torsdag, juni 11, 2009

En entreprenöriell guvernör

Jag hade igår kväll nöjet att lyssna på, och sedan prata med, Martin O’Malley, Marylands guvernör.

Det är uppfriskande med en politiker som hellre pratar om möjligheter än om utmaningar. Guvernör O’Malley är i Sverige för att utforska vilka möjligheter det finns för samarbete mellan Sverige och Maryland inom främst life-science, miljö- och rymdteknik.

Han ser Sverige som en förebild, framförallt vad gäller alternativ energi. Och han ser inget fel i att lära av de bästa och vara ”best of be doing it second”.

Maryland är kanske inte den första delstat som vi svenskar tänker på i USA. Men det finns en hel del som talar för att Maryland är ett alternativ att beakta i samarbetsdiskussioner.

De tillhör topp tre i kvaliteten på arbetskraft i USA. De har nyligen initierat ett nytt program för att stimulera utländska investeringar. De har startat en speciell inkubator för utländska företag som vill etablera sig i Maryland. Genom den ska företagen få allt stöd de behöver, givet att de kvalificerar sig, för att göra etableringen i USA så smidig som möjligt.

Speciellt med Maryland ur Sverigesynpunkt, är också att chefen för deras Department of Business and Economic Development, Christian Johansson, kommer från Göteborg.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar