fredag, juli 09, 2010

Ett axplock från Almedalen

Almedalsveckan, som ibland kallas för politikerveckan, är kanske främst just politikernas tummelplats. Men här händer så otroligt mycket annat, årets vecka bjuder på 1 396 registrerade evenemang. I går var jag på ett gäng spännande seminarier, möten och mingel.

Förmiddagen inleddes med en debatt mellan Johan Norberg och Maria Wetterstrand. Ämnet var ”Hur liberala är de gröna och hur gröna är liberalerna”. Öppenhjärtligt, innehållsrikt och kul, mer sådant i den politiska debatten vore helt klart välkommet.

Nästa stopp var ett seminarium som arrangerades av Entreprenörskapsforum. Frågeställningen här var hur etniska koncentrationer av invandrare påverkar sysselsättning och företagande. Forskarna Benny Carlson, Lunds universitet, och Pieter Bevelander, Malmö högskola presenterade nya resultat. Slutsatsen var att man kanske inte ska uppmuntra koncentration, men inte heller bör vara negativt inställd till den från början. Många med utländsk bakgrund inleder sitt företagande med fokus på den egna gruppen. En viktig fråga blir då: är den gruppen stor nog? Kanske i större städer som Göteborg, Malmö och Stockholm. På landsbygden blir det svårare. Ett annat problem är att de så kallade miljonprogramsområdena inte är anpassade för företagande i form av handel. Lämpliga lokaler saknas. Ett förslag på lösning som undersöks just nu är speciella köpcentrum för invandrare, eller grupper av invandrare. I senaste numret av Entré skrev vi om företagare med utländsk bakgrund. Vi har också samlat en hel del matnyttig information om ämnet på webben.

Efter lunch var jag på ett seminarium om kvinnors företagande inom vård och omsorg. Leder detta företagande till tillväxt och innovationer? Svaret var ett rungande ”JA!” Arrangör var Women’s Business Research Institute.

Nästa anhalt var ett arrangemang av Liberala Kvinnor: ”Kvinnor, karriär och cash”. Här deltog bland andra Karin Pilsäter, som uttryckte skepsis mot vad hon kallade kosmetiska program för att stödja kvinnors företagande. Hon efterlyste i stället åtgärder som på riktigt stärker entreprenörskapet. Som en positiv utveckling nämnde hon Ung Företagsamhet. Hälften av de som är vd för UF-företag är kvinnor. Det ger hopp inför nästa generation, menade hon.

Det är såklart omöjligt att hinna gå på allt som verkar intressant. Tur då att en hel del av evenemangen går att ta del av via webben. Kolla in programmet på Almedalens webbplats, där finns också information om vilka seminarier som direktsänds via webb-tv.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar