fredag, maj 15, 2009

Singapore satsar stort – både där och här

Jag befinner mig just nu på resa i USA, och kommer att blogga återkommande härifrån framöver.

I går träffade jag sju start-ups från Singapore. De är här för att lära sig mer om Silicon Valley och knyta kontakter för att på sikt kanske etablera sig här. Bland annat hade de presenterat sina affärsplaner för en grupp venturekapitalister (ordet riskkapitalister översätter inte riktigt, eftersom det numera i Sverige även omfattar buy-outs och då inte har ett dugg med start-ups och tidig tillväxt att göra).

Det är National University of Singapore och deras inkubator som står bakom resan. De har sedan mer än tio år ett samarbete med Stanford. Flera av entreprenörerna jag pratade med sa att det var det offentliga i Singapore som gav stöd till deras resa hit, men även pengar till utveckling av företaget. En av dem var ursprungligen från Burma. Han hade startat sitt företag i Thailand, men sedan några år var företaget flyttat till Singapore. En professor från Singapore hade övertalat honom att flytta företaget, och den singaporianska staten hade bidragit med utvecklingsmedel.

Varför satsar då Singapore statliga medel på att få dit företag, för att sedan satsa ännu mer pengar på att företagen ska flytta till USA och Silicon Valley? Det är rätt enkelt egentligen: Man har insett att i Silicon Valley finns det såväl pengar som kunskap för att göra dessa teknologiföretag globala.

I dag fredag och imorgon lördag kommer jag att vara på TieCon. En av de större entreprenörskonferenserna, arrangerad av ett av världens mest omfattande entreprenörsnätverk.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar