fredag, november 23, 2007

Mer entreprenörskap åt nationalekonomer

I början av veckan närvarade jag när näringsdepartementet presenterade rapporten ”Sveriges företagande och konkurrenskraft – Internationell benchmarking” (Ds 2007:37). Rapporten fungerar som en omfattande uppslagsbok och är därmed användbar.

Svårigheten är att få ihop alla bitar och kunna presentera åtgärder utifrån en sådan bred ansats. Statssekreterare Jöran Hägglund uttryckte i samband med presentationen ambitionen att utveckla analyskapaciteten på näringsdepartementet. Detta för att kunna presentera analyser som stöd för näringspolitiken, och därmed kunna ta en match med finansdepartementets makroanalys.

Det fick mig att tänka på ett blogginlägg jag skrev förra december om avsaknaden av entreprenören i nationalekonomernas utbildning. Min hypotes är att de allra flesta som arbetar med analyserna på finansdepartementet är nationalekonomer.

Låt oss hoppas att det blir annorlunda på näringsdepartementet. Eller att nationalekonomerna där får en kurs i entreprenörskap.

Nu till något helt annat. 3-4 december arrangerar ESBRI, tillsammans med CONNECT Sverige, en arena för diskussion om kvinnors företagande. Här finns inbjudan och program.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar