fredag, april 01, 2011

Fruktbart samspel mellan vd och ägare

Studier visar att ett stort antal familjeföretag står inför en generationsväxling de närmaste åren. I många familjeföretag är ägaren (eller någon av ägarna) också ledare. Vid en generationsväxling är det vanligt att man fortsätter som ägare men kliver av posten som ledare. Ibland går det att hitta en ny ledare inom familjen, men det blir ofta aktuellt att rekrytera en extern vd.

Det finns många fallgropar, men också en hel del möjligheter med att plocka in en ledare utifrån. En extern vd kan bidra med sina erfarenheter och kan ofta se på företaget med ”nya” ögon. Det är dock viktigt att ha en tydlig struktur och att båda parter är överens om hur uppdraget ska se ut.

På måndag kommer Annika Hall till Estrad och presenterar sin forskning kring det här temat. Hon har, tillsammans med Agneta Olsson, intervjuat ett stort antal ägare, vd:ar och styrelseordföranden. Detta har utmynnat i boken ”Extern vd – så lyckas du” som innehåller både praktiska råd och framgångsfaktorer. Medverkar gör också Vidar Wernöe som är verksam som extern vd.

Den här presentationen kan vara till nytta för både ägare, tilltänkta vd:s och alla andra som är intresserade av ämnet. Om du inte kan delta ”live” kommer föreläsningen att finnas att se via webb-tv senast en vecka efter att den genomförts.

Vi ses väl på måndag eftermiddag?

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar