torsdag, april 27, 2017

Coola robotar och brillor

Helene testar VR i Västerås. Foto: Ziba Zareie
I går fick jag förmånen att åka med en av Svenska institutets internationella besöksgrupper till Synerleap i Västerås. Det är en inkubator där 13 företag inom robotik och kringtjänster får hjälp med att förkorta innovationstiden från idé till färdig produkt. Fler företag är på gång.

Jag blev både imponerad och inspirerad av alla spännande produkter och tjänster som presenterades. Först fick vi en demonstration av en robot framställd av Imagimob. Roboten hade två armar och avsikten är att den ska utföra de mest monotona arbetsmomenten inom industrin. På så sätt kan man undvika förslitningsskador hos de anställda. De behövs dock för andra arbetsmoment så roboten ersätter inte personalen, den är ett komplement.

Sedan såg jag en demonstration av hur man kan visualisera rumsupplevelser med hjälp av VR. Jag tog tillfället i akt och testade Boldarcs glasögon, och det var en spännande upplevelse. Helt plötsligt gick jag omkring i ett vardagsrum och tog på väggar som bara fanns i den virtuella världen. Tekniken används bland annat inom inredningsbranschen.

Ett annat spännande företag som jag pratade med var Penny. De har framställt 3D-glasögon som exempelvis används för att funktionshindrade ska kunna prova kläder virtuellt. De kan då växla mellan olika modeller och färger utan att behöva prova dem fysiskt, och får på så sätt en stor flexibilitet när de ska handla. Glasögonen har även andra användningsområden.

Läs gärna mer om företagen i inkubatorn, jag hann inte prata med alla men är helt säker på att det finns massor av användbara och coola produkter och tjänster att botanisera bland.

/Helene

måndag, april 24, 2017

Teklafestivalen väcker teknikintresse

Kön ringlade lång när Teklafestivalen 2017 slog upp portarna. Foto: Johan Ejermark
Hur får vi fler kvinnor inom den svenska techsektorn? En långsiktig strategi är förstås att satsa på aktiviteter riktade mot barn och unga. I år hade min unge äntligen den rätta åldern inne – 11 år – för att söka till Teklafestivalen som arrangeras av KTH och Robyn. Och bland de 1 000 sökande tjejerna hade hon turen att få en av de 400 eftertraktade biljetterna – hurra!

Teklafestivalen är en heldag där 11–15-åringar får delta i workshops, höra inspirerande föreläsningar, dansa, se musikframträdanden och träffa en massa nya kompisar. På schemat stod bland annat robotprogrammering, vulkanbygge, lastbilsdesign och låtsnickeri.

Festivalen genomfördes i lördags, 22 april, och det enda trista med den var väl att den var bara för kids. Jag missade med andra ord allt roligt. Men efter vad min dotter har berättat var det ett fantastiskt evenemang! Här kommer en minibloggintervju med Majken, 11 år:

Foto: Johan Ejermark
Vad var det bästa med Teklafestivalen?
Att få testa på saker som man inte hade gjort tidigare, och bli inspirerad av nya tekniker. Jag testade till exempel att designa en lastbil, då skulle man tänka på att den skulle vara så miljövänlig om möjligt. Jag satte en tratt på fronten och mjukade till några kanter för att minska luftmotståndet. Jag satte också solceller på taket. Tanken var att lastbilen skulle bli självförsörjande på energi. I en annan workshop, som Popkollo höll i, gjorde jag en låt på bara två timmar tillsammans med två personer som jag inte kände sedan innan. Vi fick göra ett beat, lägga till instrument och röster. Det var jättekul.

Lärde du dig något nytt?
Ja, jag lärde mig massor av nya saker! Det var lärorikt att vara där. Det var särskilt kul med lastbilsgrejen, för det visste jag inte så mycket om innan. Det var mest överraskande. Och jag blev verkligen inspirerad att bli ingenjör och läsa på KTH. Ambassadörerna som ledde de olika grupperna var studenter på KTH, de berättade mycket om hur det är att plugga där. Vi pratade ganska mycket om likheter mellan oss deltagare och ambassadörerna, att de hade varit som oss när de var yngre. Alltså att de var intresserade av teknik men kanske inte hade testat på det så mycket.

Lärde du dig något som du kan jobba vidare med?
Ja, verkligen. När vi gjorde låten jobbade vi med programmen ”Figure” och ”Take”. Det kommer jag nog att fortsätta med. Jag vill rekommendera Teklafestivalen till alla som har möjlighet att gå. Det var en av de roligaste dagarna jag har varit med om.

/Åse

fredag, april 21, 2017

Entreprenörskap som väg till integration

I går deltog jag i ett frukostseminarium, arrangerat av Swedbank, där ett antal talare diskuterade olika vägar till integration genom entreprenörskap.

Flera av talarna framhöll att Sveriges politiska system fortfarande är anpassat för anställning i storföretag, medan arbetsmarknaden inte längre ser ut på det sättet. Flera var också kritiska till Arbetsförmedlingens sätt att arbeta och menade att myndigheten behöver en bredare syn på hur vi skapar sysselsättning.

I dag skapas en stor del av tillväxten av entreprenörer som vill se sina företag växa. Fler företag som växer leder till att fler människor får jobb. Och vart fjärde nytt arbete som skapas i Sverige i dag finns i företag där grundaren är född utomlands.

Här är några programpunkter som jag tog fasta på under seminariet.

Maria Borelius har grundat stiftelsen Ester som hjälper kvinnor med utländsk bakgrund att starta företag. De erbjuds coaching, vägledning och mikrofinansiering, alltså både socialt och finansiellt kapital, samt kunskap. Resultaten är mycket goda, tack vare systematik och långsiktighet i arbetet. Hela 80 procent av de kvinnor som är med i projektet behöver inte längre ta emot bidrag för sin försörjning.

Sara Wimmercrantz har grundat finansieringsbolaget Backing Minds. Majoriteten av allt riskkapital stannar i Stockholm, men bara 25 procent av Sveriges företag startas här. Sara menar att alla ska kunna få finansiering för en bra affärsidé – även om man bor i ett så kallat problemområde. Hon lyfte fram Transfer Galaxy som exempel. Företaget startade i Vivalla utanför Örebro och erbjuder snabba pengaöverföringar till personer i andra länder. De har växt snabbt på kort tid och anställer framförallt personal från närområdet. De är alltså både positiva förebilder och skapar arbetstillfällen.

Andreas Bergström från Fores menade att vi ändå måste vara försiktiga och inte ha en överdriven tro på att företagande ska lösa alla integrationsproblem. De företag som startas måste ha en lovande affärsidé i grunden. Ett misslyckande eller en konkurs kan vara förödande för en nyanländ. Det är viktigt att underlätta företagande i stort, och förenkla regelverk och byråkrati. Sådana åtgärder gynnar alla företagare, oavsett ursprung.

Statssekreterare Niklas Johansson fick slutligen möjlighet att berätta om regeringens planer för att underlätta företagandet. Till hösten planeras en skattesänkning vid nyanställningar. När ett företag vill anställa för första gången blir skatten 10 procent i stället för 30 procent. Regeringen genomför också en översyn av Arbetsförmedlingens arbetssätt, så förhoppningsvis ska vi se en ökad flexibilitet i deras arbete framöver.

Intresserad av ämnet? Kolla gärna in vår temasida om företagare med utländsk bakgrund, där har vi samlat en hel del forskning om ämnet.

/Helene

torsdag, april 20, 2017

1001 inlägg senare…

20 mars 2006 gav vi på ESBRI oss in i bloggosfären, som det kallades då. Elva år senare består Esbribloggen av 1001 inlägg. Den första tiden var det framförallt vår vd Magnus Aronsson som bloggade men sedan 2008 är vi fler som bidrar till innehållet.

Här skriver vi om högt och lågt, oftast med bäring på entreprenörskap och innovation. Det kan handla om ett spännande evenemang som vi har besökt, en intressant bok som vi har läst eller anknyta till en dagsaktuell nyhet. Vi ser bloggen som ett komplement till vår mer forskningsinriktade webbplats. På bloggen hamnar texter som vi inte kunde låta bli att skriva, men som kanske inte riktigt platsar på www.esbri.se.

Genom åren har vi också gjort en del bloggintervjuer och öppnat utrymmet för gästbloggare. Har du något på hjärtat som du tror skulle intressera våra läsare – hojta till!

Sedär, nu har vi 1002 inlägg…

/Jonas

tisdag, april 18, 2017

Misslyckandets museum

Samuel West la fram sin avhandling "Playing at Work" vid Lunds universitet 2015.
Kvinnopennan, kaffeläsken och twitterdosan. Det är bara tre av de över 50 innovationsfloppar som kan beskådas på Museum of Failure som öppnar i Helsingborg 7 juni. Utställningen är kostnadsfri att besöka och kommer förhoppningsvis att vandra vidare även till andra platser.

Hjärnan bakom den är forskaren Samuel West. Vi skrev om hans avhandling i Entré nr 1-2016 (”Lek mer på jobbet”). West har fått mycket synlighet för sitt projekt redan innan muséet har slagit upp portarna. Bland annat har han uppmärksammats av Skavlan, DiTV och CNN.

Och enligt Samuel West är det helt OK att skratta åt de misslyckade innovationerna som han ställer ut. Några av dem är mest märkliga, medan andra är otroligt korkade. Men i dem alla finns ett viktigt budskap:

”Misslyckanden är nödvändiga för innovation”, som West säger till CNN.

Han betonar att majoriteten av alla nya idéer är dåliga, men mängden behövs för att få fram de verkliga guldkornen. Tricket ligger i att försöka misslyckas i liten skala, utan att stora ekonomiska (eller andra) värden förstörs.

Tankegången delar han med bland annat Bill Gartner, som har skrivit och pratat mycket på teman som ”Fail forward!”, ”Learn to fail or you will fail to learn” och ”To learn, and to be a good entrepreneur, you have to do a lot of crappy things”.

Självklart är det lätt att vara efterklok, men desto svårare att i förväg veta vad som kommer att floppa. Lite vägledning får vi kanske på Estrad 9 maj. Då kommer Roberto Verganti och Åsa Öberg att berätta om meningsskapande innovation, och varför det inte är någon vits att försöka tänka utanför boxen. Anmälan är öppen.

/Åse

EDIT: Det blir smygpremiär för Samuel Wests flopputställning 26-28 april – han öppnar pop-up-museum under Handelskammarveckan i Göteborg.

EDIT 2: Mer misslyckanden blir det under FailureFestival i Göteborg 3 maj. Ett hett ämne tydligen!

onsdag, april 12, 2017

Grattis Mehrdad!

Mehrdad Mahdjoubi intervjuas av Nicklas Mattsson under Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i februari 2016.
Jag såg just på Breakit att Orbital Systems har dragit in 150 friska miljoner genom en nyemission. Företaget grundades 2012 av Mehrdad Mahdjoubi och har utvecklat ett duschsystem som reducerar vattenåtgången med upp till 90 procent.

Mehrdad gjorde en mycket uppskattad presentation under vårt Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum för drygt ett år sedan. Den går att se här.

Nu ska Orbital lansera sin första kommersiella produkt med god hjälp av de nya slantarna – kul!

/Jonas

onsdag, april 05, 2017

Affärsmodellering på liv och död

”A fool with a tool is still a fool.”

Det slog Terrence Brown, KTH, fast när han föreläste på Estrad i går om trendiga verktyg och begrepp inom företagsvärlden. Föreläsningen hade den dramatiska titeln ”The death of business models”. Men alla företag, i alla tider, bygger ju på någon form av affärsmodell. Vissa bra, andra sämre. Och en del företag är duktiga på att laborera med sin affärsmodell för att exempelvis öka sin vinst, få större kundkrets eller stärka positionen på marknaden.

”Värde skapas när teknologisk innovation kombineras med affärsmodellsinnovation”, sa Brown och exemplifierade med företag som Walmart, Ikea, Ryanair och McDonalds. De levererar inte några unika produkter eller tjänster – nyckeln till deras framgångar ligger i hur de har twistat till sin affärsmodell på innovativa sätt.

Så affärsmodellen lever alltså, och är i allra högsta grad värd att ägna tankemöda åt. Men den hamnar kanske lite i skymundan av alla trendiga modeller, metoder, matriser och verktyg som poppar upp i startupsammanhang. Terrence Brown beskrev flera stycken, och uppehåll sig längst vid Business Model Canvas som han hyser en slags hatkärlek till.

Business Model Canvas är ett begrepp som lanserades av Alexander Osterwalder i hans doktorsavhandling 2004. Senare populariserades det i en rad böcker och andra texter, och fick bred spridning bland praktiker. Business Model Canvas, och de många nischade modeller som ursprunget har gett upphov till, handlar om att visualisera företagets alla resurser, relationer, kostnader och andra viktiga variabler på ett enda papper. I en snygg matris med nio olika boxar framträder affärsmodellen på ett överskådligt sätt, är det tänkt. Men modellen har sina begränsningar, menar Brown:

”När en metodologi paketeras om görs stora förenklingar. Och ni minns väl vad era mammor brukade säga om saker som verkar för bra för att vara sanna…”

Detaljerade affärsplaner på 30–40 sidor har ersatts av snabbare pitchar på max 13 bilder. De har i sin tur ersatts av ensidiga matriser. I denna strävan efter att förenkla och förkorta går viktiga delar förlorade. Och enligt Terrence Brown finns det en risk i att vissa metoder kring företagsskapande får ett sådant genomslag att det djupa tänkandet, och utvecklingen av fältet, avstannar.

Han pekade på att Business Model Canvas ursprungligen inte var tänkt att beskriva företag i sin helhet, att den inte säger något om hur implementeringen ska ske, och att den faktiskt är utformad för etablerade företag. Trots detta har den blivit Verktyget med stort V för startups över hela världen.

”Affärsmodeller är viktiga. 'Business model canvas', 'lean startup', 'agile engineering' och andra begrepp är mindre viktiga. Jag har inget emot att folk använder dem, men det är viktigt att förstå att de bara är verktyg. Och det gäller att välja rätt verktyg för rätt jobb. En hammare är bra om man vill slå in spikar, men inte om man ska måla”, sa Terrence Brown.

Han har sett exempel på startups där man febrilt har försökt pressa in verksamheten i olika boxar. Och det är inte alltid så lätt att veta vilket verktyg som är rätt.

”Fokusera på att implementera affärsmodellen. Se till att organisationen är redo.”

”Vilket verktyg man ska välja beror på vilket problem man står inför, och vilka erfarenheter man kan stödja sig på. Därför är det viktigt att bygga ett team där många olika erfarenheter finns representerade. Tänk på mångfalden i exempelvis kön, etnicitet och utbildning”, sa Brown.

Föreläsningen genomfördes på en fullsatt Playhouse Teater (vi räknade till över 180 deltagare), och mer än 100 personer följde livesändningen i vår Youtubekanal ESBRITV. Jättekul! Vill du ta del av föreläsningen i efterhand, eller visa den för dina kollegor/studenter/kompisar? Då rekommenderar vi vår webb-tv-sida, där föreläsningen finns i sin helhet i mycket hög kvalitet.

/Åse