fredag, september 30, 2011

Turnéfinal i Göteborg

”Sök finansiering i tid”, rådde riskkapitalisten Erik Straser.
I dagarna två har jag varit med och arrangerat Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Göteborg. I går kväll samlades vi på Chalmers tekniska högskola för ett rundabordssamtal tillsammans med ”våra” amerikanska talare och en mindre grupp inbjudna gäster. Fokus för diskussionen låg på att öka möjligheten att erhålla såddfinansiering och riskkapital i Göteborgstrakten. Det var ett givande samtal med en mängd goda idéer.

I dag har ett hundratal företagare, studenter, forskare och finansiärer samlats för att ta del av de inbjudna talarnas kunskap. Både svenska och amerikanska talare stod på scenen. Vi fick bland annat lyssna på John Sjölander från Burt AB, som delade med sig av sina erfarenheter av att söka finansiering. På eftermiddagen gavs möjlighet till en fördjupad diskussion under två olika seminarier.

Jag deltog då i seminariet ”Early stage financing in the ICT and cleantech sector” där publiken fick ställa frågor till John Backus, New Atlantic Ventures och Erik Straser, Mohr Davidow. John och Erik betonar att det är en lång process att söka finansiering, man ska absolut inte göra det som en akutåtgärd när företaget saknar pengar. Risken är att hjälpen inte hinner fram i tid.

När man söker finansiering ska presentationen vara så övertygade att den man möter blir säker på att affärsidén är bra. Han eller hon ska sedan i sin tur övertyga så många kollegor att företaget nappar och vips – finansieringen är i hamn.

Detta budskap är så viktigt! Det gäller att ha en bra idé, och sen kunna presentera idén så att tänkta finansiärer nappar. Presentationen ska vara kort, slagkraftig och innehållsrik (detta bloggade jag även om i onsdags)

Tajmingen är också oerhört viktig. Det gäller att företagets profil passar in hos de tänkta finansiärerna, och att det stadium ditt företag befinner sig i är rätt för finansiärerna just då. Generellt är det svårare att få såddfinansiering, än att få finansiering när företaget kommit en bit på väg och börjar genera vinst.

Räkna med att fiska en hel del innan du får napp!

/Helene

torsdag, september 29, 2011

I går Umeå, i morgon Göteborg

Tredje dagen av Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2011 ägde rum i Umeå i går. Personer från Silicon Valley och Umeå delade med sig av lärdomar och goda råd under förmiddagen.

Talade gjorde (förutom våra amerikanska vänner Clare Fairfield, Kimberlie Cerrone, John Backus, Erik Straser och Randy Mitchell) Håkan Boter, professor vid Umeå universitet, Anna Olofsson vid Umeå kommun samt Stefan Nordin, Umbio. I pauserna skedde intensivt nätverkande och många kom fram och uttryckte sin entusiasm över fantastiska talare och mycket inspiration.

Men finns det verkligen så många olikheter mellan Sverige och USA när det handlar om att göra affärer, skaffa kapital och främja entreprenörskap och innovation? Kimberlie Cerrone sa bland annat att Umeåborna har stor potential att nätverka mer med varandra, ta hjälp av varandra och skapa små noder av kontaktpersoner. I likhet med the Valley skulle då företagande- och investeringsarenan få en mer fruktbar miljö för att utveckla fler bra entreprenörer.

Å andra sidan menade Clare Fairfield att ”starta inte företag som inte ska startas, starta företag som inte har startats”. Att ha näsa för ”rätt företagande” är en konst som våra erfarna amerikanska investerare verkligen behärskar, och de delade gärna med sig av kunskapen.

Även Erik Straser uttryckte att det är ekosystemet som får det hela att fungera. Och att det är just detta system som är anledningen till att folk kommer till the Valley.

John Backus menade att en av anledningarna till att Silicon Valley är en fruktbar miljö är att entreprenörer uppmuntras att ta risker, och att det är viktigt att ta bort stigmat av att misslyckas. Han menade att ett misslyckande i San Fransisco allt som oftast ses som en erfarenhet och styrka.

Under eftermiddagen körde vi två parallella seminarier: Ett om hur man lyckas få kapital från änglar och riskkapitalister, och ett om att skapa och främja innovation i praktiken och från politiskt håll.

Det här var första gången vi arrangerade Sweden-U.S Entrepreneurial Forum i Umeå, och vi var glada över att mer än 120 personer deltog i evenemanget. Nu förbereder vi inför finalen i Göteborg i morgon fredag, där hoppas vi givetvis på att mötas av minst lika många entusiastiska deltagare!

/Christina

onsdag, september 28, 2011

Den entreprenöriella evolutionen tar tid

Randy Mitchell har stor erfarenhet av att arrangera entreprenörskapsforum runtom i världen. I går var han i Stockholm, i dag är han i Umeå och på fredag i Göteborg.
Igår deltog jag i seminariet ”Creating policies for innovation and entrepreneurship” som leddes av Randy Mitchell och Martin Kenney. Det blev en öppen och bitvis livlig diskussion om hur man bäst stödjer entreprenöriella kulturer och formulerar en innovationspolicy . Om det nu verkligen är nödvändigt att ha en sådan policy – alla deltagare var inte övertygade.

Randy Mitchell som deltagit i Sweden-U.S Entrepreneurial Forum nästan varje år menade att han såg en stor skillnad (till det bättre) i dag jämfört med för åtta år sedan. Attityden till entreprenörskap har blivit mer positiv i Sverige.

Martin Kenney redogjorde för entreprenörskapsevolutionen i USA: Till exempel hur försvarsmakten köpte in ny teknik, hur man började ta vara på forskning från MIT och hur riskkapitalindustrin växte fram. Han poängterade att detta är en utveckling som skett under lång tid. Det är viktigt att hålla i minnet när vi i Sverige sneglar avundsjukt på USAs entreprenöriella ekosystem.

Under seminariet berördes också en mängd andra ämnen, t ex det amerikanska SBIR-programmet, intraprenörskap, förekomsten av riskkapital, nätverket Silicon Vikings, husbelåning, sociala medier respektive design som innovationsdrivare, samt hur vi pratar företagsamhet med våra barn – i skolan och kring köksbordet.

Efter seminariet fick jag en pratstund med Martin Kenney, en trevlig prick som bland annat berättade om hur han i sin ungdom letade rubiner i Thailands djungler. Hans kärlek till Kalifornien (där han växt upp och nu verkar) går inte att ta miste på, men han pratade också om Silicon Valleys baksidor: Visst, du får misslyckas. Men du måste kunna visa att du lärt dig något, och inte upprepa misstagen. Annars stängs alla dörrar illa kvickt, och du är körd.

I ett kommande nummer av Entré kan du läsa mer om Martin Kenney och han forskning.

/Åse

Klurigt att pitcha på rätt sätt!

Clare Fairfield
I går deltog jag i Clare Fairfields och Kimberlie Cerrones seminarium ”The process of raising capital for growth” på Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum.

Huvudbudskapet var att det gäller att få finansiärernas uppmärksamhet snabbt.

När ett företag ska söka kapital är det vanligt att de inför tänkta finansiärer får göra en elevator pitch, det vill säga den allra första företagspresentationen. När det gäller en sådan pitch kan Clares och Kimberlies råd egentligen sammanfattas så här: shorter, shorter and even shorter.

Det gäller att få fram så mycket information som möjligt på tre meningar eller mindre än 60 sekunder. På den tiden ska du snabbt och enkelt förklara vilket problem produkten eller tjänsten ska lösa, och varför just denna produkt eller tjänst är så bra. Målet är att få till ett andra möte.

Om du lyckats få till det andra mötet ska du presentera företaget på ett tydligt och intresseväckande sätt med hjälp av högst tio bilder. Presentationen bör innehålla en del viktiga punkter, till exempel vad företaget gör, vilken affärsmodell de har, vilken riskkalkyl de har, hur konkurrenssituationen ser ut - och hur ska de tackla den.

Det här är ju inte lätt! För att visa ett exempel hade Lykke Abdon från företaget X-Brane bjudits in för att medverka. Hon gav en pitch som var mycket bra, men fick trots det en del feedback från Clare och Kimberlie (och publiken). Efter att ha gjort de föreslagna förändringarna stod hon åter på scenen, och det märktes en tydlig skillnad mot tidigare.

Så om du ska göra en företagspresentation kan du absolut ha nytta av Clare och Kimberlies råd. Det finns alltid något att förbättra. Presentationen från i går finns ännu inte på webben, men här kan du ta del av förra årets.

Lycka till!

EDIT: Nu finns årets presentation på webben.

/Helene

tisdag, september 27, 2011

Från Google till startup

I dag fortsatte Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum med en seminariedag i Stockholm. Jag deltog i seminariet ”Increasing innovation capacity in practice” som leddes av bland andra Jan Sandred från VINNOVA och konsulten Carolyn Gale. Gale arbetar med programmet ”International Innovation Practice”, IIP, som låter svenska studenter praktisera i San Fransisco-området.

Jan Sandred inledde med att berätta lite om myndighetens syn på innovation. Regeringen och VINNOVA är ute efter hållbar tillväxt och långsiktig konkurrenskraft. Men det finns såklart ingen quick fix, det handlar om att hela tiden anpassa och förändra sig. Och om att göra. Eller som Sandred sa: ”Entreprenörskap drivs av de gatusmarta, inte av de boksmarta. Det handlar om att lära genom att göra.”

Programmet IIP, med våra kontorsgrannar SSES som en partner, handlar mycket om att göra. Carolyn Gale berättade om hur hon drog igång programmet, en entreprenöriell resa i sig: ”I Silicon Valley är det vanligt att komma på en idé i januari och genomföra i juni. Jag visste inte hur svårt det skulle vara i ett annat ekosystem. Vi mötte motstånd när vi skulle lansera idén här i Sverige, men jag bestämde mig för att vara amerikansk och bara köra.”

Med minimal marknadsföring fick de in 150 ansökningar, och letade rätt på ett antal startups i USA som ville ta emot studenterna. ”I Sverige sa folk: ’vi har inte planerat för det här, du får göra det nästa år’. I USA var det: ’visst vi kör, det är lite tajt med tid, men vi gör bästa av det’.

Hennes arbete resulterade i att ett gäng svenska studenter i somras praktiserade i olika startups i Silicon Valley med omnejd. Under seminariet fick vi höra från fyra alumner som berättade om sina upplevelser. En av dem var Goran, masterstudent i produktionsdesign på KTH. Innan han åkte var hans fokus att få jobb i ett större företag, men programmet fick honom att ändra sig: ”Jag åkte som en Google-kille och kom tillbaka som en startup-kille.”


Vi på ESBRI tar nu med oss våra amerikanska vänner till Umeå för att fortsätta diskussionerna där. Hoppas vi ses!

/Jonas

måndag, september 26, 2011

Innovation i fokus för årets forum

Martin Kenney, Randy Mitchell och Sara Modig
I dag har det utbytts kunskap, minglats, diskuterats och nätverkats på Norra Latin i Stockholm. Där genomförde vi nämligen Sweden-U.S.Entrepreneurial Forum – en dag då svenska och amerikanska finansiärer, entreprenörer, innovatörer, forskare, policymakare och andra möts. Årets forumdag var den åttonde i ordningen och arrangerades av ESBRI tillsammans med näringsdepartementet och U.S. Department of Commerce.

Bland talarna fanns gamla godingar som Clare Fairfield och Kimberlie Cerrone, men också– i det här sammanhanget – nya förmågor som John Backus, Erik Straser, Tazeem Pasha och Martin Kenney.

Under dagen har det bland annat snackats om viktiga frågor för en nationell innovationsstrategi, hur samarbeten mellan akademi och näringsliv skapar innovation och om hur man kan öka innovationskapaciteten hos individer och företag.

Sara Öhrvall berättade om hur Bonniers satsningar på digital media flyttades till Silicon Valley. Där uppfattades företaget som litet och spännande – och de korta svenska beslutsvägarna passade det lokala entreprenöriella klimatet.

Hon lyfte också fram vikten av att ”tänka stort”. Har man en lite beskedligare internationaliseringsplan om att börja i Sverige, fortsätta i Norden och sen ta det därifrån kommer man bli frånsprungen av konkurrenterna.

John Backus, entreprenör och riskkapitalist, citerade hockeylegenden Wayne Gretzky när han skulle förklara hur New Atlantic Ventures jobbar:“I skate to where the puck is going, not to where it has been.” 

I morgon är det dags för seminariedag här i Stockholm, därefter drar den amerikanska delegationen och delar av ESBRI vidare till Umeå (28 september) och Göteborg (30 september). Missar du allt det roliga? Dagens program filmades och kommer snart som webb-tv.


EDIT: Ann-Christin L Frickner bloggar om dagens forum.

/Åse

onsdag, september 21, 2011

Värdiga vinnare i Nytt&Nyttigt

Juryn för uppsatstävlingen Nytt&Nyttigt hade möte i går, och årets tre vinnare utsågs.

Nytt&Nyttigt fokuserar på innovation, kommersialisering och nyttiggörande. 2010/2011 var tävlingen öppen för uppsatser som behandlar förutsättningar för innovation eller generella analyser av innovationsprocesser.

Vi fick in bidrag från 17 svenska lärosäten och nu har alltså juryn enats om vilka som var bäst. Juryn har bland annat tittat på nytänkande, praktisk relevans och förhållandet problem-teori-empiri-analys.

Resultatet offentliggörs 12 oktober i samband med VINNOVAs årskonferens. Håll utkik på ESBRIs webbplats, eller besök konferensen!

Vinnarna är klart värdiga måste jag säga…

/Christina

tisdag, september 20, 2011

Brain gain i Tanzania

Professor Håkan Boter från Handelshögskolan vid Umeå universitet ringde för någon vecka sedan och berättade om ett spännande samarbete som lärosätet är involverade i. De är medlemmar i Global Business School Network, GBSN, ett nätverk av handelshögskolor som har till syfte att stärka ekonomi- och ledarskapsutbildning i utvecklingsländer.

Målet är att stärka den lokala kompetensen i länderna man jobbar med, en slags motsats till brain drain alltså. GBSN satsar därför bland annat på utbytesprogram. Umeå har ett samarbete med en handelshögskola i Dar es-Salaam, Tanzania, där en doktorand kommer hit till Sverige i tre månader. Umeå har varit inblandat i samarbetet i 15 år och tagit emot en gästdoktorand om året.

Det är just meriterna från Tanzaniasamarbetet som har gjort att Umeå nu är med i det prestigefulla nätverket GBSN. Exempel på andra skolor som är med är MIT, Babson College, Handelshögskolan i Köpenhamn, London Business School och National University of Singapore.

Det här låter som ett mycket spännande upplägg, tycker jag. Inte minst med tanke på vad Elizabeth Gatewood sa på vår senaste Estradföreläsning angående möjligheter i utvecklingsländer.

/Jonas

måndag, september 19, 2011

Staten rör om inom riskkapitalområdet

I lördagens DI avslöjar näringsminister Maud Olofsson en rad förändringar avseende statens insatser inom riskkapitalområdet.

Bland annat finns planer på att slå ihop ALMI Företagspartner och Innovationsbron. Fler detaljer presenteras i budgetpropositionen som läggs fram i morgon. Låt oss hoppas att detta arbete även innebär reformer som ökar tillgången på privat kapital för investeringar i tidiga skeden.

Oavsett så är tajmingen perfekt. Kapital i tidiga skeden är ju ett av de områden som brukar diskuteras under Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum som drar igång om precis en vecka.

I år medverkar bland andra två amerikanska riskkapitalister: John Backus från New Atlantic Ventures och Erik Straser från Mohr Davidow. De gör det riktiga riskkapitalister ska göra, nämligen investerar i mycket tidiga skeden av ett bolag. Det behöver vi mer av i Sverige.

/Magnus 

fredag, september 16, 2011

Mauds avsked till sina ambassadörer

I förmiddags lyssnade jag på Maud Olofsson som talade inför sin fanclub bestående av ambassadörer för kvinnors företagande. Uppemot 400 av de över 800 ambassadörerna var samlade i Stockholm.

Något som gjorde mig mindre upplyft var det exempel som Maud hämtade från mitt hemlän Jämtland: En kvinna ville ta över ett tillverkande företag och besökte banken för att diskutera ett lån, varpå bankmannen frågade ”Vet din man om att du är här?”

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Desto mer upplyftande var det att Maud adresserade två frågor som jag tycker är viktiga. Den första frågan handlar om vår inställning till misslyckande, och att den måste ändras i Sverige. Hon jämförde med Silicon Valley där ett misslyckande leder till att andra frågar ”Vad har du lärt dig?”. Denna fråga har jag själv lyft fram ett antal gånger i denna blogg

Den andra frågan handlar om att kvinnors företagande är en tillväxtfråga. Och då inte bara att fler kvinnor som startar och driver företag leder till tillväxt i samhället, utan att det behöver bli fler kvinnor som startar och driver tillväxtföretag. Detta tycker jag personligen är mycket angeläget, och det har jag och mina kollegor på ESBRI lyft fram i olika sammanhang sedan 10 år tillbaka. Inte minst i samarbetet med det amerikanska Diana-projektet.

Till sist en fundering: Är det bara kvinnor som får vara ambassadörer för kvinnors företagande…?

/Magnus

Umeå calling

Befinner mig vid Hörsal G i Humanisthuset vid Umeå universitet. Just här kommer årets norra version av Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum äga rum. 28 september genomförs en forum-och seminariedag med spännande talare och många nätverkstillfällen.

Är du intresserad av frågor kring entreprenörskap och innovation? Vill du lära dig mer om vad Sverige och USA kan lära av varandra, delta i diskussioner om att skaffa kapital eller om det innovativa klimatet? I så fall ses vi! Om inte i Umeå så kanske i Stockholm 26-27 september, eller i Göteborg 30 september.

Det är kostnadsfritt att delta i Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, men antalet platser begränsat. Läs mer och knip din plats i dag. 

/Christina

onsdag, september 14, 2011

Främja handeln mellan Sverige och USA

Therese Linde, president Swedish-American Chambers of Commerce hälsar välkommen till årets konferens.

Swedish-American Entrepreneurial Days är i full gång i Växjö. För 21:a året arrangerar SACC (The Swedish-American Chambers of Commerce) seminarier, företagsmatchning och workshops för att underlätta och främja handel mellan Sverige och USA.

Flera intressanta talare och deltagare finns på plats. Bland annat har vi lyssnat till goda råd från Carl Bennet, ägare till Getinge. Han sa bland annat att ett långvarit ledarskap och noga genomarbetade produkter varit några av nycklarna till företagets framgångar. Under förmiddagen presenterade dessutom tre unga företag sina affärsidéer inför stor publik och en jury. De deltar i tävlingen ”Swedish Innovation – Incubator Export Challenge for the U.S. market”. Ett av företagen ska just lansera sin produkt för att underlätta hantering, kontroll och säkerhet vid kärnreaktorer.

Under hela konferensen möts företagare från Sverige och USA. Detta är en del av den så kallade matchmakingen. Företagare har i förväg, eller på plats, matchats med varandra och får under konferensen tillfälle att boka möten och diskutera affärer. Detta är ett av flera exempel på hur konferensen kan främja handel mellan de två länderna.

Om du är intresserad av kopplingen USA och nya affärsmöjligheter i Sverige, kolla gärna in ESBRIs arrangemang Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum som hålls i Stockholm, Umeå och Göteborg 26-30 september 2011.

/Christina

tisdag, september 13, 2011

Årets studentföretagare korad!

De tre finalisterna i "Årets studentföretagare": Johan Hallenby, Johanna Nilsson och vinnaren Mattias Kleverud. Bild: Scandinavian Startups.
I förmiddags besökte jag finalen av ”Årets studentföretagare”, en tävling arrangerad av Entreprenörskapsforum och Tillväxtverket.

De tre som nådde finalplats driver företag parallellt med sina studier och är verksamma inom vitt skilda områden. Jag tycker det är fantastiskt att de kan kombinera tuffa universitetsstudier med att starta och driva företag. Först ut var Johan Hallenby som presenterade Viscus AB. Företaget erbjuder kvalitetssäkrad personlig träning av licensierade tränare på speciella centrum. I företaget finns också tillgång till sjukgymnaster och dietister för att hjälpa människor att både bli – och hålla sig – friska. Viscus AB riktar sig både mot privatpersoner och mot större företag.

Därefter presenterade Johanna Nilsson sitt företag Johannan. Hennes affärsidé är att kombinera nordisk inspiration med thailändskt hantverk för att producera och tillverka smycken. Åtta familjeföretag i Thailand står för tillverkningen och Johanna lägger stor vikt vid att de anställda har bra arbetsvillkor.

Slutligen fick vi lyssna på Mattias Kleverud som presenterade företaget Sagastream. De utvecklar en plattform/produkt som ska hjälpa företag att publicera interaktiv video för att kommunicera med sina kunder. Det är till exempel möjligt att genomföra ett direktköp efter att ha klickat på en produkt. De har både Microsoft och Google som partners och riktar sig mot en global marknad.

Alla tre finalister gjorde bra presentationer och har en stor marknadspotential, så jag förstår att juryn hade ett tufft jobb med att kora vinnaren.

Men någon måste ju vinna. Och vinnaren den här gången blev Sagastream. De kommer att använda prispengarna för att utveckla sin programvara till en ännu mer lättanvänd och flexibel produkt.

Alla företagarna tror stenhårt på sin idé och är mycket målinriktade. Jag är säker på att även Viscus AB och Johannan kommer att lyckas bra med sina företag.

Grattis och lycka till i framtiden!

/Helene

torsdag, september 08, 2011

Mötets makt

Ofta fokuserar vi på vad man kom fram till i ett möte. Men Jenny Helin menar att det är minst lika intressant att ta reda på hur vi kom fram till beslutet. Hon har följt två familjeföretag på nära håll och konstaterar att dialogen, relationerna och känslorna är en viktig del av företagandet.

Enligt Jenny är det bra att våga vänta med att sätta upp mål och formulera planer för verksamheten. Genom att vara närvarande, lyhörd och öppen på möten har man större chans att fånga möjligheterna. Jag intervjuade henne i morse om hennes avhandling (artikeln kommer i Entré nr 3).

 Typ en kvart senare kom ett pressmeddelande om Philip Runstens avhandling som jag tycker verka ligga i linje med Jennys resultat. Han visar att tydliga mål gör arbetsgrupper ineffektiva. Bäst presterar de grupper där deltagarna nätverkar, bryr sig om varandra och har komplexa bilder av uppdraget.

Dags att skrota affärsplanen? Eller åtminstone ta sig tid för ett förutsättningslöst samtal om vad vi gör, vad vi vill göra och hur vi känner? Kanske är det då de verkligt goda idéerna föds.

 /Åse

tisdag, september 06, 2011

Globalisering är en möjlighet, inte ett hot

I går arrangerade vi en Estradföreläsning med Elizabeth Gatewood där hon pratade om både de kommersiella och sociala sidorna av företagande i utvecklingsländer. Hon visade en rad olika exempel på hur ett sådant företagande kan se ut. Det finns en mängd mikroföretagare eller nödvändighetsföretagare som driver företag enbart för sin egen försörjning, och det finns också företag som expanderar snabbt och riktar sig till en global marknad.

För att hjälpa människor som inte kan få finansiering på annat sätt startade nobelpristagaren Muhammad Yunus den första banken som tillhandahåller mikrolån, Grameen bank. Efter det har flera andra liknande verksamheter startats, exempelvis Kiva.

Orent vatten, avfallshantering och brist på elektricitet är några av de problem som människor i många utvecklingsländer brottas med. Men det finns lösningar:

Ett enkelt elsystem med solenergi förändrar tillvaron totalt för människor i byar helt utan elektricitet. De kan till exempel studera på kvällen, eller tillverka produkter för försäljning även efter mörkrets inbrott.

En enkel vattenreningsanläggning kan, med hjälp av solen, förebygga sjukdomar och rädda många liv.

Avfallshantering är ett stort problem i många länder. Med en enkel kompostanläggning omvandlas avfallet till gödning. På det sättet värnar man även om miljön eftersom användningen av kemiska gödningsmedel minskar.

Enligt Elizabeth Gatewood är det inte meningsfullt att försöka separera det kommersiella från det sociala entreprenörskapet – och utvecklingsländerna behöver både och. Det gäller att hitta en fungerande struktur där både ekonomisk vinning och sociala aspekter får plats. Det finns många olika varianter på detta och hur man gör är snarare en strukturell fråga än en filosofisk.

Om det här låter intressant kan du redan nu både kolla in OH-bilderna och se hela föreläsningen.

/Helene

fredag, september 02, 2011

Konferens om kvinnors företagande

Många samsades på scen under dagen. En av panelerna bestod av Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna, Catrin Mattsson, pol sak näringsdepartementet, Gun Hedlund, fil dr Örebro universitet och Robert Hamrén, VINNOVA.
I dag arrangerade Esbri, tillsammans med VINNOVA, konferensen ”Kvinnors företagande: forskning, politik, praktik”. Anledningen var att VINNOVAs forskningsprogram ”Forskning om kvinnors företagande” nu har avslutats.

Frågor som diskuterades var bland annat: Hur har kvinnors företagande förändrats och utvecklats i Sverige de senaste årtiondena? Har de politiska satsningarna på ökat företagande bland kvinnor burit frukt? Behövs insatser för att främja kvinnors företagande även framöver?

Om ni är twitteranvändare, kolla in hashtagen #kvinnftg2011. Här finns många intressanta kommentarer och tankar i flödet från konferensen.

Du kan också se hela konferensen på Bambuser. Vi kommer också inom kort lägga upp den på vår webb-tv.

/Jonas

torsdag, september 01, 2011

Nytt center för dig som har en idé till socialt entreprenörskap


Inne på Stockholms universitetsområde ligger en röd villa som kallas Villa Belona. Den ska du som vill bli social entreprenör besöka! Idag invigdes nämligen ett nytt center för socialt entreprenörskap där. Centret kallas CSES som står för Center för Socialt Entreprenörskap Sthlm.

Alla i Stockholmsområdet som har ett intresse för socialt entreprenörskap är välkomna dit, hälsar grundarna Thomas Arctaedius och David Lundborg. Du kan vara anställda eller egen företagare som söker kompetensutveckling inom området eller en entreprenör som är i uppstartsfas.

Under invigningen presenterade sig två av de sociala entreprenörer som blir de första att samarbeta/få stöd av CSES. Peik Stenlund, från Pamoja, berättade hur de vill få igång lokalt tillverkad elektricitet till småbyar i östra Afrika genom att samarbeta med teleföretag på plats. Sini Tinfors berättade om sin företagsidé, Stick Together, som går ut på att föra samman ensamma människor på stickcaféer runt om i landet och samtidigt få igång en produktion av handgjorda barnkläder.

Sociala innovationer behövs överallt, både i det lilla och det stora. En liten idé kan föda stor förändring. Själv blir jag otroligt inspirerad av allt detta, precis som när jag var på Playing for Change i våras. Det ger en känsla av att världen är full av möjligheter, tack vare såna här problemlösare som är fyllda av energi och nya kreativa idéer.

Någon som tänkte stort var Michael Young i England. Han startade över 60 organisationer i sitt liv, bland annat The Young Foundation som presenterades av Louise Pulford. Hon tipsade bland annat om de webbsidor som de själva driver, alla fyllda med information om socialt företagande. Besök SIX (Social Innovation eXchange) och Social Innovator (hundratals exempel på socialt företagande).

CSES bygger vidare på SU Innovation AB som ska driva centret med hjälp av finansiering från Svenska ESF-rådet. På invigningen delades förstudien till projektet ut, där kan du läsa mer om centrets idéer. Det ska bli spännande att se vilka sociala entreprenörer som kommer ut ur denna satsning.

Du hittar CSES i Villa Belona, Universitetsvägen 8 i Stockholm och på cses.se.

/Hanna