torsdag, oktober 28, 2010

Silicon Valley på besök i norr

Thomas Perry, James Blom, Roger Stighäll och Magnus Aronsson
Efter två spännande dagar av Sweden-U.S Entrepreneurial Forum i Stockholm tog vi våra gäster från USA med oss på roadtrip norrut. Vi landade i Luleå i tisdags eftermiddag och hann med en kort sightseeingtur i Gamlestad innan vi deltog i ett rundabordssamtal på Luleå tekniska universitet, LTU.

Professor Håkan Ylinenpää höll i det hela och hade bjudit in personer kring LTU:s innovationssystem. Bland andra deltog Erik Höglund, prorektor på LTU, Lars-Olof Söderström, vd för Norrlandsfonden, Jan Wicén från Aurorum Business Incubator och Stefan Dalhielm från LTU Innovation. Även representanter från Almi Företagspartner Nord, Lunova och DARE satt med kring bordet.

Efter en presentation kring hur LTU arbetar med att kommersialisera forskning fick gästerna från USA komma med frågor och kommentarer. En av diskussionerna handlade om det svenska lärarundantaget. Efter en god, norrlandsinspirerad middag med Norrlandsfonden som värd, bar det av söderut mot Skellefteå.

I går var det så forumdags på Campus Skellefteå som drivs gemensamt av LTU och Umeå universitet. Runt 120 företagare, studenter och andra fick lyssna till intressanta presentationer och diskussioner. Upplägget var liknande det i Stockholm, men mer koncentrerat. Utöver ”delegationen” från USA, medverkade bland andra Ola Mannberg, Tillväxt Skellefteå, Jeanette Nilsson från Boden kommun och Roger Stighäll, medgrundare av North Kingdom. Stighäll berättade om hur det är att starta och driva företag på en ort som Skellefteå, och menade att det var enklare för dem att hitta bra samarbetspartners här uppe än i exempelvis Stockholm.

Efter lunch hölls två parallella seminarier, ett om cleantech och ett om hur man skaffar kapital till sitt företag. Jag deltog i det senare där två lokala företag, Dipolar och Nuiteq, pitchade för affärsängeln Kimberlie Cerrone och riskkapitalisten Clare Fairfield. Båda klarade sig ganska bra, men fick också en hel del goda råd med sig på vägen.

Dagen avslutades med ett rundabordssamtal i regi av Skellefteå Kraft och Tillväxt Skellefteå. Vi fick lyssna till företagspresentationer från tre intressanta, lokala cleantechföretag: Argentum Environment, GreenExergy, Meva Innovation.

Nu drar Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum vidare söderut. I kväll blir det nytt rundabordssamtal, och i morgon halvdagsprogramLunds universitet.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar