onsdag, oktober 15, 2014

Samarbete är nyckeln!

Nu är det hektiskt på ESBRI inför Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum på måndag. Men vi passade i alla fall på att arrangera ett mindre policyseminarium tillsammans med Näringsdepartementet häromdagen. Huvudpersonen var Sean Randolph, chef för Bay Area Council Economic Institute. De arbetar med att göra analyser av vad som gör det så kallade Bay Area konkurrenskraftigt.

Deltagarna var såklart nyfikna på varför regionen är så framgångsrik, och vad Sverige kan lära av dem.

Randolph menade att nyckeln är samarbete. I Kalifornien och San Francisco finns en unik värdekedja med universitet, offentliga och privata forskningsinstitut, privata företag, riskkapitalbolag samt organisationer som är specialiserade på att ge support. Alla samarbetar, både formellt och informellt. Sedan finns också en kultur där misslyckande är accepterat – ja nästan önskvärt. Där har vi i Sverige fortfarande en bit kvar.

I våras gjorde Sean Randolph med flera en studie av de ekonomiska kopplingarna mellan Bay Area och Europa. Det var den som var i fokus för seminariet. Rapporten visar att kopplingarna är många, inom flera olika områden. Dock visar den att andra länder, inte minst våra nordiska grannländer, satsar mer än Sverige på att hjälpa ”sina” företag på plats.

Vill du veta mer om entreprenörskap, innovation och investeringar i USA är ovan nämnda Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum ett bra tips. Det hålls måndag 20 oktober i Stockholm. I Skrivande stund har vi ett fåtal biljetter kvar till specialpriset 200 kronor.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar