torsdag, februari 19, 2015

Många vågar vara egna

I går besökte jag Ung Företagsamhets regionala mässa ”Våga Vara Egen” i Stockholm. Där har alla som driver ett UF-företag under läsåret 2014/2015 möjlighet att ställa ut. Gymnasieeleverna får under läsåret prova på att praktiskt driva företag i mindre grupper. De får komma på en affärsidé, stöta på problem, arbeta runt dem och jobba vidare.

Under två dagar myllrar det av kreativa affärsidéer när ungefär 600 företag säljer sina produkter och tjänster. I går fanns bland annat olika typer av färskpressade juicer och nyttiga smoothies, hörlurar till telefoner, ekologiska tygkassar och grytlappar till försäljning. De flesta företagen hade ett miljötänk, och många lät en del av vinsten gå till välgörande ändamål.

Det är så kul att prata med gymnasieungdomarna om hur de tänker och vad de lärt sig under sin företagarresa. Flera som jag pratade med var helt övertygade om att de skulle fortsätta som företagare efter att de studerat klart, även om de då väljer en annan inriktning.

En av eleverna sa att hon lärt sig väldigt mycket om sig själv som hon kan ha nytta av senare i livet. När hon startade företaget tillsammans med några av sina klasskompisar var de bombsäkra på vilka roller de olika personerna skulle ha inom företaget. Men om de skulle göra om det i dag skulle arbetsfördelningen se helt annorlunda ut. Så bra att ha lärt sig vad man passar för innan man går ut i arbetslivet.

Ung Företagsamhet etablerades i Sverige 1980. Totalt har uppemot 300 000 elever drivit UF-företag och därigenom fått med sig ovärderliga kunskaper som de kan dra nytta av senare i livet, både som företagare och anställda.

I december delade vi ut ESBRI-priset till Ung Företagsamhet. Priset tilldelas personer eller organisationer som främjar entreprenörskapsklimatet i Sverige. Och det tycker vi verkligen att Ung Företagsamhet gör!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar