tisdag, november 29, 2011

Storytelling bygger varumärken

”Att våga satsa alla pengar men har och all sin tid för att förverkliga sin affärsidé och sin dröm är väldigt modigt. Tyvärr finns det en hel del som låter bli på grund av risken att misslyckas och en eventuell skam som det skulle medföra.”

Det sa prins Daniel i går kväll när han delade ut priset Sveriges Supergasell 2011 i Stockholm.

Jag välkomnar att han lyfter denna viktiga fråga, som vi även fört fram på esbribloggen ett flertal gånger (till exempel här). Tänk tillbaka på när du växte upp, du skulle inte ha lärt dig någonting om du inte prövat, misslyckats och prövat igen. Misslyckande måste ses som en del i lärandet.

Innan prins Daniel delade ut pris till Nodeone, ett IT-bolag med bas i Göteborg hade Antonia Ax:son Johnson, Percy Barnevik och Greger Hagelin intervjuats på scen.

Antonia Ax:son Johnson lyfte fram att familjeföretagens ägarstabilitet kan ge en långsiktighet som behövs. Familjeföretagarna blir även ofta väldigt engagerade, och lever med och för sitt företag.

För oss som såg Percy Barnevik som gäst i tv-programmet Skavlan för en tid sedan kom det inte som en överraskning att han själv bestämde hur han skulle stå på scen och vilka frågor han tyckte var intressanta att svara på. Han berättade om några episoder från sitt liv i näringslivet, bland annat när han kom till Västerås och ”såg 10 000 ingenjörer i ett glashus och funderade på om de någonsin träffat en kund.”

Grundaren av WeSC, Greger Hagelin (här bloggar jag om hans sommarprat från 2006), lyfte fram hur viktigt ”storytelling” är för att bygga varumärken. Han poängterade att det gäller att dra sin story om och om igen, för folk glömmer snabbt.

Kul att han lyfte fram detta eftersom vår Estradföreläsning 14 december handlar om just ”Entrepreneurship och storytelling”. Vi får celebert besök av Bill Gartner, en av de främsta entreprenörskapsforskarna i världen. Gartner var för övrigt tidig ute att lyfta fram vikten av att tillåta misslyckanden. Föreläsningen sänds direkt via Bambuser och kan sedan ses i efterhand på ESBRIs egen webb-tv.

Mer om finalen finns på DIs webb.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar