måndag, maj 04, 2015

Rallystyr dig upp på banan igen!

Annika Falkengren på Women in Business.
Evenemangen duggar tätt i april/maj. Förra onsdagen besökte kollegan Jelena och jag varsitt evenemang ute på Stockholms universitet. Jelena deltog i Women in Business på eftermiddagen, och jag i Starta eget-dagen senare på kvällen.

Under eftermiddagsevenemanget fokuserade talarna på digitalisering. En av talarna var Annika Falkengren och hon menade att allt som kan digitaliseras kommer att göra det. Det gäller att tänka framåt och vara kreativ för att hänga med i utvecklingen.

Hon gav tre karriärtips till deltagarna: Att alltid vara sig själv, att hitta det man verkligen vill göra och att se långsiktigt på karriären.

Under Starta eget-dagen berättade några olika företagare om hur de gått tillväga och delade med sig av sina framgångsrecept.

Tobii OEM Solutions arbetar med eyetracking – ögonstyrning, helt eller delvis med hjälp av ögonen. Det finns många olika användningsområden för ögonstyrning och funktionshindrade har stor nytta av tekniken. Oscar Werner menade att det är viktigt att bete sig som en rallyförare i sitt entreprenörskap. Sluta aldrig styra även om det ser mörkt ut. Det sista vridet på ratten kan göra att man är på banan igen. Det finns alltid nya möjligheter och det gäller att vara kreativ.

William Hamilton har startat företaget Mimerse som med hjälp av virtual reality erbjuder stöd vid behandling av fobier. Det fungerar så att man gradvis utsätts för exempelvis spindlar i en virtuell verklighet. De kroppsliga reaktionerna visar att metoden fungerar på samma sätt som om man skulle ha träffat på riktiga spindlar. Jättespännande! Hamilton rådde alla att inte ge upp för tidigt, allt tar mycket längre tid än man har tänkt sig.

Sigrid Therapeutics planerar att lansera en medicinteknisk produkt som hjälper överviktiga kvinnor att gå ner i vikt. Produkten består av kisel med en specifik sammansättning som gör att fett tas upp i tarmen och förs ut ur kroppen. På så sätt åstadkommer man en prisvärd metod utan biverkningar. Sana Alajmovic har grundat företaget, och hennes råd till andra som är sugna på att starta eget är följande: man ska vara medveten om att det är läskigt att starta företag, det är ryckigt och svajigt – men det är bara att köra.

Jiddr är en interaktiv podcast där barn och ungdomar kan skapa samtalsrum och ställa frågor till andra i sin egen ålder. Eller till vuxna. Var femte barn växer upp i en missbrukarfamilj och många ungdomar kan inte bo kvar hemma. Då kan det vara en stor hjälp att veta att man inte är ensam och att det finns möjlighet att prata med andra med liknande erfarenheter. Grundaren Josefin Wahlbergs främsta råd var att ta hjälp av en inkubator. Skaffa ett stort nätverk och berätta om de idéer man har. Testa dem på omgivningen.

Har du kanske en affärsidé i byrålådan om du inte vet hur du ska gå vidare med? Bolla med andra i ditt nätverk så kanske du kommer till skott!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar