måndag, oktober 10, 2011

Lyfta fram Sverige – i Sverige

Delar av delegationen på Linnéuniversitetet.
Avslutade förra veckan i Småland tillsammans med Kungen och ett 20-tal andra deltagare i IVAs Kungliga Teknikresa. Detta var ett nytt initiativ från Kungens sida som ett komplement till den utländska ”Royal Technology Mission” som IVA arrangerat i snart 20 år. Kungen uttryckte det vid något tillfälle i stil med att: ”Tanken är att lyfta fram Sverige – i Sverige”.

Det var två intensiva dagar med besök på en rad företag och på Linnéuniversitetet. Nedan följer några nedslag från de företag vi besökte, och mina korta reflektioner. Längre fram får jag förhoppningsvis anledning att återkomma med några fördjupade tankar kring resan.

Torsdag 6 oktober inleddes med ett besök på Ello i Lammhult. Kent Andersson, vd och ägare, visade runt på fabriken vars specialitet är isterband. I mitten av 1980-talet tog Kent, då 25 år – född och uppvuxen i företaget, över verksamheten efter sin far. ”Jag blev mer eller mindre tvingad att ta över”, berättade Kent med glimten i ögat. I dag omsätter Ello strax över 180 miljoner och har 33 anställda.

Efter besöket bland isterband, syltor och prinskorvar var det dags att se på möbeltillverkningen hos Lammhult Design Group. Bland annat förevisades vi stolen Campus som var början på företagets exportsuccé. Stolen har sålts i uppemot 1,3 miljoner exemplar så här långt. De visade även hur de jobbar med produktutveckling, och berättade om hur de försöker skydda sina nya produkter genom att ta fram egna verktyg för tillverkning och mönsterskydd. Lammhult har sedan lång tid haft som strategi att arbeta med ledande designers och vi träffade Gunilla Allard som tagit fram flera av deras storsäljande produkter.

Nästa stopp på resan var Växjö där vi fick en inblick i plasttillverkning på Emballator Växjöplast som tillverkar kapsyler. Vd Camilla Simonson visade runt i fabriken som producerar kapsyler 24/7. Och många kapsyler blir det. För närvarande är årsproduktionen 1/2 miljard kapsyler av olika slag. I stort sett hela produktionen är automatiserad, och allt plastspill tas om hand för att kunna återanvändas. Det var fascinerande att se produktionen från platsgranulat till färdiga kapsyler för kryddor, dryck och andra livsmedel.

Sista besöket under torsdagen var på Linnéuniversitetet. Här stod Stephen Whang, rektor för universitetet, som värd. Vi fick veta mer om forskningsområdet kring trä som byggmaterial, om den nya strategin för att bli ett entreprenöriellt universitet och mycket annat.

Första besöket på fredag morgon var hos LG Produktion i Hovmantorp. Företaget drivs och ägs av Ulf Åström som 2005 knoppade av delar av sin fars verksamhet som en del i ett generationsskifte. LG Produktion arbetar med skärande bearbetning och fräsning i aluminium och plast. Vi fick inblick i hur de tillverkar chassit till datorer för extrema miljöer. Företaget har 7 anställda och omsätter strax över 15 miljoner. Ulf visade sig vara en riktig entreprenör och hade tidigare i år startat ett nytt företag för att sälja björkved. Lite extra roligt var att det nya företaget hette Kronved…

Säg ett företag som startade i ett garage och där bokstäverna H och P finns med? De flesta tänker nog på Silicon Valley och vännerna Hewlett and Packard som 1939 startade företaget Hewlett-Packard i ett garage i Palo Alto. Men det finns även en motsvarighet i Småland! Nämligen HP Tronic, som startades av Stefan Hörberg och Hans Pettersson i ett garage i Ljungby 1985. I dag är det ett företag som har strax över 200 anställda i Ljungby och i Suzhou, Kina. HP Tronics internationalisering startade 2004 då en av deras kunder ville att de skulle etablera sig i Kina. Nu är de på gång att göra samma sak i Indien.

Efter ett stopp för lunch på Gästgivaregården i Ljungby bar det av mot Markaryd och Nibe som tillverkar braskaminer och värmepumpar. Redan under bussresan dit fick vi i delegationen ta del av Nibes historia av Gerteric Lindquist, vd och en av huvudägarna. Nibe har en lång historia. Företaget startade redan i slutet av 1940-talet av Nils Bernerup. I samband med att hans barn tog över i mitten och slutet av 1980-talet köptes bolaget upp av den dåvarande ledningen. Därefter har bolaget expanderat kraftigt till runt 8 000 anställda och en omsättning strax under 10 miljarder.

För att avrunda vill jag göra några avslutande reflektioner. Den första är att vi vid alla våra besök fick höra hur viktigt det var för företagen att jobba nära sina kunder. Dels för att kunna vara snabba, och dels för att hjälpa kunderna att utveckla sina produkter. Så bygger man långa och starka relationer.

Den andra reflektionen är designens betydelse. Åter och åter igen fick vi höra om hur viktigt det var med designen – inte bara för Lammhults möbler. Till exempel på Ello betonade man vikten av att använda design för att bygga varumärket kring produkterna. Företagen jobbar också med design för att göra produktionsprocesserna så effektiva som möjligt.

En tredje reflektion är vi fick se exempel på företag som tagit rygg på sin kund, det vill säga det stora globala företaget. Just detta skrev jag om i början av förra veckan, efter Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. Jag tror att fler mindre bolag skulle vara hjälpta av att ta rygg på storföretag i sin internationalisering.

Den fjärde reflektionen jag vill göra är att de företagare vi träffade visade prov på stor klurighet och ”smartsnålhet”. Verksamheten handlar till stor del om att klura ut nya lösningar och samarbeten för att fortsätta vara konkurrenskraftiga och kostnadseffektiva.

Summa summarum var det två spännande, intensiva och lärorika dagar. Så ett stort tack till IVA som stod bakom resan, till Kungen som kom med idén och till Kristina Alsér, Landshövding i Kronobergs län, som arbetat med IVA för att sätta ihop ett bra program. Hon bjöd dessutom på en superb middag i residenset på torsdag kväll. Läs gärna Kristinas blogg om teknikresan här.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar