onsdag, mars 02, 2011

Nytt mått på entreprenörskap i U-länder

Lanseringen av GEDI-indexet ägde rum i går på Imperial College i London. Forskaren Karl Wennberg från Handelshögskolan i Stockholm var på plats och tog några bilder för ESBRIs räkning – tack Karl!
I går lanserade forskarna Zoltan Acs och Erkko Autio ett nytt index för att mäta entreprenörskap, GEDI-indexet.

Genom att kombinera data från flera olika undersökningar, bland annat GEM, är ambitionen att få till ett så komplett mått som möjligt på hur entreprenöriella olika länder är. De skandinaviska länderna tillsammans med USA och Kanada ligger i topp, medan länder som Uganda, Filipinerna och Guatemala hamnar i botten. GEDI-indexet kombinerar tre huvudmått: attityder, strävan/förväntningar och aktivitet.


Målet är att indexet ska vara bättre än andra på att mäta entreprenörskap i utvecklingsländer. Det här, menar GEDI-forskarna, är speciellt viktigt framöver eftersom befolkningen kommer att öka mycket i dessa länder. De står inför utmaningen att skapa jobb som matchar befolkningsutvecklingen. Och det bästa sättet att skapa jobb är genom entreprenörskap och innovation.

/Jonas

1 kommentar:

  1. Kan börja förbättra indexet genom att stödja dessa entreprenörer: http://www.kiva.org/lend/305206. Det är en grupp kvinnor som säljer trädgårdsprodukter och palmolja. Genom att gå in på hemsidan och låna dem 25 dollar kan de styra sin verksamhet frammåt. På detta sätt kan kvinnorna öka sin levnadsstandard.

    Gör som jag ock låna dem 25 dollar. Läs mer på kiva.org

    SvaraRadera