måndag, februari 29, 2016

Tack för den här gången!

Förra veckan genomförde vi Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum för tolfte gången. Forumet är en plattform där svenska och amerikanska företagare, finansiärer, beslutsfattare och andra utbyter kunskaper med varandra. Tanken är att det i sin tur ska leda till ett förbättrat entreprenöriellt klimat i respektive land.

Årets forum arrangerades av ESBRI, Näringsdepartementet och Amerikanska ambassaden. Huvudpartner för evenemanget var Vinnova. Partners var Business Sweden, Kilpartick Townsend, Teknikföretagen, Tillväxtverket och Unionen Egenföretagare. Mediepartner var tidningen Entreprenör. Nätverkspartners var AmCham Sverige, The American Club, Connect Sverige, Silicon Vikings, SACC New York och SACC USA. Vi vill tacka er alla för gott samarbete!

Forumet genomfördes en solig vårvinterdag i Mälarsalen på Münchenbryggeriet så vi njöt av en fantastisk utsikt över Stockholms vatten. Nicklas Mattsson, chefredaktör för tidningen Entreprenör, var moderator och höll ihop dagen på ett förträffligt sätt.

Vi vill såklart säga tusen tack till alla talare som frikostigt delade med sig av sina erfarenheter och tips för hur man ska lyckas med sitt företagande, skaffa finansiering, etablera sig i USA etcetera.

Kvällen innan forumet arrangerades en mottagning på Amerikanska ambassaden för talare och partners. Det är en oerhört trevlig tradition, minglet var även i år välbesökt och stämningen hög. Vi vill passa på att tacka Catharina Kronström för många års suveränt bra samarbete. Catharina avslutar inom kort sin tjänst på ambassaden.

Sist men absolut inte minst vill jag tacka alla er 270 deltagare som genom er nyfikenhet och ert intresse bidrog till ett givande evenemang.

Vi har haft himla kul.

Tack från oss på ESBRI!

/Helene

fredag, februari 26, 2016

Open Innovation – How can I use the crowd? (part 2)

Open Innovation – How can I use the crowd? (part 1)

torsdag, februari 25, 2016

Hubbar och acceleratorer hjälper startups

Sanna Nilsson och Jessica Stark. Foto: Sofia Ernerot.

Jessica Stark är medgrundare och vd för SUP46, Sveriges mest hajpade tillhåll för unga startups. Inte för intet kallas hon för startupmorsan. 23 februari deltog hon i Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum där hon, tillsammans med Sanna Nilsson från Codarica  och Kimberlie Cerrone från Tiatros, diskuterade vilken roll acceleratorer och hubbar har i att bygga framgångsrika startups.

Konsensus var att de absolut kan tillföra en hel del, men att det i slutändan handlar om entreprenörernas eget driv och förmåga att bygga företag.

Sanna Nilsson och hennes kollegor var unga och hade ingen tidigare erfarenhet av bolagsbyggande innan de startade Codarica. De har deltagit i fyra acceleratorprogram och menade att de har lärt sig mycket. Men Sanna poängterade också att det gäller att aktivera sitt ”bullshitfilter” – att ta till sig vissa råd och förkasta andra. Hon efterlyste mer avancerade entreprenörskapsevents. Det finns mycket för unga och inte så erfarna entreprenörer, men utbudet av avancerade utbildningar etcetera är mindre.

Även Kimberlie, som har startat flera företag och även varit gjort investeringar som affärsängel, tyckte att hon hade haft nytta av att delta i acceleratorprogram med sitt senaste bolag. Men hon hade inte riktigt koll på vad en startuphubb är för något.

Jessica berättade mer om hur SUP46 jobbar: 50 startups åt gången sitter hos dem, med syftet att utveckla sin tillväxtpotential. Företagen betalar en medlemsavgift och får tillgång till arbetsplats och nätverk med investerarare. Medlemskapet är resultatbaserat och man kan bli utslängd om man inte presterar. 30 nya ansökningar kommer in varje månad, så trycket är hårt…
/Jonas

Trender i Silicon Valley

Faz Bashi. Foto: Sofia Ernerot.
Många av de teknik- och entreprenörskapstrender som sprider sig över världen har sitt ursprung i Silicon Valley. Därför är det såklart inte fel att hålla lite koll på vad som händer där, och en programpunkt under Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum handlade om just det.

Kimberlie Cerrone menade att en tydlig trend i Silicon Valley är återkomsten av det genomarbetade, solida företaget. Ingen kommer gå ner i brygga över den 300:e varianten av Groupon, eller ännu en dejtingapp.

Carole Bellis såg en trend i att sätta ihop entreprenörsteam, på liknande sätt som supergrupper ibland formas inom musikindustrin. Flera investerare går ihop och letar upp de bästa talangerna på en universitetsinstitution, och bildar ett företag kring deras forskning.

Faz Bashi sammanfattade sin trendspaning i tre ord: ”cooperation, collaboration, syndication”. Alla tre handlar egentligen om samma sak: Att det blir allt vanligare att riskkapitalister och affärsänglar går ihop om investeringar, tipsar varandra och samarbetar på andra sätt – både inom USAs gränser och internationellt. Han sa också att det på senare år har dykt upp fler specialiserade investeringsfonder, inriktade mot smala nischer inom exempelvis bioteknik.

Anne Lidgard höll delvis med om specialiseringen, men tyckte sig också se en trend åt motsatt håll med breda fonder. Hon berättade att Vinnovas Silicon Valley-kontor och Nordic Innovation House emellanåt blir kontaktade av amerikanska venture capital-bolag. Allt fler investerare söker sig utanför Silicon Valley, och även utomlands. Ibland vill de också samarbeta med nordiska investerare.
/Jonas

”Don’t write Dear…”

Kevin Chambers, Anne Lidgard, Anders Olsson och Carole Bellis. Foto: Sofia Ernerot.
Så, vad ska man egentligen tänka på om man vill ta sig in på den attraktiva – och stooora – marknaden i USA? Och vilken hjälp finns det att få? Det var huvudfrågeställningarna under en programpunkt på Sweden-U.S.Entrepreneurial Forum.

En av rådgivarna var Anne Lidgard som är föreståndare för Vinnovas kontor i Silicon Valley. Hon var också en av initiativtagarna till Nordic Innovation House och ansvarar för programmet TINC. Hon menade att alla som är intresserade av USA och Silicon Valley borde åka dit och kolla hur det är. Till exempel genom att söka TINC. Hon gav också många konkreta råd, som att alla svenska startups som åker till Silicon Valley – eller någon annanstans – bör lämna sina utvecklare och programmerare hemma i Sverige. Annars är det stor risk att de blir rekryterade av något annat företag. Ett annat mycket konkret råd var att inte inleda sina mejl med ”Dear”, det är helt ute i Silicon Valley. Numera är det ”Hi” som gäller. Om du skriver Dear, vet alla direkt att du är utböling och bemötandet kanske blir sämre.

Anders Olsson från Business Swedens New York-kontor poängterade skillnaderna i juridiskt system. I USA – och andra länder som använder sig av common law-systemet – jobbar man nära advokater på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid. Han lyfte också fram att de kulturella skillnaderna är mycket större än vad många svenskar tror. Vi tycker att vi har så bra koll på USA eftersom vi har varit där på semester, sett massa filmer och kan språket hyfsat bra. Anders menade att USA är större än Silicon Valley. Han tipsade också om programmet Surge SF, och om att New York har ett initiativ som heter ”Into NYC” där entreprenörer kan få förtur i visa-kön mot att de etablerar sig i New York och föreläser på universitetet. Immigrations- och visaregler kan annars stöka till det för dem som vill söka lyckan i USA.

Kevin Chambers från amerikanska ambassaden i Stockholm hänvisade bland annat till SelectUSA, som är en ”one stop shop” för alla som vill investera eller starta företag i USA. Även ambassaden i Sverige är ett bra ställe att kontakta, menade han. Det statliga fungerar lite annorlunda i USA än i Sverige. I USA kan de hjälpa till mer handgripligt jämfört med här. Kevin viktigaste råd var annars att, i Sun Tzus anda, att skaffa en lokal guide när man ska ”inta utländskt territorium” – något som för övrigt ambassaden kan hjälpa dig att hitta. Han höll också med Anders om att det helt klart är värt att kolla på fler ställen än Silicon Valley. Det kanske är någon helt annanstans du bör etablera dig…

Carole Bellis är baserad i Silicon Valley och partner på advokatbyrån Kilpatrick Townsend. Hon höll såklart med Anders om att man bör satsa på att hitta en bra advokat om man vill etablera sig i USA. De har en färdig och väl genomarbetad modell för att sätta upp företag som ”vi kan göra i sömnen numera”. Investerarna vill ha det på ett visst sätt, och då är det enklast att göra så. Företaget registreras i staten Delaware, med 10 miljoner aktier (för att förenklar spridning i framtiden). Det vanligaste sättet är att advokaterna inte tar något betalt förrän de har lyckats skaffa finansiering till sin klient – det gör att de jobbar hårt. Och de tar sig inte an företag de inte tror på, det är även deras eget rykte som riskeras om de rekommenderar en investerare att satsa på fel företag.
/Jonas

Ärlighet varar längst

Foto: Sofia Ernerot.
”The dos and don’ts in approaching angel investors and VCs” och ”Similarities and differences in how Swedish and U.S. investors think and act” var temat för en av de längre paneldiskussionerna på Sweden-U.S.Entrepreneurial Forum 2016.

Panelen bestod av Faz Bashi, Life Science Angels, Katarina Bonde, Kubi, Kimberlie Cerrone, Tiatros, Kerstin Cooley, MOOR Capital, Sara Hanks, CrowdCheck, och Winslow Sargeant, S&T. Flera av dem har erfarenheter från båda sidor av bordet: De har sökt finansiering som entreprenörer, och de har suttit som investerare och värderat idéer och kapitalbehov.

Så hur bör då entreprenörer bete sig för att fånga investerares intresse? Och vad bör de undvika? Panelen hade många tips, men var eniga om den viktigaste principen: Ärlighet varar längst.

- Var väldigt uppriktig när du presenterar potentialen i din idé. Det är den gyllene regeln. Det sista vi vill är att det kommer upp en massa nya saker under due diligence-processen, sa Faz Bashi.

- Uttrycket ”Fake it ’til you make it!” gäller verkligen inte här. Det är en jättedålig idé att försöka lura sina investerare. De kommer att ta reda på hur det ligger till, sa Sara Hanks.

- Och som entreprenör är det viktigt att du har koll på ditt pappersarbete och dina siffror. Det låter kanske trist, men det ser inte bra ut om allt är en enda röra, la hon till.

- Få det inte att låta som att din teknologi eller produkt är fullständigt unik, att det inte finns några konkurrenter. Det säger mig bara två saker: Antingen har du inte koll på din bransch, eller så finns det inget behov av produkten. Relationen mellan investerare och entreprenör är som ett äktenskap, och man vill att det ska hålla, sa Winslow Sargeant.

- Och något som verkligen är avtändande är när entreprenören börjar dissa konkurrenternas teknologi eller produkt. Undvik det, fortsatte han.

Det entreprenöriella teamet är otroligt viktigt för investerare. Att satsa pengar på en ensam entreprenör är mycket ovanligt – risken att hen blir sjuk eller råkar ut för något som gör att företagandet stannar upp är helt enkelt för stor. I teamet behöver olika kompetenser finnas på plats, och åtminstone en person måste vara en duktig presentatör. Att ta in en extern, vältalig person för att representera företaget är ingen bra idé.

- Jag investerar i människor och idéer. Teamet måste kunna presentera vad de gör. Och jag uppmuntrar till att ta med teknikchefen, hur nördig han eller hon än må vara, sa Kerstin Cooley.

- Även om du inte är en bra presentatör är du en del av teamet. Och som investerare vill du ha tillgång till hjärnorna bakom idén, sa Winslow Sargeant.

- Entreprenörskap är svårt, det krävs en speciell sorts hjärna och personlighet. Men det är definitivt något man kan lära sig! Att söka finansiering är inte en enskild händelse, det är ett pågående förlopp. Och som investerare vill jag bygga relationer, vänskap och förtroende. Det tar tid och handlar om personkemi. Förvänta dig inte att jag ska skriva ut en check på vårt första möte, sa Faz Bashi.

- Som entreprenör måste du nätverka och hålla koll på folk hela tiden. Jag kom till San Fransisco och kände inte en själ. Jag fick tillbringa ett år med att äta frukost, lunch, fika och gå på mottagningar för att lära känna alla – för jag visste ju inte vem jag skulle komma att behöva, eller när, sa Katarina Bonde.

Att investerare lägger ner mycket möda på att hitta ”rätt” entreprenör är förståeligt. Men vad många kanske inte tänker på är att entreprenören bör ägna lika mycket energi åt att hitta ”rätt” investerare. För att öka sina chanser till finansiering är det också viktigt att förstå hur riskkapitalisternas arbetsår ser ut. Få vill till exempel dra igång nya projekt inför storhelgerna.

- Jag är jättenoga med vem jag väljer att ta in i mitt företag. Jag har backat från vad som kunde ha varit fantastiska investeringsmöjligheter, för det har inte känts rätt. Jag vill bygga ett bra företag, sa Kimberlie Cerrone.

- Gör due diligence på investerarna, på samma sätt som de gör på ditt företag. Ni ska tillbringa mycket tid ihop, sa Kerstin Cooley.

- Det enklaste sättet att göra due diligence är att helt enkelt plocka upp din telefon. Använd ditt nätverk, sa Faz Bashi.

- Att söka finansiering är egentligen som vilken försäljning som helst. Gör en lång lista över tänkbara ”kunder”. Vilka tillhör målgruppen? Rikta in dig på de mest intressanta, och arbeta dig neråt på listan, sa Katarina Bonde.

- Och när du träffar investerare, tänk på att vi alla är narcissister. Säg något som visar att du vet vad jag är intresserad av, sa Winslow Sargeant.

- Ja, kolla upp oss på Linkedin! Då får du till exempel reda på att jag är extra intresserad av att lösa problem som rör autism. Men akta så att du inte framstår som en stalker, skämtade Faz Bashi.

- I Silicon Valley är det fortfarande mycket viktigt att bli introducerad av någon, det funkar inte att bara dra iväg ett mejl till en investerare som man vill träffa. Advokater kan fungera som en mellanhand och lägga in ett gott ord för dig, sa Kimberlie Cerrone.

- Det är samma sak här i Sverige, en så kallad ”warm introduction” är att föredra. Och Sverige är så litet att det är lätt att prata med någon som känner någon, sa Kerstin Cooley.

- Om jag sökte en affärsängel skulle jag titta efter någon som redan har varit aktiv inom min bransch. Han eller hon har erfarenhet av att hjälpa företag som mitt, och kan hitta lämpliga jurister och kunder. Att ängeln intresserar sig för mitt fält visar på en passion – det handlar inte bara om pengar, sa Winslow Sargeant.


/Åse

onsdag, februari 24, 2016

”Akta er för hagelgevärsentreprenörer”

Carole Bellis. Foto: Sofia Ernerot.
Gårdagens Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum bjöd på en hel del godbitar, både i form av generell inspiration och konkreta tips. I Silicon Valley är advokater en omistlig del av ekosystemet. Carole Bellis från Kilpatrick Townsend hade tio tips kring hur man blir upptäckt som entreprenör:

1. Nätverka. ”Jag pratar med folk överallt, i kön till flyget... Man vet aldrig var man träffar nästa investerare.”
2. Gör det lätt för andra att hjälpa dig. ”Ha med ’rätt’ information i din presentation, och sammanfatta din idé i ett mejl som jag lätt kan skicka vidare till intresserade.”
3. Välj rätt medgrundare. ”Akta er för ’hagelgevärsentreprenörer’ som vill vara med överallt. Att hitta rätt partner är mer kikarsikte. Att entreprenörer går skilda vägar är vanligare än skilsmässor i USA.”
4. Lös eventuella skiljaktigheter. ”Skriv avtal, när det gäller exempelvis vem som ska ha vilket antal aktier.”
5. Jobba på din presentation. ”För akademiker och andra med svåra idéer: ’Dumb it down’! Även icke-forskare måste kunna förstå.”
6. Fokusera idén. ”Att komma med: ’Jag ska bota cancer’, är lite för generellt…”
7. Håll koll på konkurrenterna. ”Ingen kommer att ta dig seriöst om du inte känner till vilka andra spelare som finns”.
8. Lyssna. ”Du kommer få massor av råd – en del bra, en del dåliga. Men visa att du är ’coachable’.”
9. Var en bra förlorare. ”Storma inte ut ur rummet om du får nej av en investerare. Alla investerare måste göra sina val och kan inte satsa på alla idéer. Men de kan ju ha kontakter att rekommendera dig till.”
10. Håll ut. ”Det tar ofta tid att utveckla ett bolag. Jag jobbar med ett företag som har letat efter sin andra finansieringsrunda sedan 2008. Vi skrev avtal i dag…”

Harry van der Veen pratade om sitt företag NUITEQ och om sina erfarenheter från TINC, en Vinnovafinansierad accelerator i Silicon Valley. Alla som inte innan var sugna på att åka till Silicon Valley blev det garanterat efter Harrys presentation. ”Jag har funderat på att sälja mitt företag och starta ett nytt, bara för att kunna söka till TINC igen”, skojade han.

I samma programblock medverkade även Sara Hanks som berätta om crowdfunding, vilka typer som finns i USA och vart trenderna är på väg. Anders Olsson från Business Swedens New York-kontor gav tips kring hur svenska entreprenörer kan gå tillväga för att lyckas på den amerikanska marknaden. Han tog bland annat upp programmet Surge SF, för svenska entreprenörer som kommit en bit på väg och vill driva på sin tillväxt.

Hela konferensen filmades och kan ses i repris på vår Bambusersida

/Jonas

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum – still going strong

Nicklas Mattsson, Katarina Bonde och Winslow Sargeant. Foto: Sofia Ernerot.
I går genomförde vi, tillsammans med Näringsdepartementet och Amerikanska ambassaden i Stockholm, den tolfte upplagan av Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. Det som började som en kul konferensidé (”vad sägs om att svenska och amerikanska investerare, entreprenörer, policymakare och annat företagsintresserat folk möts och utbyter erfarenheter?”) har vuxit till en riktig följetong. Och intresset för kunskapsutbyte och nätverkande kring entreprenörskapsfrågor har inte mattats av – tvärtom! Vi har inte slutsiffran för årets konferens ännu, men runt 250 personer var anmälda.

Efter att Magnus hälsat alla välkomna höll Robert Gilchrist, Chargé d'Affaires på Amerikanska ambassaden, ett kort anförande. Som hans titel skvallrar om är han just nu ansvarig för verksamheten på ambassaden – i väntan på den nya ambassadören. Hon heter Azita Raji och fick sitt godkännande av senaten alldeles nyligen. Förhoppningsvis anländer hon till Stockholm i mars.

- Azita Raji blir den första kvinnliga ambassadören som vi har haft i Stockholm. Hon är från norra Kalifornien, aktiv inom startupscenen och älskar att diskutera innovationsfrågor, berättade Robert Gilchrist.

Han konstaterade att det finns starka band mellan Sverige och USA, inte minst när det gäller handelsutbyten. USA är den femte största investeraren i Sverige, och Sverige just nu den elfte största investeraren i USA (”Men efter i dag förväntar jag mig att ni kliver upp på tionde plats”, skämtade Gilchrist).

Flera initiativ pågår för att förenkla export och etableringen av nya företag mellan länderna. Robert Gilchrist nämnde de pågående TTIP-förhandlingarna, Arlandas ansökan om att införa amerikansk inresekontroll, samt SelectUSAs verksamhet.

Dagens moderator var Nicklas Mattson, chefredaktör för tidningen Entreprenör och sjubarnsfar. Det sista framhöll han själv som kvalificerande för dagens jobb:

- Jag är bra på att guida folk genom livet, och i dag ska jag guida er, sa Mattsson.

Han bjöd upp Signhild Arnegård Hansen, grundare av Svenska Lantchips, och Michael Layne, chef för Amerikanska ambassadens ekonomiska enhet, på scenen för en diskussion om TTIP. Det står för Transatlantic Trade and Investment Partnership och är ett planerat frihandelsavtal mellan EU och USA. Kritiserat av vissa, efterlängtat av andra. Arnegård Hansen arbetade i sin tidigare roll som ordförande för Svenskt näringsliv aktivt för att TTIP skulle bli verklighet. Som företagare ser hon flera fördelar:

- Det handlar inte bara om slopade kostnader och hinder, utan också om en attitydförändring hos båda parter. Vi producerar i både Sverige och USA och för oss vore det värdefullt med gemensamma standarder. Då skulle vi slippa göra alla produkttester två gånger, sa Signhild Arnegård Hansen.

Hur skapar man ett entreprenörsklimat i världsklass? Panelen som fick i uppdrag att besvara den frågan bestod av Katarina Bonde, företagare och styrelseproffs, Clare Fairfield, ordförande Venture Capital Institute, och Winslow Sargeant, vd S&T.

- Entreprenörer vill kontrollera sitt eget öde. Det är viktigt att förstå att små och stora företag har helt olika behov av bland annat arbetskraft, finansiering och regelverk, sa Winslow Sargeant som åren 2010–2015 hade i uppdrag av president Obama att slå vakt om amerikanska småföretags intressen.

- Jag har pratat med så många småföretagare som känner sig exkluderade från samtalen. De menar att reglerna är utformade efter storföretagens förutsättningar. Politiska beslutsfattare måste bli bättre på att bjuda in småföretagarrepresentanter, och lyssna på vad de har för behov, fortsatte han.

Att kommersialisera ny teknologi är en utmaning, konstaterade Sargeant. Många företag får finansiering för att komma igång, men fastnar sedan i den ”finansiella dödsdalen” för att de saknar medel för att kunna expandera. Då kan statliga medel behövas, för att ge företaget en skjuts ut ur dödläget, menade han.

- Det finns ett uttryck som jag ofta återkommer till: ”Forskning handlar om att förvandla pengar till kunskap. Och innovation handlar om att förvandla kunskap till pengar”, sa Winslow Sargeant.

Katarina Bonde och Clare Fairfield har båda rest fram och tillbaka mellan USA och Sverige de senaste åren, och har god kännedom om båda länderna. De var eniga om att en stor förändring har skett i Sverige – till det bättre.

- Tidigare var inställningen i Sverige att det är jobbigt och svårt att starta företag. Jag flyttade till Seattle och blev överväldigad av företagsamheten där. Men så kom jag tillbaka till Sverige och började göra affärer här för tio år sedan. Jag märkte en stor förändring då, och det har hänt ännu mer sedan dess, sa Katarina Bonde.

- Att få tidig finansiering är faktiskt inte så svårt som folk tror, vi har ett fungerande ekosystem för det. Däremot är det lite svårare att få finansiering i senare stadier. Men den stora förändring som har skett de senaste 20 åren är att attityden till entreprenörskap har förbättrats. Och det tror jag är den enskilt viktigaste faktorn för startups, fortsatte hon.

- Sverige har varit framgångsrikt när det gäller att få fram innovationer. Men framgången handlar ju egentligen om två saker: Att starta de företag som bör startas, och att inte starta de företag som inte bör startas, sa Clare Fairfield.

Han menade att det finns en tid för entusiasm och påhejande, för att få saker att hända. Men sedan behövs också viss eftertänksamhet, och kritisk utvärdering.

- Entreprenörskap ska inte betraktas som ett evenemang, det gäller att bygga företag och system som håller för många år framöver. It’s about the landing, not the launch, sa Fairfield.

Morgonpasset på Sweden U.S Entrepreneurial Forum avslutades av Mehrdad Mahdjoubi, grundare av Malmöföretaget Orbital Systems. Han delade med sig av sin startupsaga som började när han var student och jobbade i ett projekt på Nasa.

- Att åka till Mars är inget problem. Det svåra är att överleva på Mars tills det går att åka hem igen, och det kan dröja fem år. Till dess måste du kunna sova, äta och tvätta dig. Sådana problem försökte vi lösa på Nasa, och jag blev inspirerad, sa Mahdjoubi.

Han berättade att en vanlig dusch tar tio minuter, och det går åt 150 liter varmvatten. Inte så miljövänligt, med andra ord. Orbital systems har utvecklat en metod för att direkt rena vattnet så att samma fem liter kan loopas under ett duschtillfälle. Och en sådan spejsad duschupplevelse kan man alltså få i dag, här på jorden.

- Vi har kontor i Malmö, Berlin och Palo Alto. Våra duschar finns installerade bland annat på sjukhus, som gärna vill minska risken för legionärssjuka, och på en spaanläggning i Danmark.

Företaget inriktar sig på ”Teslamarknaden” – teknikvänner som tänker på miljön. Men innan man kan satsa på Kalifornien är det en del byråkratiska kvarnar som måste mala.

- Vi har en funktionell produkt och vi har intresserade kunder. Juridiskt sett är det egentligen inget som stoppar oss, men vi måste uppfylla branschkraven, sa Mehrdad Mahdjoubi.

tisdag, februari 23, 2016

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2016 (part 5)

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2016 (part 4)

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2016 (part 3)

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2016 (part 2)

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2016 (part 1)



Nu är vi igång med årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum! Följ oss här hela dagen. På Twitter hittar du oss under #sweus, där går det också bra att ställa frågor till talarna. Hela programmet hittar du här.

/Jonas

fredag, februari 19, 2016

Företagsfinansierad forskning?

Tidningen Curie publicerar en artikelserie om företagsfinansierad forskning. Är det en omistlig del i forskningens samhällsnytta? Riskeras forskningens oberoende?

I en av artiklarna uttalar sig ”Ikeaprofessorn” Saara Taalas: ”Du kan finansiera akademisk forskning, men inte köpa resultat, säger hon. Hon menar att finansieringen från Ikea inte bara handlar om kalla cash, utan även om kontakter. ”Alla våra forskningsprojekt leder till vetenskapliga artiklar och akademiska examina. Alla resultat granskas öppet”

För ett tag sedan intervjuade jag CIRCLEs nya föreståndare Jerker Moodysson till en artikel i nästa nummer av Entré. Vi pratade bland annat en hel del om just forskningsfinansiering, fast framförallt från statligt håll. Moodysson vill se en närmare koppling mellan forskning och policy och är inte rädd för att en sådan skulle urholka oberoende resultat eller leda till alltför tillämpad forskning. Även han var inne på att en ökad samverkan är bra för alla: ”Gränserna mellan policy och forskning är lite för skarpa, det behövs mer dialog. Vinnova är våra finansiärer, men de är också i högsta grad våra studieobjekt. Båda parter skulle tjäna på mer samspel.”

Forskningens finansiering är alltid på tapeten, inte minst nu i samband med Macchiarini-affären. Vad tycker ni, hur ska framtidens mest relevanta forskning finansieras?

tisdag, februari 09, 2016

Späckat med spännande teman i Estradvårens program

Foto: Johanna Hanno.
Den senaste tiden har jag arbetat med att boka in teman och föreläsare till vårens Estradföreläsningar. Det gäller att hitta en bra mix av ämnen, lärosäten, och se till att det är en någorlunda jämn fördelning mellan män och kvinnor som föreläser.

Inför våren var det också nödvändigt att hitta en ny lokal, eftersom den konferenslokal som vi har bokat de senaste åren har stängt för totalrenovering.

Men nu är allt på plats och vi arrangerar den första föreläsningen i nya lokaler den 26 februari. Just denna Estrad genomförs också på en annan tid, klockan 10.00–12.00. Våra föreläsningar arrangeras annars (nästan) alltid på eftermiddagen, klockan 15.00–17.00.

Det blir en utmaning att se till att ingen av gammal vana går till vår förra lokal – på fel tid!

Nåväl, så här ser vårens program ut. Jag känner mig väldig förväntansfull inför att få ta del av så mycket spännande forskning.

26 februari: Open Innovation – How can I use the crowd?
Talare är Karim Lakhani, Harvard Business School

15 mars: Hur blir man mer kreativ på jobbet?
Talare är Leif Denti, Göteborgs universitet

20 april: Design thinking
Talare är Lisa Carlgren och Maria Elmquist, Chalmers tekniska högskola

16 maj: Entreprenöriellt experimenterande: Nyckelfunktion i entreprenöriella innovationssystem
Talare är Åsa Lindholm-Dahlstrand, Lunds universitet

2 juni: Digital Innovation
Talare är Katrin Jonsson och Ulrika Westergren, Swedish Center for Digital Innovation (SCDI)

Hoppas att vi ses på några av vårens föreläsningar!

/Helene

måndag, februari 01, 2016

Frigörelse från elfenbenstornet

Akademin har sedan 1977 en tredje uppgift; att nå ut med sina forskningsresultat till en bredare allmänhet. Vi på ESBRI tycker att det här är viktigt – på riktigt – och vi hjälper gärna till. Det är ju faktiskt kärnan i vår verksamhet. Ibland muttrar vi säkert saker som att ”forskarna borde visa ett större engagemang, vill de inte nå ut eller?”.

Men det som verkligen betalar sig i forskarvärlden, i anslag, tjänster och meriter, är att publicera sig i de tuffaste vetenskapliga tidskrifterna. Agneta Berge skriver om ämnet i senaste Fokus – under rubriken Släpp forskarna loss. Och det kanske är så vi måste se på den tredje uppgiften: Som en nödvändig frigörelse från elfenbenstornet, som alla forskare kan vara en del av. Men då måste det som sagt till en systemförändring. Annars ser nog många bara den tredje uppgiften som ytterligare en arbetsbörda.

/Jonas