torsdag, december 02, 2010

Ny bok av Muhammad Yunus

I början av veckan var jag på ett annorlunda boksläpp. Boken som släpptes heter Socialt företagande och är skriven av nobelpristagaren Muhammad Yunus.

Författaren var med på inspelad video. Mer intressant i det här fallet var dock att Jan Lapidoth Sr, förlagschef på Bookhouse som ger ut Muhammad Yunus på svenska, tog tillfället i akt och arrangerade en idékonferens om socialt företagande.

En rad talare gjorde korta presentationer om sitt perspektiv på socialt företagande.

Bland annat berättade Anders Wijkman, som nyligen varit i Indien, om exempel på avarter på mikrolån med räntor på uppemot 30 procent.

Joyce Kimwaga Lundin som driver Mikrofinansieringsinstitutet ser mikrokrediter som ett medel att ge individen egen makt. Med andra ord att individen får möjlighet att bestämma själv vad de vill göra i stället för ”systemet” bestämmer.

En rad företagare berättade om sitt arbete med olika varianter av socialt företagande. Stefan Krook, grundare av Stiftelsen GoodCause som äger bland annat GodEl. Grundidén bakom GoodCause är att äga företag som arbetar utifrån modellen: Business as usual – men där hela avkastningen går till välgörenhet. Stefan Kook, säljare som han är, uppmanade alla deltagare på konferensen att bli kunder hos GodEl.

Johan Ununger, vd för Saltå kvarn berättade kort om sin resa från miljöaktivist via doktorshatt i biologi till IHR. Resan innebar också att han gick från att tycka att kapitalisten var banditen, till att nu vara vd för ett så kallat gasellföretag. Johan Ununger poängterade att framgångsrikt företagande måste adressera de frågor som är aktuella just nu. Och där får man väl säga att Saltå kvarn har lyckats rätt bra.


Och Muhammad Yunus bok hamnar helt klart i julläshögen.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar