tisdag, mars 01, 2016

Lita inte på den telepatiska hunden

Ett av de stora problemen under 1700-talet var att hitta rätt på sjön. 1707 sjönk en stor del av Storbritanniens flotta på grund av ett navigationsmisstag. 1714 utlyste landets regering Longitudpriset. 20 000 pund (2,3 miljoner pund i dagens penningvärde) utlovades till den som kunde lösa problemet med att mäta longituden på vattnet. Det var inget fel på idérikedomen. Över 100 idéer kom in till tävlingssekretariatet, en del galnare än andra: En gick ut på att man skulle träna telepatiska hundar att yla när man befann sig på en viss plats. Kanske inget man vill lägga livhanken i tassarna på i första taget…

En av de bättre idéerna gick ut på att mäta tillryggalagd seglingstid och jämföra med vad klockan var vid mättillfället (med hjälp av solen). Problemet var att det inte fanns någon klocka som höll måttet ute på havet, det rörde sig för mycket och var fuktigt. Tills John Harrisson uppfann sin kronometer, och därmed – efter viss diskussion – kammade hem prispengarna.

Karim Lakhani som föreläste på Estrad i fredags tog upp Longitudpriset som en tidig innovationstävling, och därmed ett exempel på en öppen innovationsprocess. Lakhani driver ett labb kring öppen innovation på Harvard Business School. Under föreläsningen beskrev han deras arbete tillsammans med exempelvis Nasa, drog flera moderna exempel på lyckade innovationstävlingar och berättade hur man bör göra för att lyckas med sin öppna innovation.

Nu finns det ett nytt longitudpris att tävla om, även nu är det staten i Storbritannien som står bakom. Utmaningen den här gången är att lösa det globala problemet med antibiotikaresistens. Priset? 10 miljoner pund. Även om man ständigt förvånas över vad hundar kan tränas till, så lär inte miljonerna gå till en telepatisk hund den här gången heller…


/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar