onsdag, april 03, 2013

Entreprenörskap på riktigt

Entreprenörskap är ett ämne som ingår i den nya gymnasieskolan. Ett sätt att hjälpa eleverna att nå kursmålen är UF-företagande, då eleverna får starta, driva och avsluta företag under ett läsår. Tanken är att eleverna under den tiden ska lära sig mycket om företagande, få kontakter och utveckla kompetenser som de har nytta av både under och efter skoltiden. Erfarenheterna kan vara till nytta även om de senare inte driver eget företag, de kanske i stället blir aktiva i någon förening eller driver projekt i någon form.

Jag har precis läst läroboken ”UF-företagande: Entreprenörskap på riktigt”, skriven av Michael Lindquist. Den här boken används som ett stöd för gymnasieeleverna i processen att starta och driva UF-företag.

Boken är lättläst och pedagogiskt upplagd med teori varvat med praktiska exempel och tips. Den ger en beskrivning av vad företagande innebär, de olika stegen och vad man bör tänka på.  Dessutom ger den också tips på hur man kan hantera de problem som eventuellt kan dyka upp, och hur man avslutar företaget när läsåret är slut.

Det finns ett uttalat fokus på hållbart företagande i boken, och det gillar jag väldigt mycket. Till exempel finns en checklista för företag som vill jobba hållbart, E5:an. De faktorer som tas upp är Empati, Ekologi, Etik, Estetik och Ekonomi. Frågor som diskuteras är exempelvis omtanke om miljön, livet och världen, och om produkten är etiskt försvarbar.

/Helene

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag hittade precis den här artikeln. Intressant! http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/vaxjo-satsar-pa-okat-entreprenorskap-i-skolan(3717651).gm

    SvaraRadera