torsdag, maj 27, 2010

Statligt riskkapital – svårt, men inte omöjligt

2010 års ”Global Award for Entrepreneurship Research” går till professor Josh Lerner, Harvard Business School. Det offentliggjordes redan 3 februari på Småföretagsdagarna i Örebro. I går var det dags för prisutdelning på Rosenbad i Stockholm. På plats för att dela ut priset fanns handelsminister Ewa Björling.
- Det här är ett viktigt område, kanske viktigare än någonsin. Jag tror att det är allt viktigare att lyssna på hur det ser ut i verkligheten. Jag har turnerat i många regioner runt om i Sverige för att lära om vad företagare tycker och tänker. Många nämner hinder mot att starta, växa och expandera till internationella marknader. Policy har en plikt att göra det möjligt för dessa entreprenörer att nå sina mål, sa Björling.
Josh Lerner har i sin forskning bland annat intresserat sig för riskkapital och patent. I sin senaste bok, Boulevard of Broken Dreams, tar han sig an offentligt stöd till entreprenörskap och riskkapital. Om det handlade också hans pristal.
- Varför ska staten lägga sig i det här, varför inte låta riskkapitalbolagen sköta sitt? Ja, det finns flera argument. Först kan man se till den roll som entreprenörskap spelar: Om du är den första cleantech-entreprenören i din stad har du två roller. Den första är att tjäna pengar till dig själv. Men det handlar också om att kratta manegen för de entreprenörer som följer efter. Här finns positiva och viktiga överspilleffekter.
Ett annat viktigt argument som Lerner tog upp är att entreprenörer, ibland med hjälp av riskkapital, skapar innovationer. För utvecklade ekonomier som Sverige och USA är detta enda sättet att fortsätta växa i den globaliserade världen.

Han menade att det finns två fundamentala problem med statliga program för att stödja entreprenörskap och riskkapitalmarknaden: 1) Staten är inte så hemma i den här världen. 2) Staten har många bra intentioner, men programmen är ofta dåligt genomförda.

Men Lerner poängterade också att det finns tre ”enkla” huvudprinciper som kan hjälpa stater att lyckas med sina satsningar på entreprenörskap och riskkapital: 1) Se till att ekosystemet är bra, till exempel när det gäller skatter, regler för misslyckanden och entreprenörskapsutbildningar. 2) Förstå och lyssna på marknaden. Ett bra sätt att göra det är att se till att privata investerare matchar alla statliga investeringar. Det ger legitimitet och mer realistiska satsningar. 3) Få ordning på detaljerna i programmen. Det är viktigt att de har rätt storlek och att de får utvecklas över tid. Ordentliga utvärderingar av programmen är också ett måste.
- Det här är inte lätt, det finns många fällor. Men det är inte omöjligt, och vinsterna kan bli väldigt stora, sa Lerner.
Dagen avslutades med en paneldiskussion. Diskussionsledare var Anna söderblom, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm. Paneldeltagare var, förutom Josh Lerner, Rune Andersson, ordförande Mellby gård, Pontus Braunerhjelm, vd Entreprenörskapsforum, Per-Ove Engelbrecht, Head of Unit, DG Enterprise and Industry, European Commission, Claes de Neergaard, vd Industrifonden, Björn O Nilsson, vd Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA och Marie Reinius, vd Riskkapitalföreningen.

”Global Award for Entrepreneurship Research” har delats ut sedan 1996 och går till en forskare som bidragit till att öka kunskapen om entreprenörskap, småföretag och dess betydelse för ekonomisk utveckling.

Priset består av Carl Milles staty Guds hand och 100 000 euro. Det delas ut av Entreprenörskapsforum, Institutet för Näringslivsforskning och Tillväxtverket, och sponsras även sedan hösten 2008 av entreprenören Rune Andersson.

Kolla även in Åses blogginlägg om Lerner. Här finns en ganska kul och annorlunda bild på pristagaren.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar