltid bra för miljön?

Jag pratade med Mats Williander när han hade disputerat 2006. Det blev en lång och intressant intervju om ”förgröning” inom fordonsindustrin som resulterade i artikeln ”Grönt är skönt – men innovationerna går trögt”. Det ska bli intressant att höra om trögheten har gett med sig efter snart tio år!

Efter att vi fått oss en dos forskningsbaserad kunskap vankas det bubbel och vårmingel. I dagsläget har vi över 140 anmälda, men vi kan alltid klämma in några till…

/Åse

måndag, maj 18, 2015

Medicinsk innovation segrade i öst

Venture Cup höll sina regionfinaler runtom i landet 12 maj.
I tisdags kväll arrangerade Venture Cup Öst sin regionfinal i trevliga Grünewaldssalen, Konserthuset. Under kvällen tävlade åtta team inom fyra kategorier: Life Science & Teknik, Miljö & Energi, Människa & Samhälle och Webb, Mjukvara & Media (två bidrag per kategori). Sedan korades en vinnare per kategori. Dessutom belönades en vinnare med ytterligare 80 000 kronor. Det är den affärsidé som juryn tycker bäst om.

Totalvinnare blev Ortrud Medical som utvecklat ett stasband som ska underlätta för sjuksköterskor att sticka patienter. Ortrud Medical var också min personliga favorit. De erbjuder en enkel produkt som löser ett konkret problem. Att sticka patienter kanske låter som en väldigt ”basic” teknik inom medicin, men årligen misslyckas 6 miljoner stick – bara i Sverige. Under Ortrud Medicals pitch fick vi en liten demonstration om hur deras produkt (banden) ser ut och hur de användas. De var jätteduktiga på att pitcha, de gjorde det på ett enkelt men mycket effektivt sätt.

Alla kategorivinnarna från de fyra Venture Cup-regionerna har chans att ta sig vidare till Sverigefinalen i Stockholm den 10 juni. Missa inte det här spännande evenemanget.

Alla tävlande var duktiga, men tyvärr kan inte alla gå vidare i tävlingen. Men jag hoppas att de alla kommer att lyckas med sina affärsidéer. En av dem är Nutrigo, ett väldigt karismatiskt startupteam som erbjuder nyttig mat runtom i stan med hjälp av cykelsäljare. Hoppas att vi ses!

/Jelena

måndag, maj 11, 2015

Bland studsmattor och dinoägg

Hur lång är världens längsta buss? Vilken är världens största gräsmatta? Var finns världens största studsmatta? Vem har världens största öga?

I förra veckan hade jag en lyxig heldag på mitt barns förskola. Jag blev pepprad med frågor. 5-6-åringarnas vetgirighet tog liksom aldrig slut. Och frågorna var så svåra att jag var tvungen att svara ”jag vet inte” titt som tätt. En unge kollade på mig och sa lite besviket: ”Men… du har väl gått i skolan?” Det har jag förstås. Men jag har inget minne av att vi fick läsa så mycket om världens största studsmattor…

Den här förskolan är verkligen toppen. Pedagogerna sätter projektteman utifrån barnens intressen. Barnen får själva formulera frågeställningar, söka information och pröva sina hypoteser. Jag har aldrig hört ordet ”entreprenörskap” nämnas på förskolan, men det känns som att arbetssättet ligger mycket nära det entreprenöriella lärandet.

Under våren tog förskolegruppen avstamp i några barns stora intresse för fossiler, och har via det lärt sig om bland annat dinosaurier, däggdjur, grottmålningar, blodpest och Bellman. De har besökt muséer, studerat naturen, skapat nedfrysta dinoägg, frågat experter, gjort forntidsfilm, spelat teater och blivit guidade i Gamla Stan. Projektet som startade i frågan ”Hur började livet på jorden?” har nu mynnat ut i ”Hur levde man i Stockholm förr i tiden?” Det ska bli mycket spännande att gå på vårvernissage och se vilka svar som barnen har jobbat fram.

Efter sommaren börjar min unge i skolan, och jag tänker på det som Bengt Johannisson brukar säga: Att skolan dödar barnens medfödda entreprenöriella förmågor. En otroligt deppig bild! Jag håller tummarna för förändring i rätt riktning. Och jag hoppas att den nyfikenhet och kunskapstörst som barnen har med sig in i grundskolan ska räcka en bit in på mellanstadiet, åtminstone.

/Åse

måndag, maj 04, 2015

Rallystyr dig upp på banan igen!

Annika Falkengren på Women in Business.
Evenemangen duggar tätt i april/maj. Förra onsdagen besökte kollegan Jelena och jag varsitt evenemang ute på Stockholms universitet. Jelena deltog i Women in Business på eftermiddagen, och jag i Starta eget-dagen senare på kvällen.

Under eftermiddagsevenemanget fokuserade talarna på digitalisering. En av talarna var Annika Falkengren och hon menade att allt som kan digitaliseras kommer att göra det. Det gäller att tänka framåt och vara kreativ för att hänga med i utvecklingen.

Hon gav tre karriärtips till deltagarna: Att alltid vara sig själv, att hitta det man verkligen vill göra och att se långsiktigt på karriären.

Under Starta eget-dagen berättade några olika företagare om hur de gått tillväga och delade med sig av sina framgångsrecept.

Tobii OEM Solutions arbetar med eyetracking – ögonstyrning, helt eller delvis med hjälp av ögonen. Det finns många olika användningsområden för ögonstyrning och funktionshindrade har stor nytta av tekniken. Oscar Werner menade att det är viktigt att bete sig som en rallyförare i sitt entreprenörskap. Sluta aldrig styra även om det ser mörkt ut. Det sista vridet på ratten kan göra att man är på banan igen. Det finns alltid nya möjligheter och det gäller att vara kreativ.

William Hamilton har startat företaget Mimerse som med hjälp av virtual reality erbjuder stöd vid behandling av fobier. Det fungerar så att man gradvis utsätts för exempelvis spindlar i en virtuell verklighet. De kroppsliga reaktionerna visar att metoden fungerar på samma sätt som om man skulle ha träffat på riktiga spindlar. Jättespännande! Hamilton rådde alla att inte ge upp för tidigt, allt tar mycket längre tid än man har tänkt sig.

Sigrid Therapeutics planerar att lansera en medicinteknisk produkt som hjälper överviktiga kvinnor att gå ner i vikt. Produkten består av kisel med en specifik sammansättning som gör att fett tas upp i tarmen och förs ut ur kroppen. På så sätt åstadkommer man en prisvärd metod utan biverkningar. Sana Alajmovic har grundat företaget, och hennes råd till andra som är sugna på att starta eget är följande: man ska vara medveten om att det är läskigt att starta företag, det är ryckigt och svajigt – men det är bara att köra.

Jiddr är en interaktiv podcast där barn och ungdomar kan skapa samtalsrum och ställa frågor till andra i sin egen ålder. Eller till vuxna. Var femte barn växer upp i en missbrukarfamilj och många ungdomar kan inte bo kvar hemma. Då kan det vara en stor hjälp att veta att man inte är ensam och att det finns möjlighet att prata med andra med liknande erfarenheter. Grundaren Josefin Wahlbergs främsta råd var att ta hjälp av en inkubator. Skaffa ett stort nätverk och berätta om de idéer man har. Testa dem på omgivningen.

Har du kanske en affärsidé i byrålådan om du inte vet hur du ska gå vidare med? Bolla med andra i ditt nätverk så kanske du kommer till skott!

/Helene