torsdag, maj 05, 2011

Men glesbygden då..?

Hans Lööf och Börje Johansson presenterade ny forskning på Estrad 4 maj 2011.
I går arrangerade vi den sista Estradföreläsningen för våren och gör nu uppehåll fram till i höst. Jag brukar få abstinenssymtom ganska snart för jag tycker det är så himla roligt både att lyssna på intressant forskning och att träffa så många trevliga människor. Här hittar du vårens genomförda föreläsningar via webb-tv om du också behöver fylla på med forskningsbaserad kunskap. Minglet och de personliga mötena får du dock ordna på annat sätt  :)

Temat för den sista Estraden var att uthålliga satsningar på FoU lönar sig – särskilt om företaget befinner sig i en storstadsregion. Annars har det inte alls lika stor effekt. Ju närmare stadskärnan företaget ligger, desto mer ökar produktionen. Detta berättade föreläsarna Börje Johansson och Hans Lööf från CESIS.

Det här är förståeligt men likväl tragiskt. Jag är uppväxt i en liten norrländsk by, och jag brukar åka dit varje sommar. För varje år blir det lite ödsligare och ännu glesare befolkat. Om den utvecklingen fortsätter kommer snart en stor del av Sverige att vara helt öde.

Men vilken sorts företag kan överleva i glesbygden? Inte innovativa FoU-intensiva företag i alla fall. De behöver vara verksamma i storstadsregionerna för att vara lönsamma. En tröst var att en Estraddeltagare sa att verkstadsindustrin inte kan överleva i en storstad för där finns inte rätt kultur för att stödja den typen av företag. Tillverkningsföretag är mest produktiva utanför storstäderna bland annat eftersom lokalerna är mycket billigare där. Nu har ju även sådana företag problem i norrlands inland eftersom infrastrukturen innebär långa och dyra transportvägar för de varor som tillverkas.

Men tänk om innovationskraften kunde explodera även i glesbygden! Olika företag som gör business via nätet vore väl möjliga att driva även där? För att öka produktivitet och lönsamhet kanske det är möjligt att ordna virtuella nätverk som man sedan kommunicerar med via internet. Ibland kan man träffa sina nätverkspartners fysiskt även om det innebär en del resande.

Jag skulle vilja se både en levande landsbygd och ett innovativt storstadsföretagande.

/bondbönan Helene

PS: Läs gärna om gårdagens Estradföreläsning i Ingenjören.

UPPDATERING: Nu finns hela föreläsningen som kostnadsfri webb-tv, och du kan även se ett kort smakprov på Youtube.

Ny Teknik skriver också om Lööfs och Johanssons forskning under rubriken FoU lönar sig – i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar