måndag, juli 16, 2012

Tillsammans blir vi starkare!

Jag läste en intressant artikel i det senaste numret av VINNOVA-nytt. Artikeln handlade om ”crowdfunding”, som kan hjälpa företag att hitta kompletterande finansiering. Det gäller alltså ett alternativt sätt att finansiera sin affärsidé. Fenomenet har funnits i USA ett tag och blir allt större även i Sverige.

Det finns en massa eldsjälar i samhället, eldsjälar som har en fantastisk idé – men inga pengar att förverkliga den. Nu finns en smart lösning på problemet! FundedByMe är en plattform som erbjuder möjligheten att söka finansiering bland ”vanliga människor” som av olika skäl vill vara del av något kreativt.

I stället för att söka all finansiering hos exempelvis en affärsängel kan företagets potentiella kunder (och andra) donera en mindre summa till företaget – och därigenom bidra till något större, som de tror på. Entreprenören presenterar sitt projekt och söker därefter finansiering och stöd samt bygger nätverk med hjälp av sociala medier.

Att använda sig av crowdfunding är också ett bra sätt att testa marknaden. Om projektet lyckas har entreprenören konkreta kunder som blir ambassadörer för idén. Om projektet däremot inte lyckas kanske marknaden inte var mogen och företaget har sluppit investera en massa pengar i en affärsidé som sedan går i stöpet. Då kan misslyckandet i stället bli en lärdom – och en fördel!

Fram till i dag har FundedByMe dragit in 2 057 436 kr i stöd från 5 642 personer för 414 projekt. Imponerande siffror!

Grundarna säger så här: ”Det vi är mest stolta över är inte de pengar vi har dragit in eller projekten som vi har fått in, utan att vi har övertygat så pass många människor att lägga pengar på projekt på det här sättet.”

Nästa steg under utveckling är ”equity crowdfunding”, där entreprenörerna kommer att kunna erbjuda sina finansiärer en del av vinsten. Det blir en komplettering av tjänsten för att kunna erbjuda fler verktyg. Det hela låter fantastiskt bra!

Har du en idé som du vill få finansiering till? Vill du vara med och finansiera en idé? Eller är du bara allmänt intresserad av den här finansieringsformen? Kolla in FundedByMe!

/Helene

1 kommentar:

  1. Tack för en superfin text.
    De som är intresserade av Equity crowdfunding kan skriva upp sig här:

    http://fundedbyme.com/equity/

    /Daniel - FundedByMe

    SvaraRadera