måndag, november 13, 2006

Lugnet efter stormen

Det har varit några intensiva veckor för oss på ESBRI. Det kulminerade i förra veckan när vi arrangerade tre evenemang som sammantaget samlade över 500 deltagare.

Veckan började med den årliga workshopen för lärare på universitet/högskolor och gymnasier. Där fick vi bland annat lärdomar om hur lärandemiljöer för entreprenörskap skapas. Det var en härlig energi där deltagarna delade med sig av sina undervisningserfarenheter.

Workshopen följdes av en Estradföreläsning då Jonathan Levie från Skottland berättade om erfarenhetsbaserat lärande. Att aktivt göra saker är enligt honom det bästa sättet att få studenter att lära sig företagande. Det var även spännande att höra hur de i Skottland sedan länge arbetar mycket målmedvetet med att få in entreprenörskap i skolan, och att den högsta politiska ledningen där driver på frågan.

På onsdagen var det sedan dags för årets ”Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum” som vi arrangerar tillsammans med Näringsdepartementet och U.S. Department of Commerce. Närmare 20 talare från Sverige och USA föreläste och diskuterade på temat Tillgång till kapital. Det var en riktigt bra dag och vår samarbetspartner från U.S. Department of Commerce, som genomfört 19 liknande forum runt om i världen, menade att detta var det bästa hittills. Lärdomar från forumet kommer vi att publicera på ESBRIs webbplats framöver.

Men redan nu kan jag konstatera att vi har en del att lära från USA när det gäller tillgång till kapital. Både angående satsningar från det offentliga och hur den privata marknaden med ängelinvesteringar och VC-investeringar fungerar. Vi fick också höra entreprenörer som Dev Ganesan berätta om de ”lögner” som entreprenörer och riskkapitalister berättar för varandra.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar