fredag, augusti 10, 2012

#webbinarium #slump #nyhet #kommunikation

Visst är det intressant med de där lite slumpartade händelserna som leder till en kontakt, en idé, en aktion – och i slutändan något nytt och bra. Genom sociala medier har möjligheterna ökat. När jag deltar i konferenser och seminarier nuförtiden gör jag det ofta i dubbel bemärkelse: både analogt och på Twitter. Och det känns som Twitter leder till fler nya kontakter. Som fysisk deltagare tenderar man ju att i första hand heja på dem man redan känner.

Ett konkret exempel på hur sociala medier har underlättat för nya kontakter, idéer och handling – som jag tror kommer att bli mycket bra – kommer här:

Hösten 2011 intervjuade jag Jenny Helin. Hon berättade om sin avhandling ”Living moments in family meetings” men vi pratade också om hur man kan kommunicera forskning så att fler tar del av den. Forskningsspridning är en viktig del i ESBRIs arbete och Jenny menade att det behövs mer ”läsvänliga” och öppna akademiska texter.

Till Entré nr 1-2012 bad vi Jenny att utveckla sina tankar kring kommunikation av forskning, och det resulterade i Åsikten ”Dags att ifrågasätta den akademiska texten”. Debattartikeln ledde till en hel del intresse, läsare kommenterade den på webben och mejlade Jenny direkt. En skrev i kommentarsfältet ”Hur går vi vidare?” och Jenny svarade ”Kanske Esbri kan ordna ett seminarium på temat…”

Några dagar senare blev vi kontaktade på Twitter av Alastair Creelman, verksam vid Linnéuniversitetet och engagerad i ett nätverk för IT inom högre utbildning. Han hade också läst och gillat Jennys Åsikt och skrev ”Ska vi ordna ett webbseminarium ihop med Jenny?”.

Sagt och gjort, nu är planeringen i full gång!

I höst blir det ett helt webbaserat seminarium om hur man som forskare kan sprida sina resultat till en bredare krets – och vad man har att vinna på det. Detta är det första webbinariet som ESBRI är med och arrangerar, och det känns jättespännande. Via Alastair – och med hjälp av sociala medier – har vi kommit i kontakt med flera organisationer och personer som är nya som samarbetspartners för oss på ESBRI. Vi bidrar med vår kompetens och får tiofalt tillbaka inom andra områden. Eller som Alastair uttryckte det under ett av våra webbmöten: ”Sociala medier handlar om sharing. När man bjuder på sig själv är man igång. Man får ihop folk i oväntade kombinationer – då kan det hända saker”.

Hoppas att du vill delta i webbinariet, mer info kommer inom kort på esbribloggen, webben, Facebook och Twitter. Eller skicka mig ett gammeldags mejl så ska jag se till att du får inbjudan.

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar