måndag, oktober 24, 2016

Sarasvathy slopar mystiken

Entreprenörskap är inget som bara vissa utvalda kan ägna sig åt. Entreprenörskap föregås inte av en gudomlig uppenbarelse, det är inte något gåtfullt och handlar inte ens om tur. Det är en metod som går att lära sig, att liknas vid till exempel den vetenskapliga metoden.

Det slog Saras Sarasvathy fast när hon höll årets Schumpeter-föreläsning 17 oktober, på inbjudan av Entreprenörskapsforum. Professor Sarasvathy har närmast kultstatus i entreprenörskapsforskningskretsar, alla känner till hennes teori om entreprenöriellt beslutsfattande:

- ”Effectuation” handlar om vem jag är, vad jag vet, och vilka jag känner. Effectuation är att arbeta med det jag kan kontrollera, för att samskapa nya framtider utan att behöva förutspå dem. Entreprenörskap är en metod, snarare än ett mysterium, sa Saras Sarasvathy.

Det var riktigt kul att äntligen höra henne live, jag var föräldraledig när Sarasvathy pratade på Estrad 2006. Om du vill veta vad hon sa då går det förstås att hitta hela föreläsningen i vårt webb-tv-bibliotek. Vi har också porträtterat Saras Sarasvathy i Entré nr 4-2005 och skrivit om hennes forskning ett antal andra gånger.

Entreprenörskapsforums sändning av Swedish Schumpeter Lecture 2016 finns på Bambuser.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar