torsdag, juni 14, 2007

EN entreprenör gör ingen sommar

I går hade jag nöjet att vara på finalen av SIFE Sveriges årliga tävling. SIFE är en global verksamhet som uppmuntrar studenter att ta ett socialt ansvar genom att driva egna entreprenöriella projekt i samhället. Det var härligt och inspirerande att se det engagemang och den entreprenöriella energi som studenterna uppvisar. I fokus för tävlingen står det sociala entreprenörskapet, något som vi uppmärksammade i Entré nr 1-2007 (här finns artikeln).

Årets vinnare blev SIFE-teamet vid Umeå universitet som får representera Sverige i världsfinalen som går av stapeln i New York till hösten.

I går presenterades även årets sommarpratare. Det här är en trevlig svensk sommartradition, men listan visar att det finns mycket kvar att göra för att entreprenörerna ska bli helt accepterade i Sverige. Av de totalt 58 sommarpratarna är det bara en som tituleras entreprenör och en som tituleras företagare, nämligen Gunilla von Platen respektive Maud Adams. Två andra entreprenörer som har byggt upp imponerande företag, Alessandro Catenacci och Bicky Chakraborty, tituleras vd respektive vd och ägare. Sommarpratar gör även en rad framgångsrika artister, som samtidigt helt klart är begåvade i sin roll som företagare. Varför ska det vara så svårt att lyfta fram dem som entreprenörer?

I måndags firade vi på ESBRI den 100:e Estradföreläsningen. I en nästan fullsatt Wallenbergssal på IVA i Stockholm presenterade nio professorer det senaste inom forskningen. Till hösten fortsätter Estradföreläsningarna som sedan starten hösten 1997 har haft närmare 13 000 deltagare.

Magnus Aronsson, vd för ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar