måndag, augusti 22, 2011

Entreprenörer går inte hem hos rekryterare

I dag inleddes Nordiska Företagsekonomiska Föreningens konferens, NFF 2011, på Stockholms universitet. 350 forskare deltar i konferensen där cirka 330 artiklar presenteras, bland annat inom ämnena entreprenörskap och innovation.

Professor Ulla Hytti från Handelshögskolan i Åbo presenterade en artikel om hur entreprenöriell erfarenhet värderas när man söker arbete. I studien fick rekryterare bedöma fiktiva personer som slogs om samma jobb. Resultaten visar att erfarenhet av entreprenörskap inte var speciellt hett. Rekryterarna ansåg att de före detta entreprenörerna hade för mycket managementerfarenhet för den typ av operativt chefsjobb som rekryteringen gällde. Det behövs ett legitimt skäl till att lämna företagandet för att söka lönearbete. Extra misstänksamma blev rekryterarna inför entreprenörer som stängt ner sitt företag.

Hytti menade att den här typen av undersökning kan öka förståelsen för vad som händer i entreprenörskapsprocessen efter en exit. Det kan också lära oss en del om de sociala riskerna som en karriär som entreprenör kan medföra. Om man inte kan gå tillbaka till lönearbete innebär det ju en ganska stor finansiell risk att satsa på entreprenörskap som karriärval.

/Jonas

3 kommentarer:

  1. En egenföretagare förknippas med alltför stark egen vilja och är inte lika lätt att kontrollera som en person utan erfarenhet av att driva eget?

    SvaraRadera
  2. Angående att egenföretagare skulle ha för mycket egen vilja för att passa in i en "vanlig" organisation vet jag inte om det stämmer, det är ju bra egenskaper att ha egen vilja.

    Tror mer att det är vilken nivå egenföretagaren hamnar på i det nya företaget. Min teori är längst uppe (chef i högre befattning) så blir det bra för bägge parter.

    SvaraRadera
  3. Många egenföretagare är självcentrerade och har svårt att arbeta i grupp, utan att få bestämma.
    Därför kan de vara svåra att passa in i en arbetsgemanskap.

    SvaraRadera