onsdag, maj 28, 2008

Vad Sverige behöver: en repris på Utvandrarna?

Sedan några dagar tillbaka befinner jag mig i San Francisco och Silicon Valley med en mindre grupp riksdagsledamöter och representanter från Svenskt Näringsliv. Bakom resan står Sällskapet Politik och Näringsliv och jag har hjälpt till att sätta ihop programmet. Om jag får säga det själv (och vem ska hindra mig här?) så har det hittills varit ett mycket bra program.

Nicklas Mattsson, chefredaktör på tidningen Entreprenör, skriver på sin blogg om några av våra möten, bland annat med en av legenderna i Silicon Valley – Vinod Khosla som var en av medgrundarna till SUN Microsystems. Även riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr bloggar från resan.

Vid ett möte med sex personer på senior nivå på Silicon Valley Bank (entreprenörernas bank i USA) ställde en av bankdirektörerna en fråga till våra politiker: Vill ni att svenska företag ska starta tillväxtföretag, eller att de ska starta i Sverige? Svaret blev "I Sverige förstås - för att skapa jobb där".

Någon timme senare hade vi ett möte med Anna Lee Saxenian, professor på UC Berkeley och författare till boken The Argonauts. Anna Lee berättade om talangfulla och ambitiösa indier, taiwaneser och kineser som kommit till Silicon Valley, byggt upp sin kompetens och erfarenhet i att skapa växande företag samt utvecklat bra nätverk. Och därefter återvänt till sina gamla hemländer.

Givet svaret på frågan på Silicon Valley Bank-mötet kanske en bra politik vore att uppmuntra våra talanger att göra samma sak. Knäckfrågan blir sedan: Vad får dem att återvända till Sverige..?

I morgon är det möten i Washington DC som gäller. Där blir det en spännande förmiddag med insiktsfulla personer som leder arbetet med regelförbättringar i USA.

Magnus Aronsson, vd ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar