fredag, oktober 01, 2010

Nya kontakter i Kina

Den svenska paviljongen på världsutställningen har prisats för sitt fokus på entreprenörskap och innovation.
Efter snart en vecka i Kina är man ganska fullmatad med intryck. Allt är väldigt stort, det händer saker runt omkring en hela tiden och man är aldrig riktigt helt i fred. Nu har vi i och för sig bara besökt två storstäder. Först Shanghai med sina 20-25 miljoner invånare, beroende på vem man frågar, och nu Beijing som ”bara” har runt 17. Mycket är annorlunda här. Samtidigt är såklart många delar av livet helt lika det vi lever i västvärlden, åtminstone i de större städerna. En sak som är annorlunda, och verkligen gör sig påmind, är utvecklingstakten. Pudong, den moderna delen av Shanghai med sitt tv-torn och kända skyline, var en åker för 15 år sedan. Och på de två år som gått sedan jag var här sist har staden fått fem (5) nya tunnelbanelinjer.

Den minsta gemensamma nämnaren för den här resan har varit företagande. Som jag skrev i mitt förra inlägg fick vi en mycket uppskattad specialvisning av den svenska paviljongen med sitt tydliga innovationsbudskap. I samma veva prisades också paviljongen för sitt affärsfokus. Förutom Sverige, fick även Australien, USA och Kanada utmärkelser för att ha särskilt näringslivsinriktade paviljonger.

Några av deltagarna hade passat på att boka in affärs- och nätverksmöten när de ändå besökte Shanghai. Pierre Magnusson och Alan Kljajic från Profil och tryck AB mötte upp en leverantör som de tidigare bara haft kontakt med via mejl. De hade också bokat möte med en helt ny kontakt, som det kanske kan bli affärer med i framtiden.

Tack till Företagarförbundet och Lotus Travel för ett mycket bra researrangemang. Jag tror att alla företagare som åkte med har fått ut massor av sin resa, oavsett om det är mer på det personliga, eller på det affärsmässiga planet.

Maria Linde, press- och informationssekreterare på Företagarförbundet har också bloggat om resan: Just nu från företagsresan till KinaJust nu från företagsresan till Kina, dag 2Just nu från företagasresan till Kina, dag 3Just nu från företagsresan till Kina. Sista dagen. Här finns mycket intressant information, bland annat om Kinas företagsklimat och skattesystem.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar