onsdag, maj 22, 2019

”Allting är möjligt i Kina”

Marie Wall var en av talarna på Sweden-China Entrepreneurship Forum som genomfördes i Stockholm 13 maj 2019. Foto: Viktor Aronsson.
I förra veckan arrangerade vi Sweden-China Entrepreneurship Forum 2019 tillsammans med Scandinavia Haining Center och i samarbete med PRC Haining Municipal Government, Haining High-Tech Industrial Park och Haining Economic Development.

Haining är en kinesisk stad med drygt en miljon invånare. Staden ligger 125 kilometer väster om Shanghai och 60 kilometer öster om Hangzou. Haining har flera högteknologiska utvecklingscentrum och är känd bland annat för sin läderindustri.

Under förmiddagen genomförde vi också tävlingen Haining Day Competition. Sex svenska företag som vill etablera sig i Haining presenterade sina affärsidéer för en jury bestående av både svenska och kinesiska medlemmar. Därefter tog juryarbetet vid. Efter lunchen anslöt uppemot 200 deltagare till eftermiddagens inspiration och nätverkande. I slutet av dagen presenterades vinnarna av tävlingen, mer om dem nedan. Men först vill jag dela med mig av några viktiga lärdomar som jag tog med mig från konferensen.

Marie Wall är startupansvarig på näringsdepartementet. Deras målsättning är att säkerställa att det finns ett bra ekosystem för företag i Sverige, och även se till att företagen får tillgång till större marknader. Näringsdepartementet ser Kina som en av världens viktigaste marknader.

I slutet av 2018 åkte Marie till Kina tillsammans med Nannan Lundin som är forskningsattaché i Kina. Nannan kunde tyvärr inte medverka på plats men var med via länk från Beijng. Marie Wall beskrev den kinesiska marknaden som innovativ, snabbrörlig och växande, men också komplex:

- Allting är möjligt i Kina, men ingenting är enkelt. I Europa är det precis tvärtom. Här är allt enkelt, men allt är definitivt inte möjligt.

På grund av komplexiteten i Kina är det nödvändigt att hjälpa svenska företag att hitta rätt samarbetspartners där, menade Marie. Företag kan inte bara åka dit och förvänta sig att de ska kunna etablera sig och växa. Sverige måste se till att samarbetet med olika inkubatorer och städer fungerar. Första steget är att etablera relationer med olika partners i Kina. Det är också viktigt att öka kännedomen om den kinesiska marknaden bland svenska investerare.

Nannan Lundin poängterade att svenska företag behöver hjälp med att hitta kunder och partners för att testa sin affärsidé i Kina. Det kan vara nödvändigt att ändra produkter och tjänster för att de ska fungera på den kinesiska marknaden. Sedan behövs ett stödsystem för att hjälpa företag att fortsätta utveckla sina produkter och sin verksamhet. Utvecklingen går mycket snabbt i Kina, och företag måste vara beredda på att arbeta hårt för att inte bli omsprungna på vägen mot framgång.

Ett företag som har etablerat sig i Kina är Hasta Group AB. Grundaren Stefan Schörling framhöll att det inte är enkelt att etablera sig i Kina men att samarbete är nyckeln för att lyckas. Det finns enorma resurser i Kina men det fungerar inte att åka dit och på egen hand försöka etablera sig. Vidare behöver man lära sig att lyssna.

- Man måste vara ödmjuk inför landets kultur och bygga tillitsfulla relationer. Och man får inte ge upp, sa Stefan Schörling.

I slutet av dagen korades de tre vinnarna i Haining Day Competition. Följande företag var med och tävlade:

- Epiluvac har utvecklat en teknik inom halvledarindustrin som är användbar bland annat för grafenproduktion.

- Trice Imaging ger vårdpersonal och patienter tillgång till medicinska bilder för snabb och säker diagnos.

- Ophena AB tillhandahåller säkra och hållbara stigbyglar med en magnetisk teknik.

- Trifilon AB integrerar växtbaserade biokompositer i den nuvarande produktionen av plast och minskar därigenom klimatpåverkan.

- Byte Motion AB har utvecklat en plattform som förenklar hantering och programmering av robotar samt ökar flexibiliteten.

- Performance Sk8 Europe AB konstruerar och producerar skateboardteknik i säkra och hållbara material med hjälp av robotteknik.

Och hur gick det då? Jo, förstapriset kammades hem av Epiluvac och andraplatsen togs hem av Trifilon. Tredjepristagare blev Byte Motion. Stort grattis till alla tre! Men egentligen är alla de tävlande företagen vinnare, eftersom de erbjuds varsin resa till Haining för att lära sig mer om vad regionen har att erbjuda företag som vill etablera sig där.

Zhu Jianjun, Secretary of China Haining Municipal Committee, presenterade hur regionens program är utformat. De svenska företag som vill etablera sig i Haining erbjuds en mängd förmåner och kontakter med både samarbetspartner och banker. På så sätt blir deras startsträcka kortare och enklare.

Yang Song från Bioprocess Control vann förstapriset i 2018 års Haining Day Competition och reste till Haining i höstas. Han framhöll att programmet var mycket välordnat och effektivt. Han fick snabbt träffa representanter från myndigheter och banker så det blev en förvånansvärt smidig process. Yang Songs råd till årets finalister var att försöka få ett kontrakt i Kina så snabbt som möjligt.

- Skaffa sedan en lokal, de är mycket attraktiva. Det är även värdefullt att försöka träffa andra företag i området som är en del av samma industriella kluster, sa han.

Sweden-China Entrepreneurship Forum både filmades och livesändes. Se konferensen i repris som webb-tv.

Vill du bli uppsatt på sändlistan för kommande konferenser? Hör av dig till swechina@esbri.se så ordnar vi det!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar