onsdag, mars 30, 2011

Vem ska äga Sverige?

I går arrangerade SNS ett seminarium om vem som ska äga Sverige. På plats fanns bland annat finansmarknadsminister Peter Norman och Magnus Henrekson, vd för Institutet för Näringslivsforskning och professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Regeringens ambition är att staten ska minska sitt ägande, men riksdagsoppositionen röstade i förra veckan ner försäljningarna i flera bolag.

- I vissa företag är det bra med statliga influenser och i andra är det mindre bra. Jag tycker ett försäljningsstopp skulle vara olyckligt, sa Peter Norman.

- Staten ska ange ramar och regler för näringslivet, inte vara en spelare själv, fortsatte han.

Magnus Henrekson pratade bland annat om hur företag påverkas av ägarförändringar. Han menade att en jämn svensk spelplan för alla typer av ägarformer är att föredra. Henrekson exemplifierade med börsnoterade företag.

- Det är svårt att klara sig på börsen om företaget inte har en dominerande ägare som styr företaget. En dominerande ägare ger också ett långsiktigt ägaransvar.

Magnus Henrekson har flera gånger medverkat i ESBRIs föreläsningsserie Estrad. En av hans föreläsningar handlade delvis om hur offentlig monopolisering av produktion påverkar företagande. Läs ett referat eller se hela föreläsningen som webb-tv.

/Christina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar