måndag, februari 10, 2020

Uppsalateam med genial idé vann DECA Idea Challenge

Från vänster: Mikael Andersson, Fyrisskolan, Peter Skoglöf, Skolverket, vinnarna Erik Werneman, Björn Swartling, Pontus Forsmark och Emilio Nilsson Navia, Team EpebFyr, Carina Hafrén, Skolverket, Helene Thorgrimsson, ESBRI, och Camilla Svanqvist, Fyrisskolan. Foto: Mikael Dahlén.
I fredags var det äntligen dags för prisutdelning i idétävlingen DECA Idea Challenge som arrangeras av ESBRI i samarbete med Skolverket. I tävlingen gäller det att hitta på ett nytt användningsområde för ett vanligt vardagsobjekt och den här gången var det skosnören som var i fokus. Vi fick in 119 uppfinningsrika tävlingsbidrag så konkurrensen var stenhård.

Team EpebFyr från Fyrisskolan i Uppsala tog hem första priset med sin enkla och geniala uppfinning att använda återvunna skosnören som buntband. Prisceremonin genomfördes i samband med Fyrisskolans invigning av sina nya tekniklokaler och allt var mycket välarrangerat och trevligt. Vinnarna fick diplom, böcker och presentkort. Av skolan fick de dessutom blommor och biocheckar.

I samband med prisceremonin höll entreprenören och investeraren Caroline Walerud en uppskattad inspirationsföreläsning för eleverna. Hon har bland annat grundat företaget Volumental som arbetar med 3D-teknik för att mäta skostorlekar. Det gör att kunden får perfekt anpassade skor och slipper skavsår.

Caroline är numera styrelseledamot i företaget och arbetar resten av tiden med Walerud Ventures  som riktar in sig på att finansiera startups inom techområdet. Ett exempel är Swedish Algae Factory som förbättrar effekten av solpaneler med hjälp av mikroalger.
Caroline Walerud. Foto: Mikael Dahlén.

– Vi finansierar helst tekniska nördiga idéer med miljö och teknikproblem i fokus, sa Caroline Walerud.

Hon delade frikostigt med sig av sin erfarenhet som företagare, och poängterade att det inte alltid är enkelt att starta och driva bolag. Det är snarare krångligt och det är vanligt med misslyckanden på vägen – men slutprodukten kan bli riktigt bra. Om man ser något som man vill ändra på kan man ta chansen att göra det genom att hitta en lönsam och skalbar lösning, menade Caroline. Har man inte en egen idé men ändå vill starta företag kan man göra det tillsammans med andra som har idéer. Det behövs ju olika kompetenser i ett företag.

Här är några råd som Caroline gav eleverna inför deras arbete med olika skolprojekt och Ung Företagsamhet:

- Prata ihop er om hur mycket tid ni ska lägga och vad ni vill med projektet så att ni är överens.
- Se till att nöta in vad som är er vision, varför ni gör det här tillsammans.
- Hitta fokus och framförallt: fokusera på kunden.

Caroline svarade på frågor från publiken, och slutligen fick medlemmarna i det vinnande teamet en egen halvtimme med Caroline. Jag är säker på att de då fick ytterligare tips som de kan ha nytta i framtiden, oavsett karriärsval.

Stort grattis till EpebFyr och tack till Fyrisskolan för ett trevligt och välordnat event. Ett stort tack även till Caroline Walerud som höll en mycket inspirerande presentation!

Jag vill även tacka Skolverket för gott samarbete och hoppas att vi har möjlighet att arrangera en ny tävlingsomgång i höst. Det har varit ett stort nöje att vara projektledare för DECA Idea Challenge, både för att intresset växer för varje år och för att det är så kul att ta del av elevernas smarta idéer!

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar