fredag, maj 21, 2010

Fullsatt säsongsavslutning på Estrad

I onsdags genomförde vi den sista Estradföreläsningen för våren, och det fanns inte en stol ledig i lokalen. Vi fick ta till kreativa lösningar för att alla deltagare skulle få plats. Det passade ju bra eftersom temat denna gång var just – kreativitet. Lars Torsten Eriksson och Gunnar Törnqvist presenterade sin forskning om temat.

Vi fick en genomgång av olika faktorer som kan ha betydelse för att utveckla kreativitet hos människor. Det är viktigt att ha en uppmuntrande hemmiljö och gå i en bra skola med engagerade lärare. En faktor som också tycks gynna kreativiteten är att flytta till en annan miljö än sin ursprungliga. Kreativa människor verkar söka sig till miljöer där det finns tolerans, mångfald, variation och handlingsutrymme. Den fysiska miljön bör även erbjuda många mötesplatser.

Det här gäller också i organisationer. En hierarkisk och styrd organisation stimulerar inte kreativitet. Atmosfären bör vara tillåtande, det måste vara accepterat att vara annorlunda, att vara en kuf.

Jag känner att jag bidrar i alla fall lite grann till ett kreativt samhälle. Jag jobbar ju på ESBRI, som erbjuder gott om mötesplatser genom våra olika evenemang. Sedan har jag flyttat otaliga gånger, vilket enligt forskarna alltså borde bidra till en ökad kreativitet…

Nu gör Estrad sommaruppehåll, och vi återkommer med nya teman i höst. Fram till dess får ni nöja er med webb-tv. Denna föreläsning och många andra godbitar finns i biblioteket.

Och här finns föreläsarnas presentationer att ladda ned.

/Helene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar