torsdag, juli 05, 2012

Skryt om din finansiering

Brist på finansiering beskrivs ofta som ett av de största hindren för nya och växande företag. Så, vad kan vi göra åt saken? En del vill se fler satsningar på riskkapital och andra finansieringsformer från statens sida, medan andra menar att staten helst ska lägga sig i så lite som möjligt.

I går var jag på Ratios och Företagarnas seminarium ”Växtnäring för företagande - finansieringsmöjligheter på en kärvare kreditmarknad” här i Almedalen. En av de medverkande var Karl Wennberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och vice vid för Ratio. Han instämde i stort med Lerner och menade att det offentliga möjligen kan boosta upp det privata kapitalet och se till att utnyttja den kompetens som finns där.

Erik Thedéen, statssekreterare på finansdepartementet höll med och poängterade att statsförvaltningen inte är en bra miljö för att driva företag: ”Förhoppningsvis är det däremot en bra miljö för att driva Sverige”.

En annan som medverkade var Daniel Daboczy från FundedByMe, ett privat initiativ som hjälper företag att starta genom så kallad crowdfunding. En fördel med den här typen av finansiering, menade Daboczy, är att den fokuserar mindre på avkastning. Man investerar för att man tror på idén och vill vara en del av något större. Kanske också för att få så kallad bragging right – rätten att skryta om att man faktiskt varit delaktig i att utveckla den där coola nya grejen.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar