SIFE (Students in Free Enterprise) arbetar för att studenter ska engagera sig i samhället och många av studentprojekten handlar om entreprenörskap. I går arrangerade SIFE Sverige en inspirationsdag för studenter. En av talarna var Michael Treschow, styrelseordförande för Svenskt Näringsliv, Electrolux och Ericsson.
Han betonade att hur ens karriär utvecklas handlar mycket om tillfälligheter, och att det gäller att ha ett öppet intellekt och vara nyfiken. Detta gäller inte minst entreprenörer. Angående företagandet i Sverige var han hoppfull. Vi är en duktig forskningsnation, men tyvärr, än så länge, mindre bra på att skapa affärer av forskningen. Treschow lyfte även fram barns naturliga kreativitet, som ofta försvinner någonstans i skolan (jag skriver om detta i ett tidigare blogginlägg). En annan fråga som kom upp var att USA är mer entreprenöriellt än Sverige. En förklaring enligt Michael Treschow är att misslyckande inte är lika stigmatiserande där som här (här och här finns blogginlägg om detta).
Att våga pröva och inte se misslyckande som något katastrofalt poängterades även av SIFE-dagens nästa talare: Investors vd och koncernchef Börje Ekholm. Enligt honom är det viktigt att våga ta risker. Visst är det förenat med fara, men det är det enda sättet att ta sig framåt. Tricket är att hela tiden lära sig av eventuella problem och misstag. En annan sak som Börje Ekholm sa, och som jag håller med om till 100 procent, är att många som startar företag eller som arbetar i företag glömmer vad det handlar om: sälj, sälj, sälj (här bloggar jag om det).
Ett annat råd till blivande entreprenörer från Börje Ekholm, som inte bara varit anställd utan också drivit egna företag, är att det gäller att skapa ett team som delar visionen kring företagsidén. Idén ska även ha tillväxtpotential. Sedan gäller det bara att arbeta hårt och ha tur (enligt Ekholm har den som arbetar hårt ofta mer tur…).
Sist ut under inspirationseftermiddagen var Tove Lifvendahl, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv. Hennes utgångspunkt var behovet av att förändra värderingsklimatet i Sverige – inte minst kring entreprenörskap. Främst var det frågor om socialt entreprenörskap som Lifvendahl lyfte fram och då utifrån sin bok ”Människor som gör – Samtal med sociala entreprenörer”. För henne är sociala entreprenörer ”nygörare inom sociala områden”. Inte nödvändigtvis inom företag, utan också inom ideell, kooperativ och offentlig sektor.
Just inom den sociala sektorn såg hon ett omättligt behov av entreprenörer. Allt fler kommer att vara beredda att betala mer för att få bra tjänster inom det området, menade hon. Dessutom framhöll hon att det är viktigt med mångfald och småskalighet i den sociala sektorn. Entreprenörens främsta tillgång är enligt Lifvendahl nyfikenheten. För den sociala entreprenören kompletterad med empati. För dig som vill veta mer om forskningen kring socialt entreprenörskap rekommenderar jag det kommande numret av ESBRIs tidning Entré samt den Estradföreläsning som vi genomför 18 april.
Sammanfattningsvis var det en mycket intressant eftermiddag som SIFE Sverige arrangerade. Jag tror att de närmare 70 studenterna från 12 lärosäten fick med sig en hel del att tänka på. Både för sina kommande SIFE-projekt och för sina egna funderingar kring ett framtida entreprenörskap. Må det vara i egen eller någon annans regi.
Magnus Aronsson, vd för ESBRI
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar