fredag, september 18, 2009

Skapa allianser med ESBRI


För sjätte året i rad arrangerade vi Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, 16-17 september. Teman för i år var tillgång till kapital och möjligheter inom grön teknik.
Med forumet vill vi skapa en mötesplats för intresserade från Sverige och USA och se vad vi kan lära av varandra när det gäller entreprenörskap. Över 450 personer deltog under de två dagarna. I publiken och på scenen fanns entreprenörer, policyfolk, akademiker, riskkapitalister och andra intressenter.
En het fråga på scenen var hur man kan finansiera sitt företag i dessa turbulenta ekonomiska tider. Clare Fairfield, riskkapitalist i Silicon Valley, sa att det handlar om “doing more with less”. Med det menade han att, när tiderna är hårda är det än mer viktigt att planera sin ekonomi, sätta upp milstolpar i budgeten, och se till att man verkligen förstår sina investerare och vad de är ute efter. Han uppmanade också till fler samarbeten över nationsgränserna.
Affärsängeln Kimberlie Cerrone var inne på samma spår när hon menade att ”great teams are formed in terrible economic times”. Hon menade att det är då man har tid att tala med varandra, med investerare och få den hjälp som ingen annars har tid att ge.
”Var aktiva” uppmanade ESBRIs vd Magnus Aronsson i sitt inledningstal till forumet. Han syftade på det nätverkande som är en viktig (kanske den viktigaste?) del av forumet. Och vi på ESBRI vill ju inte vara sämre! Vi har själva försökt skapa nya allianser och vara aktiva på nya områden. Nytt för i år är nämligen att vi i direkt anslutning till forumet i Stockholm tog med de amerikanska talarna till Göteborg, 17-18 september.
I går träffade vi flera engagerade intressenter, bland annat från universiteten i områden, men också från företagsbyggare och inkubatorer. I dag på morgonen möttes vi av uppemot 100 personer som deltar i två parallella seminarier. I det ena berättar Tod Perry och Tom Kosnik om entreprenöriella möjligheter inom grön teknik och entreprenörskap. I det andra coachar Kimberlie Cerrone och Clare Fairfield två entreprenörer i hur de bäst kan presentera sitt företag för finansiärer.
Ett av Kimberlie Cerrones tips är att det finns personer därute som kan hjälpa dig, det finns kunskap inom och utom landets gränser, och det finns nätverksplatser, som ESBRI till exempel, för att träffa människor inom ditt område. Så låt oss ”step up and help each other”.
Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum goes Gothenburg är ett samarbete mellan ESBRI, Näringsdepartementet, U.S. Department of Commerce, Chalmers och Göteborgs universitet.
Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum har i år möjliggjorts av våra huvudpartnerspartners: VINNOVA, Tillväxtverket, Energimyndigheten och Innovationsbron. Vi tackar också våra partners Hamilton Advokatbyrå, Sheraton Stockholm och ALMI Företagspartner, samt mediepartnern Entreprenör.
Christina Eriksson, projektledare på ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar